StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetministarski sastanak

Novi udar na turizam: britanski mediji izvještavaju da će Hrvatska danas završiti na crvenoj listi Ujedinjenog Kraljevstva

Piše Jutarnji.hr
20. kolovoza 2020. - 07:21

Hrvatska bi već u četvrtak mogla biti uklonjena s liste "sigurnih koridora za putovanje" Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što su u Velikoj Britaniji potvrđeni prvi 'uvezeni' slučajevi koronavirusa koji se povezuju s boravkom u našoj zemlji.

Javlja to ugledni britanski list The Guardian koji piše kako tamošnja vlada ozbiljno razmišlja o donošenju takve odluke. Ako dođe do uvođenja takve mjere, to bi značilo da se svi koji putuju iz Hrvatske, kako stranci tako i domaći, nakon ulaza u Veliku Britaniju moraju podvrgnuti 14-dnevnoj samoizolaciji. U srijedu poslijepodne o toj je temi održan i ministarski sastanak koji je vodio ministar prijevoza Grant Shapps.

Istovremeno, renomirani list Daily Telegraph pod egidom 'ekskluzivno' javio je da će Hrvatska tijekom četvrtka sasvim sigurno završiti na britanskoj crvenoj listi te da će odluka biti objavljena u poslijepodnevnim satima.

Zakazano 767 letova

Guardian doznaje da su djelatnici vladinog Zajedničkog biosigurnosnog centra izolirali slučajeve koronavirusa za koje se vjeruje da su uvezeni iz Hrvatske. Još nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno kao ni gdje, ali je utvrđeno da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnoj razini kao broj potvrđeno uvezenih slučajeva uvezenih iz Španjolske, nakon čega je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo brojne probleme mnogim turistima.

Ipak, kada su nedavno Francuska i još nekoliko zemalja uklonjene s liste, ministri su svima dozvolili rok od 30 sati za prilagodbu pa se vjeruje da će takav slučaj biti i s Hrvatskom, prenosi Jutarnji list.

Guardian podsjeća da je samo tijekom utorka u Hrvatskoj zabilježeno 199 novih slučajeva, a u 14-dnevnom kumulativnom razdoblju broj zaraženih bio je 37,7 na 100 tisuća stanovnika, značajno više od britanskih 21. U analizi se navodi i podatak kako je od srijede pa sve do kraja rujna zakazano 767 letova između Hrvatske i Velike Britanije, koji bi trebali prevesti oko 130 tisuća putnika planiranim kapacitetom mjesta.

Paul Charles, direktor turističke konzultantske Agencije PC, kaže kako smatra da je u Hrvatskoj trenutno oko 20 tisuća britanskih turista. Uvođenje ove mjere moglo bi izazvati pravi mali kaos u hrvatskim zračnim lukama i masovni egzodus britanskih turista koji će, kao što je viđeno u slučaju Francuske, vjerojatno doslovce bježati iz Hrvatske kako bi stigli na vrijeme i izbjegli dvotjednu karantenu pri povratku u svoju zemlju.

Charles smatra da će Hrvatska biti jedina zemlja pogođena novim mjerama ovog tjedna. Britanske vlasti revidiraju mjere za sve države svakog četvrtka. Pomno se promatra i situacija u Portugalu, kao i u Grčkoj, Danskoj, na Farskim Otocima, u Švicarskoj, Austriji te na Gibraltaru. 

Zračne luke nude testove

Zrakoplovna industrija, koja se diljem svijeta bori s velikim financijskim problemima uzrokovanim koronakrizom pokušava na sve načine zaustaviti uvođenje novih mjera. Predlažu svoju mjeru - putnike će sami testirati na ulazu u zračne luke, a test ponoviti nakon nekoliko dana. Ako dva uzastopna testa budu pozitivna, razdoblje obvezne karantene bit će smanjeno, a turistima će se olakšati boravak i povratak u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Jedna od najvećih i najprometnijih zračnih luka na svijetu, londonski Heathrow, tako je uložila milijune funti u vlastito postrojenje za testiranje na Covid-19. Vlada im zasad ne dopušta rad, no ministar zdravstva Matt Hancock, kada ga je Guardian pitao što će biti s tim postrojenjem, rekao je samo da "vlada radi na tome".

24. travanj 2024 08:22