Bez ove je slastice teško zamisliti blagdanski stol. Njezina priprema nije komplicirana, ali je potrebno uložiti i vremena i truda (znati i poneku finesu oko priprave dizanog tijesta), kako bi vam uspjela.
TIJESTO:
500 g glatkog brašna
pola žličice soli 2 žumanjka
2 jaja (jedno za tijesto, drugo za premaz) 180-200 ml mlijeka
30 g šećera 50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice 1 žlica vrhnja
1 žlica ruma
Kvasac:
10 g šećera (1 žlica)
30 g glatkog brašna 50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
Nadjev:
500 g oraha
200 ml mlijeka 150 g šećera
100 g grožđica 1-2 žlice ruma
mljeveni cimet 2 žlice meda
limunova korica 1 vanilin šećer Dr. Oetker
PRIPREMA:
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Zdjelicu pokrijte i ostavite na toplome mjestu da se tijesto diže.
U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanjke i jedno jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite mikserom dok se ne stvori glatko tijesto.
Na dno zdjele posute brašnom položite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rumu.
Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte.
Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik dug koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte. Obje rolade stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.
Savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajetom.
Ohlađenu orahnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na kriške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....