StoryEditorOCM
Nogometdan odluke

Bliži se majstorica: dugo jedna drugoligaška utakmica domaćeg nogometa nije izazvala ovakav interes javnos

Piše Šibenski.hr
1. lipnja 2024. - 19:49

U nedjelju u Osijeku na stadionu Gradski vrt o putniku u prvoligaško društvo izravno odlučuju Zrinski i Šibenik. 

Dugo jedna drugoligaška utakmica domaćeg klupskog nogometa nije izazvala ovakav interes javnost, što zbog kontrasta novih i starih imena na nogometnoj sceni, što zbog kontroverznih sudačkih odluka tokom prvenstva koje su dodatno naelektrizirale atmosferu između dva kluba, a naravno idealan rasplet svega je utakmica koja direktno odlučuje o prvaku lige i putniku u HNL, piše HRT

Dvoboj je to posljednjeg kola, a na ljestvici domaćini imaju dva boda prednosti - Zrinski 81, a Šibenik 79 stanje je stvari, što znači da Šibenik mora ići na pobjedu u Osijeku.

Poznat sudac za odlučujući susret Zrinskog i Šibenika, VAR iznimno u funkciji

Šibenik je klub duge tradicije, a od hrvatske samostalnosti proveo je 21 od 33 sezone u prvoligaškom društvu. Izuzmemo li vodeću četvorku hrvatskog nogometa (Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek) koja nikad nije ispala iz HNL-a, od Šibenika su po pitanju uspješnosti i sudjelovanja u HNL-u bolji samo sadašnji prvoligaš Slaven Belupo te trenutni niželigaši NK Zagreb i vinkovačka Cibalia. Od ugašenih klubova, 21 sezonu bilježi i bivši Varteks.

Zrinski je pak do prije 20 godina bio u najnižim razredima hrvatskog nogometa. Ova donednavo trećeligaška ekipa originalno je iz malog mjesta u Osječko-baranjskoj - Jurjevca Punitovačkog, a prije se stoga i zvala Zrinski Jurjevac.

Njen streloviti uspon kreće 2005., a u 12. godina su od 3. ŽNL došli do osvajanja 3. HNL Istok. Ipak, tada nisu ušli u drugu ligu, već su to uspjeli prošle sezone, a ambiciozna ekipa Igora Budiše je u prvoj sezoni u sadašnjoj Prvoj NL krenula po SuperSport HNL. 

Hoće li u tome uspjeti, treba pričekati nedjelju, ali s druge strane, trener Šibenika Mario Carević vjeruje u kvalitetu svoje ekipe i uoči dvoboja naglašava - ovo je utakmica za mangupe. 

- 11 mangupa počinje i 9 mi je na klupi mangupa! Ozbiljno! Ja stvarno imam vjeru da smo karakterno jaki, da smo mentalno spremni. Ja mislim da je ta mentalna sprema u biti - najbitnija, rekao je Carević u najavi.

Šibenik neće moći računati na trojicu važnih igrača, no ništa se neće pitati na terenu gdje će jedni i drugi u 90 minuta probati izboriti plasman u HNL. O važnosti utakmice govori i podatak da u Osijek stiže oko tisuću šibenskih navijača, a iznimno će u funkciji biti - i VAR tehnologija. Susret ću suditi sudac Fran Jović, piše HRT

28. lipanj 2024 21:43