Miris svježe skuhane kave ujutro mnogima je dar s nebesa. Ta prva kava kao da budi duh, samo s njom započinjanje novoga dana ima smisla.
Jeste li se pitali kako je najbolje čuvati kavu, kako bi što dulje zadržala svoju aromu? Odgovor na to pitanje pokušao je dati Bild.
Pravilno skladištenje kave može značajno utjecati na njezin okus i svježinu. U tom kontekstu često se postavlja pitanje je li hladnjak prikladno mjesto za to.
Trebate li, dakle, kavu držati u hladnjaku?
Nije potrebno. Odgovor je kratak i jasan.
Čuvanje kave u hladnjaku u većini slučajeva nije ni preporučljivo. Pravilo je da kavu uvijek čuvate na tamnom, hladnom i suhom mjestu, ali budući da kava može upiti vlagu, mirise i okuse iz okoline, hladnjak nije optimalno mjesto za njeno skladištenje.
U osnovi, svjetlo, toplina, kisik i strani mirisi negativno utječu na aromu kave, kada se (vakumirano) pakiranje otvori, čak i laik može primijetiti promjenu okusa. Najčešće u okviru par tjedana.
Stoga se preporučuje korištenje hermetičke ambalaže. Dobra limenka je odlično rješenje.
Savjet: Vjerojatnije je da će mljevena kava izgubiti intenzitet tijekom skladištenja nego cijela zrna kave. Ako imate priliku svježe samljeti kavu, trebali biste to učiniti taman prije nego li je skuhate.