StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetspas od virusa?

Capak: Već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Prve su na redu osjetljive skupine, možda ćemo imati i brze timove za cijepljenje

Piše šibenski.hr
12. studenog 2020. - 08:42

Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa, koje je sve bliže, provodi intenzivne pripreme. U našu zemlju stiže 4 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva. Optimistična je prognoza da prve doze stižu u prosincu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je jutros HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog' gdje je kazao kako smo već sada osigurali cjepivo za preko 50% stanovništva.

Capak kaže da su napravili prvi nacrt plana sa svim do sada poznatim elementima. Ima još puno podataka koje ne znaju.

- Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva.

Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača Astra Zeneca koje je u vrlo visokoj fazi treće faze kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno - ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro - rekao je Capak.

- Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo moglo prvo biti spremno. I s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza, ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama - dodao je.

- Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komoditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju - zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojsku. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti, rekao je.

Capak kaže i kako će cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno za strateške i vulnerabilne skupine te ističe da su naše brojke zabrinjavajuće.

- Jučer smo imali preko 2500 novih slučajeva. Ne znamo kolike će brojke biti danas. Brojke su zabrinjavajuće jer se iz tih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni  koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti. Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100%, pao i prošli tjedan je iznosio 4,2, rekao je Capak.

Dodao je da Nacionalni stožer donosi mjere, ali ih lokalni stožeri predlažu.

- Nacionalni stožer je omogućio lokalnim stožerima do prema potrebi donesu strože mjere - istaknuo je Capak uputivši poziv županijskim stožerima da predlože mjere.

- U Hrvatskoj je trenutačno udio zaraženih u broju ukupno testiranih 28 posto, rekao je.

31. svibanj 2024 20:24