StoryEditorOCM
NogometBORIS PANDŽA

Iskusni stoper Šibenika optimist nakon dobrog starta u sezonu i pobjede nad Hajdukom: Jači smo nego lani, barem 30 posto!

21. kolovoza 2019. - 12:28

Nogometaši Šibenika priredili su svojim navijačima dosta zadovoljstva na početku drugoligaške sezone.
Najvažnije je da su u takujin spremili vrlo važna tri boda. Zakletim Šibenčanima nije nevažno ni što je svladan veliki sportski rival Hajduk, pa makar se radilo o "bilim tićima", a ne o prvoj momčadi (na koncu je bilo 3:2). Na koncu, momčad Krunoslava Rendulića u dobrom je dijelu utakmice prikazala dopadljiv nogomet te zbog toga na izlazu sa stadiona nisu bili rijetki komentari u stilu:

– Konačno, nakon dvije godine, Šibenik igra pravi nogomet! – govorili su stalni posjetitelji Šubićevca. A "vox populi" treba slušati, premda u prvoj službenoj ovosezonskoj utakmici nije bilo sve "ružičasto" u taboru "narančastih". Domaćini su nerijetko "opasno živjeli" pod naletima nadarenih "hajdukovaca" Krekovića, Bajića, Blagaića... i da nije bilo njihove nepreciznosti, i sjajnih obrana vratara Labrovića, utakmica je mogla završiti i drukčijim ishodom.

No, malo tko će se toga sjećati jer pobjeda i tri boda su arhivirani. S tezom da je na startu prvenstva uvijek najvažnije pobijediti složio se i pouzdani Šibenikov stoper Boris Pandža. On i njegove kolege iz zadnjeg reda najbolje su iskusili koliko je bilo teško igrati protiv Hajduka 2.

Kaznili 'dječje bolesti'

– Baš tako, uvijek je važno pobijediti u prvom kolu. Sjetite se samo prošle sezone i utakmica s Osijekom 2 i Međimurjem gdje smo u prva dva domaćinstva dvaput remizirali i gubili vrijedne bodove. Protiv Hajduka 2 je bila baš zahtjevna utakmica. To su sve odreda mladi momci, baš dobri i tehnički i taktički, a uz to nemaju ni što izgubiti. Doduše, ova posljednja činjenica je i dvosjekli mač. Želim reći da smo uspjeli iskoristiti te neke njihove "dječje bolesti", kazniti ih i pobijediti. Ponavljam, Šibenik će svaku utakmicu biti pod rezultatskim imperativom, jer nam je otvoreni cilj ove godine ući u 1. HNL – kazao je na početku našeg razgovora Pandža.

Iskusni Mostarac, koji će u prosincu napuniti 33 godine, živi već drugu godinu na Šubićevcu. Čovjek koji je prošao "bunu i bunicu" u karijeri može dobro procijeniti snagu ovogodišnjeg Rendulićevog i lanjskog Perkovićevog Šibenika.

– Prema mom mišljenju, najvažnije je da smo se dobro upoznali, jer je 90 posto prošlogodišnje ekipe ostalo na okupu. Nadalje, držim kako je ove godine momčad zrelija u taktičkom smislu. Da odem korak dalje, spremniji smo i u psiho-fizičkom aspektu. Također, tijekom ljeta uprava je dovela dobra pojačanja i igrače koji su proširili roster. Ako me već pitate za neku precizniju usporedbu, procjenjujem da je ovogodišnji Šibenik barem za 30 posto jači od lanjskoga. Od vitalne važnosti je dobar ulazak u prvenstvo. Ne smije nam se ponoviti situacija od lani, o kojoj sam ranije govorio, kada smo u prve dvije utakmice na Šubićevcu "prosuli" četiri boda. Najvažnije je na početku napraviti što bolji bodovni učinak, a tijekom prvenstva ćemo sigurno uhvatiti pravu formu – govori Pandža.

Aktualni nogometaš Šibenika tijekom igračke karijere promijenio je niz trenera. Zato smo ga zamolili da prokomentira rad novog učitelja "narančastih" Krunoslava Rendulića. To više što mnogi igrači u neslužbenim razgovorima ističu kako je on najveće ovoljetno pojačanje Šibenika.

Gostovanje kod Rudeša

– Mogu samo reći da se pod vodstvom novog trenera odlično radi. Pristup je profesionalan, dosta se trenira. To mi dodatno daje za pravo da budem optimističan i imam puno veća očekivanja nego prošle sezone. Činjenica je da smo se lani potajno nadali kako ćemo biti u vrhu tablice, dok ove godine uopće ne krijemo ambiciju da nam je prvo mjesto isključivi cilj – jasan je stup obrane Šibenika.

"Narančaste" ždrijeb nije mazio na početku sezone. Tek što su u prošlom kolu odradili dalmatinski derbi, već u drugoj rundi, u nedjelju, čeka ih možda i derbi cijele lige. Naime, Šibenik gostuje u Zagrebu kod Rudeša, a prošlogodišnjeg prvoligaša mnogi smatraju glavnim konkurentom Šibeniku u borbi za ulazak u 1. HNL. Zanimljivo, u redovima Zagrepčana ima puno lica koja su itekako dobro poznata u šibenskim nogometnim krugovima. Trener Rudeša je Mirko Labrović, čovjek koji je puno dobroga napravio na Šubićevcu.

Labrović je sa sobom povukao i ljevokrilnog napadača Okechukwua, koji je upravo pod njegovim vodstvom u Šibeniku igrao najbolji nogomet u karijeri. Na koncu, izvršni dopredsjednik Rudeša je Ivica Zorica. Dakle, u zagrebačkom kvartu sve znaju o zbivanjima na Šubićevcu.

S druge strane, čini se kako se u Šibeniku baš i ne zamaraju imenima protivnika, puno više su fokusirani na vlastitu izvedbu.
– Iskreno, ne znam u kakvom je stanju Rudeš. Međutim, ne treba dvojiti da nas čeka dobra utakmica i zahtjevan protivnik. Osobno, očekujem od svoje momčadi da pruži svoj maksimum, onda nema nikakvog straha za ishod susreta. U ovom prvenstvu, pa tako i u Rudešu, puno toga će se nas pitati – zaključio je Pandža.

19. travanj 2024 11:32