StoryEditorOCM

‘paušalne tvrdnje‘Jadrolinija o pismu NSPPBH-a: Generaliziraju način zapošljavanja i izmjene smjena pomoraca

Piše OM
24. veljače 2021. - 14:42

Nakon što je Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske uputio pismo predsjedniku Uprave Jadrolinije Davidu Sopti, poslali smo službeni upit Jadroliniji. 

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske u svom dopisu generalizira način zapošljavanja i izmjena smjena pomoraca Jadrolinije. Tvrdnja da su smjene neredovite te da se time ugrožava sigurnost i krše norme iz Zakona o radu su paušalna, budući se ne navode konkretni podaci koji se mogu provjeriti. Odgovorno tvrdimo kako Jadrolinija u svakom trenutku brine o interesu i pravima svojih pomoraca.

Nadalje, Jadrolinija vodi računa o redovitim smjenama pomoraca dok se izvanredno zbog potreba poslodavca smjene produžuju, primjerice u slučaju bolovanja. Točno je da su zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata na brodovima pojedina zaduženja konobara/zakupaca (čišćenje sanitarnih prostorija i prostorija za boravak putnika) prenijeta na posadu broda. Upravo radi toga, na neke su brodove ukrcani i dodatni članovi posade.

Pandemija uzrokovana koronavirusom zahtjeva prilagodbu u svakom segmentu poslovanja te se trenutne situacije ne mogu izdvajati kao redovan način rada pomoraca Jadrolinije.

Uprava Društva je nakon savjetovanja s Radničkim vijećem donijela Odluku o usvajanju plana zapošljavanja 136 pomoraca. Isti se sustavno provodi, a kao i svake godine, sezonska zapošljavanja provodit će se ususret turističkoj sezoni.

Zapošljavanje je kontinuirani proces te molbe stalno pristižu i prolaze stručnu selekciju. Web aplikacija automazitirani je sustav zaprimanja istih koji predstavlja moderno i praktično rješenje te kvalitetnu bazu pomorskih kadrova."

23. travanj 2024 14:50