StoryEditorOCM

sanacija u tijekuVoditelj lučice Zenta: Ispostavilo se da je 98 posto gatova u ‘crvenoj razini‘

Piše OM
26. travnja 2021. - 12:33

Nakon godina čekanja, zanamarivanja i propadanja luka Zenta dobila je novog dobrog gospodara - Županijsku lučku upravu. Kreće se u sanaciju ove splitske lučice koja će dobiti šest novih gatova i rivu.

Posljednih godina nebrojeno puta sportska lučica Zenta bila je predmet policijske istrage, sudskih sporova ali i poziva za pomoć sportaša mladih jedriličara koji su ukazivali na niz nelogičnosti, piše HRT.

Još 2014. godine istekla je koncesija na sportsku lučicu, i zbog brojnih nepravilnosti nije im produžena. Pojedinci ipak nisu prihvaćali takvu činjencu, stoga su i dalje na svoju ruku gospodarili Zentom bez ulaganju u infrastruku koja je propadala. U priču se uključila država.

Puno toga u lučici treba urediti. Sanacija bi trebala biti zavšena do lipnja 2022. i ovo sjajno mjesto koje je godina bilo zanamareno, konačno dobiva novu, ljepšu i moderniju vizuru.

- Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, odlukom Vlade RH, krajem 2019. godine, privremeno je uzela na upravljanje luku u Zenti i kada smo napravili projekt postojećeg stanja sanacije, ustvrdili smo kako je gotovo 98 posto gatova u stanju pred rušenje i na temelju naloga lučke kapetanije, lučka uprava je napravila predmet sanacije i krenula u žurnu sanaciju. Ugovorili smo radove koji su vrijedni 25 milijuna kuna - naglašava Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ.

Prije dva mjeseca počeli su radovi. Puno toga u lučici treba urediti.

image


 

- Mi saniramo luku u istim gabaritima u kojim smo je zatekli, znači mijenjamo 6 priveznih gatova i uređujemo 430 metara obalnog pojasa i 700 metara priveznih gatova koji su u lošem stanju - rekao je Maroević.

- Ispostavilo se da je 98 posto gatova u „crvenoj razini” , a onda su se pomalo počela događati i fizička propadanja - govori Robert Andrijić, Lučka uprava SDŽ, voditelj lučice Zenta.

- Gdje su se novci ulagali, da bi se dobilo, treba i uložiti - naglašava Damir Karuza Kalambera, član sportske lučice Zenta.

Ova golema investicija neće opteretiti vlasnike brodica. Sve cijene ostaju iste.

- Intencija je lučke uprave da se štiti komunalni vez za domicilno stanovništvo te da svi koji brod koriste za sport i razonodu imaju jednu pristojnu cijenu veza i siguran vez - naglašava Maroević.

Za sada je na redu sanacija, koja bi trebala biti završena do lipnja 2022., a u planu je i korak dalje. Sjajno mjesto koje je godina bilo zanemareno konačno dobiva novu, ljepšu i moderniju vizuru, piše HRT.

19. travanj 2024 16:20