Dobrih, isprobanih recepata za slastice nikad nam nije dosta, a osobito u ovo doba godine. Možete li se pohvaliti takvim, zašto to ne biste napravili javno? Jedna od naših vjernih čitateljica i suradnica, Ladislava Gidon (koju možete pratiti na Instagramu) rado se odazvala našem pozivu pa nam je poslala obiteljski recept za prhku orahnjaču. Dobila ga je, otkriva nam, od svoje ujne Dijane, prave majstorice o‘ slatkog.
"Bogata je okusima, ma divota!, poručila je. Kako nam je Ladislava već otkrila puno, puno dobrih recepata, vjerovat ćemo njenoj procjeni da je i ovaj za svaku pohvalu, a s obzirom na to da je riječ o slastici nešto duljeg vijeka trajanja, preporučujemo vam da ovaj recept isprobate odmah. A ako se, kao što predviđamo, dogodi da rezultat ne dočeka Božić, lako ćete ponoviti postupak...
Prhka orahnjača
Sastojci:
Prhko tijesto:
300 g brašna
1 prašak za pecivo
250 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
prstohvat vanilije u prahu ili 1 žličica tekuće vanilije
2 pune žlice kiselog vrhnja, što masnijeg
korica jednog neprskanog limuna
Prstohvat soli
Nadjev:
200 g samljevenih oraha
11-12 žlica mlijeka
1 bjelanjak izmiksan u čvrsti snijeg
3 vanilin šećera
prstohvat vanilije u prahu
1 čep ruma
korica pola neprskanog limuna
Priprema:
Brašno i prašak za pecivo pomiješajte u zdjeli pa im dodajte šećer, vrhnje, maslac narezan na komadiće, sol i limunovu koricu. Umijesite sve u glatku kuglu i stavite u frižider.
Za nadjev pomiješajte sve sastojke u zdjeli pa na kraju dodajte i izmiksani bjelanjak.
Tijesto tanko razvaljajte, ali ne previše kako ne bi puklo, a zatim ga namažite nadjevom i zarolajte.
Pecite na 180°C oko 20 min.
Ako pećnica jače peče, orahnjaču za vrijeme pečenja prekrijte papirom za pečenje.
Pečenu orahnjaču pustite da se ohladi pa je pospite šećerom u prahu i narežite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....