EDUKACIJA

‘Zlatna vrata‘ TU SE STJEČU NOVE VJEŠTINE ZA TRŽIŠTE RADA

Piše sd specijal
Foto Nikola Vilic/Cropix
22. prosinca 2022. - 13:17

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" već je nadaleko poznat po osposobljavanju, usavršavanju, kao i osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju za odrasle. Osim verificiranih programa, centar pruža i druge oblike cjeloživotnog učenja, poput tečajeva i kreativnih radionica, ali organizira i javne tribine, diskusije, okrugle stolove, koncerte i izložbe.

No, ono po čemu su "Zlatna vrata" možda i najpoznatija je Kinoteka koja, već preko pola stoljeća, čini okosnicu kulturne ponude ove ustanove i predstavlja kultno mjesto novije kulturne povijesti Splita. Program Kinoteke sastoji se od sljedećih segmenata: redovitog repertoara, suradnje s lokalnom zajednicom, lokalnim i nacionalnim festivalima te veleposlanstvima i kulturnim centrima u Republici Hrvatskoj.

– Nakon pandemije optimistično gledamo naprijed, prije svega zahvaljujući odanoj publici kojoj očito odgovara naša repertoarna politika, pažljivo birana i sasvim drugačija od ostale filmske ponude u gradu. Prioritet nam je poticanje rada domaće kinematografije, pa smo tako nedavno imali premijere filmova "Stric" i "Sigurno mjesto", a posebno nas veseli suradnja s Umjetničkom akademijom u Splitu koju čini natjecateljska revija studentskih kratkih filmova Odsjeka za film i video. Potičemo razvoj publike kroz različite projekte, a izuzetno smo ponosni na projekt "Idemo u kino", čiji je cilj uključivanje školske djece iz Dalmatinske zagore i manjih priobalnih mjesta u postojeće dječje programe Kinoteke, kojima se promovira implementacija filma u školski program, upoznavanje s kulturom gledanja i razumijevanja filma, socijalizacija kroz zajedničko gledanje filmova i diskusije – ističe ravnateljica "Zlatnih vrata" Danijela Ćukušić.

image

Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje ‘Zlatna vrata‘

Nikola Vilic/Cropix

Centar planira sudjelovati i u potpunoj adaptaciji prostora Ljetnog kina "Bačvice", zajedno s Gradom Splitom i FMFS-om. Partneri su, zajedno sa stručnjacima, pokrenuli izradu dokumentacije potrebne za prijavljivanja na natječaje za EU fondove. Cilj je da prostor kina bude multifunkcionalan kako bi se u kinu mogla održavati različita kulturno-obrazovana događanja. Također, kino trenutno nije u potpunosti prilagođeno osobama s invaliditetom, a njegovim uređenjem će se to promijeniti.

Novi programi

Što se tiče drugih projekata, ističe se "Aktiviraj se i kreni", čiji je cilj bio unaprijediti postojeće te razviti nove programe za socijalno uključivanje ciljnih skupina kako bi im se povećala kvaliteta života kroz aktivnije sudjelovanje u društvu, ali i zapošljivost preko razvoja vještina potrebnih tržištu rada. Ciljna skupina projekta bile su osobe u dobi od 15 do 25 godina, one starije od 55 godina te osobe s invaliditetom.

– Možemo biti ponosni što je u projekt bilo uključeno 440 osoba, a njegov cilj je opravdan jer, osim što smo uključili i unaprijedili znanja i vještine naših građana, dio njih se i zaposlio, što nas posebno veseli. Projekt "Aktiviraj se i kreni" omogućio nam je i da naša ustanova postane potpuno prilagodljiva potrebama osoba s invaliditetom jer, uz prilagođen pristup ustanovi, učionicama i Kinoteci, ugrađen je i lift u zgradu, a izgradili smo i WC za osobe s invaliditetom – kaže ravnateljica.

Ali "Aktiviraj se i kreni" nije bio jedini pothvat odrađen u svrhu integracije ranjive skupine u društvo. Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata", prvi u Hrvatskoj, pokrenuo je besplatni tečaj hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine.

– Nismo mogli ostati ravnodušni na agresiju koja se odvija u njihovoj zemlji i ne suosjećati s njihovim stradanjima koja nas podsjećaju na ona naša. Željeli smo pomoći žrtvama, kojima se život drastično promijenio, i stoga smo odmah po njihovu dolasku reagirali. Naša je ljudska i javna dužnost pomoći, pokazati solidarnost i empatiju da ovo mučno razdoblje prođu sa što više potpore i podrške. Stoga smo im u Centru, uz potporu Županije, omogućili besplatno pohađanje hrvatskoga jezika, kako bi se što lakše uklopile u naše društvo – ponosna je Ćukušić.

Na tečaj se javilo više od 80 osoba, a nakon prvog ciklusa, koji je trajao od ožujka do srpnja, ponovno je pokrenut u studenom. Sad na nastavi prisustvuje 90 osoba. Osim Županije, pokretanje projekta su pomogli Filozofski fakultet i Crveni križ, a na međunarodnoj konferenciji EPALE u svibnju 2022., Centar ga je kolegama iz obrazovnih ustanova regije predstavio kao primjer dobre prakse.

Od 1. travnja se u "Zlatnim vratima" može i besplatno educirati putem vaučera za obrazovanje koji se dodjeljuju u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U obrazovanje se mogu uključiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina te minimalno završenim osnovnim obrazovanjem i to za stjecanje mikrokvalifikacija u programima: "Internetski marketing i brendiranje", "Knjigovođa", "Asistent za upravljanje projektima", "Web programiranje", "Gospodarenje otpadom" i "Društveno odgovorno poslovanje".

– Pozivam sve građane da iskoriste ovu mogućnost jer nikada nije kasno za stjecanje i usavršavanje novih vještina traženih na tržištu rada – poručila je ravnateljica.

Potičemo razvoj publike kroz različite projekte, a izuzetno smo ponosni na projekt "Idemo u kino", ističe Danijela Ćukušić

16. lipanj 2024 00:16