StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVirolog Čičin-Šain:

‘Britanski soj virusa je pred vratima Hrvatske, ali još više zabrinjavaju brazilski i južnoafrički soj‘

Piše Šibenski.hr
24. siječnja 2021. - 20:52

Imunolog  Luka Čičin-Šain u Dnevniku HRT-a rekao je da će britanski soj koronavirusa sigurno uskoro stići u Hrvatsku. Taj se soj, istaknuo je, širi brže od soja virusa koji je već u Hrvatskoj i već nam je pred vratima.

"U brojnim europskim zemljama širi se tako da će sigurno u Hrvatsku doći uskoro - rekao je Čičin-Šain

Dodao je kako ga više od britanskog brinu brazilski i južnoafrički soj, jer postoje naznake da će ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznati.

"Njih treba pratiti kako bismo vidjeli hoće li doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju."

Naglasio je kako je sasvim sigurno da su šanse za širenje zaraze manje ako smo cijepljeni, čak i ako virusi nisu sasvim identični.

"U ovom trenutku nitko ne zna u kojoj mjeri cjepiva štite. Na kraju krajeva, nitko ne zna hoće li se razviti novi virus protiv kojeg ta cjepiva neće štititi", rekao je Čičin-Šain, dodavši kako je dobra vijest da već znamo kako se razvijaju ta cjepiva te ih možemo modificirati.

Smatra da u ovoj situaciji u kojoj je broj cjepiva oskudan treba razmišljati koje su osobe posebno pod rizikom i one trebaju prve primiti cjepivo. Riječ je o starijim ljudima koji i istovremeno imaju druge rizične faktore, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih problema, pa njima dati još veći prioritet kako bismo ih dodatno zaštitili i smanjili smrtnost, kazao je za HRT virolog Luka Čičin-Šain.
20. travanj 2024 04:03