StoryEditorOCM

crna GORAZbog sumnjive kupnje nekadašnjeg Jadrolininog trajekta u istragu se uključio i Interpol

Piše OM
14. lipnja 2023. - 14:34

Crnogorski državni tužitelj i glasnogovornik Vukas Radonjić kazao je u emisiji “Bez pravila” na TV E da je specijalni tužitelj zatražio preko INTERPOL-a provjeru hrvatske tvrtke ABM tours od koje je JP "Morsko dobro” Crne Gore kupilo trajekt Prizna, prenosi portal Analitika.me.

- Specijalni tužitelj je Specijalnom policijskom odjeljenju podnio pisani zahtjev da prikupi informacije od odgovornih osoba u ‘Javnom preduzeću Morsko dobro‘ Crne Gore te dokumentaciju koja se odnosi na kupnju plovila, a posredstvom INTERPOL-a pribavit će dokumentaciju od društva ABM Tours, koja se odnosi na kupnju plovila od društva Jadrolinija i njegovu daljnju prodaju ‘JP Morsko dobro‘, dokumentaciju od društva Jadrolinija koja se odnosi na povlačenje iz operativne uporabe trajekta i njegovu prodaju društvu ABM Tours te konačno da o svemu utvrđenom sastavi pisanu izjavu”, prioćio je crnogorski državni tužitelj.

Naime, prema pisanju crnogorskih medija postoji osnovana sumnja da se o kupnji trajekta Prizna pregovaralo i prije nego je objavljen natječaj za nabavu. Sumnju na netransparentnost prilikom nabave trajekta pobuđuje činjenica i to što je brod, prema dostupnim informacijama, isplovio iz luke Lamljani kraj Zadra prema Crnoj Gori još 28. veljače, dok su poziv ponuditelju, kompaniji ABM Tours i natječajna dokumentacija objavljeni – 15 sati kasnije!?.

Prizna je u Luku Zelenika uplovila 3. ožujka, a odluka Morskog dobra o izboru najpovoljnije ponude donesena je dan kasnije. Brod je, dakle, uplovio u crnogorske vode prije nego je donesena odluka o izboru najpovoljnije ponude i prije nego je ugovor o nabavi zaključen, navode tamošnji mediji.,

27. travanj 2024 23:28