StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsastanak u zagrebu

Čeka li i nas policijski sat? Čačić kaže da bi se trebao uvesti nakon što prijeđemo ‘magični‘ broj zaraženih dnevno. Isto misle i neki stručnjaci

Piše Silvana Uzinić
26. listopada 2020. - 20:52

Radimir Čačić iz Reformista izjavio je za Novu TV tom prigodom da se njegova stranka zalaže za strože epidemijske mjere nastavi li brojka novozaraženih rasti. Točnije, Reformisti zagovaraju da se odredi magična brojka oboljelih preko koje ne bismo smjeli prijeći, a to je incidencija na 100 tisuća stanovnika kao što je to posvuda u Europi. Naime, u Hrvatskoj bi ta brojka iznosila 450 novooboljelih, a tada bismo morali uvesti strogi policijski sat od 21 do 6 sati ujutro.

Čačić je izjavu dao u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici gdje je premijer Andrej Plenković okupio koalicijske partnere. Sastali su se kako bi raspravljali o proračunu, a u skladu s krizom zbor virusa govorilo se i o mjerama. Čačić je izašao sa sastanka kako bi novinarima dao izjavu, naglasivši kako je sličan prijedlog kojeg je on iznio čuo i od strane HSLS-a.

Kako Slobodna doznaje od člana Vladina savjeta za borbu protiv covida-19, za takav razvoj krize s pandemijom zalažu se i neki naši stručnjaci. Na nedavno izravno pitanje glavnom državnom epidemiologu dr. Krunoslavu Capaku postoji li brojka koju možemo tolerirati s relativno blagim mjerama, odnosno bez lockdowna, on je odgovorio niječno. Ipak, sve više ih je koji se zalažu da ona ne bi smjela prijeći 3500 novozaraženih na dan.

I dr. Ozren Polašek nedavno je za Slobodnu izjavio kako će, ukoliko sadašnje mjere borbe protiv virusa ne urode plodom, jedini izlaz za zaustavljanje njegova širenja biti stroga karantena.

19. travanj 2024 19:20