StoryEditorOCM

u jako lošem stanjuU lučici Zenta srušen i posljednji stari mul na zapadnom dijelu, dignut je uz pomoć goleme maone

Piše Merien Ilić
25. studenog 2021. - 08:45

Srušen je i posljednji stari mul u splitskoj lučici Zenta! Uz pomoć maone posljednji u nizu gatova na zapadnom dijelu lučice premješten je na suho, gdje će biti usitnjen.

I on je, poput ostalih, bio u jako lošem stanju, te je zbog njegova derutnog stanja prijetila opasnost za ljude i brodove.

Prije više od 10 mjeseci započeli su, kako smo više puta pisali, veliki radovi na sanaciji gatova i lukobrana zbog lošeg stanja infrastrukture u lučici.

image
Snimio čitatelj

Nakon urušavanja nekoliko gatova, procjena je pokazala da je stanje lučice prava katastrofa. Korozija je učinila svoje, a beton je popustio tijekom svih proteklih godina. 

Stoga je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, koja upravlja Zentom, započela kompletno uređenje cijele lučice osim lukobrana.

– Radi se na zapadnom dijelu lučice. Sve ide svojim tijekom. U konačnici, Zenta će dobiti nove gatove i potporne stupove, betonska kolpomorta za privez, novu rasvjetu, ormariće za struju i vodu, zelenilo, novu podlogu na šetačkom dijelu...

image
Domagoj Maroević
 
Duje Klarić/Cropix

U travnju bi sve trebalo biti gotovo – kazao je Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave.

Do tog svečanog dana oko 600 brodica je uglavnom na čekanju, što na suhim vezovima, što u moru. Najteže je dijelu vlasnika koji su među prvima trebali izvaditi brodove vani. Oni već skoro godinu dana ne mogu koristiti svoja plovila. 

image
Snimio čitatelj
19. travanj 2024 02:51