StoryEditorOCM
GlazbaNajavljuju i koncerte

Klapa Žirje ima prvi nosač zvuka: Smjelije kročili prema dalmatinskom popu

Piše Šibenski.hr
27. srpnja 2024. - 08:35

„Žirje moje lanterna je stara, liti svitli zimi skoro gasi/Kada grmi, kada bura vije, molim boga da lanternu spasi.“

Tako glase stihovi refrena naslovne pjesme nosača zvuka „Žirje moje lanterna je stara“, točnije diskografskog prvijenca mješovite klape Žirje. Jedine organizirane klape na malim pučinskim otocima ne samo šibenskog arhipelaga, već i hrvatske obale Jadrana.

- Sretni smo, kako ne bismo bili poslije snimanja i izdavanja našeg prvijenca, na kojemu su, osim numera klape Žirje, i pjesme naših glazbenih prijatelja poput ženske klape Skradinke. A više je nego jasna programska shema CD-a. To su izvorni napjevi s otoka („Uspeću se na vrh borovice“), skladbe, koje se temelje na stihovima nemalog broja žirajskih pjesnika, poput Ivana Dobre i Ankice Kale. Tu su i pjesme, koje svjedoče o važnosti Žirja u Domovinskom ratu, te ne baš optimističnoj sudbini malih naseljenih otoka – objašnjava kolega s HRT-a Petar Mikuličin, koji u klapi Žirje ima tri bitne uloge: predsjednik, gitarist i bas.

Klapa Žirje utemeljena je prije 8 godina ne baš pretenciozno. Točnije, sa željom da Žirjani i prijatelji Žirja organizirano pjevaju na klapskim manifestacijama u Šibensko-kninskoj županiji, te dadu nemali doprinos već tradicionalnom „Žirajskom kulturnom litu“.

- Sastav se klape mijenjao iz godine u godinu, ali se nije mijenjao i naš već prepoznatljiv zvuk. Sad smo, pak, nešto smjelije kročili prema dalmatinskom popu. Ne slučajno. Naši redovi su bitno pojačani dolaskom dvojice bivših tenora iz klape Bonaca, Zdravkom Andabakom i Nenadom Petkovićem, te još jednim prokušanim klapašem Damirom Lasanom. Sa zadovoljstvom ističem da nam je i stalni vanjski suradnik Tomislav Slavica, poznatiji kao solist vodičkih „Bunara“ – otkriva nam fetiva Žirajka Zorana Grguričin Pletikosa, koja je u klapi od prvog dana.

Promjene u klapi značile su i promjene na bolje, pa je klapa Žirje ove sezone na putu da ostvari petnaestak ozbiljnih nastupa. Samostalnih koncerata te pjevanja na klapskim festivalima i smotrama klapa.

- Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo uvelike probili barijeru anonimnosti. O tome ne svjedoče samo nagrade na festivalima u Makarskoj i Vodicama. Možda je najbolji kompliment našem rastu kvalitete dao poznati dalmatinski turistički djelatnik dr. Ivo Mravičić, koji je poslije koncerta u Tučepima kazao: „Odavno nisam čuo skup tako ozbiljnih klapskih pjevača. Još jednom sam se uvjerio da te Šibenčani, kad je klapska pisma u pitanju, ne mogu razočarati“. Dakako, da su nam itekako godili ti komplimenti. Baš kao i oni poslije nastupa u Jezerima i Tisnom – još jednom se oglasio predsjednik klape Petar Mikuličin.

Ozbiljne promocije svog diskografskog prvijenca članovi klape Žirje planirali su 15. kolovoza na tradicionalnim Klapskim večerima u Šib eniku, te dva dana poslije na Žirju.

Evo i imena pjevača i pjevačica klape Žirje: Marija Filipi, Mari i Mirela Dabov, Franka Mikuličin, Zorana Grguričin, Zdravko Andabaka, Nenad Petković, Tomislav Slavica, Ivo i Petar Mikuličin, te Damir Lasan.

- Kad sam dobio Nagradu grada Šibenika za životno djelo, ja sam istaknuo kako je moj Šibenik od Pirovca do Rogoznice, od Knina do Žirja. Da nije omeđen Ražinama i Meterizama. Toga se posebno držim u svom klapskom radu. I bilo je neminovno da poslije klapa u Šibeniku, Vodicama, Kninu, Primoštenu, Skradinu, Bilicama i Rogoznici stvorim neko novo glazbeno tijelo i na Žirju, odakle su moji korijeni. Baš kao i pijanistu Maksimu Mrvici ili košarkašu Željku Jerkovu. Pogotovu, što je ćaćino Žirje moj vječni izvor emocija i inspiracija za nove skladbe s okusom mora i soli – otvorio se na kraju glazbeni voditelj klape Žirje, naš kolega i prokušani klapski meštar Ivo Mikuličin.

 

27. rujan 2024 10:12