StoryEditorOCM

soli na repDubrovačko primorje zatražilo da se mini kruzerima u Slanome zabrani opskrba gorivom

Piše ANTON HAUSWITSCHKA/DV
31. svibnja 2024. - 13:45

Općina Dubrovačko primorje jutros je od Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske zatražila da se u Slanome zabrani opskrba gorivom mini kruzera.

-  Već neko vrijeme nastojimo privoljeti opskrbljivača da poštuje pravila, kontaktirali smo i sa Lučkom upravom Dubrovačko-neretvanske županije u više navrata pa i jutros. No očito dobavljač goriva se ne želi pridržavati pravila, pa smo zatražili zabranu da se to radi u Slanom – poručuje načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić kojeg smo kontaktirali nakon što su u našu redakciju pristigle nove fotografije prekrcaja goriva na slanskoj rivi.

Podsjetimo, i prošli tjedan obratili su nam se mještani zabrinuti za sigurnost zbog mogućnosti izbijanja požara ali i onečišćenja mora te nam poslali fotografije cisterni na rivi iz kojih se na brodove prebacuje gorivo.  

Nema sigurnosnih mjera, nema aparata za gašenje požara. Gorivo se jednostavno ulijeva direktno iz kamiona u kruzer dok prolaze turisti, puše, jedu i djeca se igraju.

image

 

Cisterne na slanskoj rivi opskrbljuju mini kruzere gorivom

Snimio čitatelj

O tom problemu porazgovarali smo i s Nikom Butiganom, referentom za sigurnost u  Lučkoj upravi Dubrovačko-neretvanske županije u čijoj je ingerenciji riva u Slanome.

- Problem u Slanom oko opskrbe gorivom mini kruzera je kompleksan, no ponajmanje je u pitanju sigurnost. Naime, riva u Slanome strogo tehnički gledajući kao ona u Cavtatu nije luka, one su dio mjesta, to su šetnice i gotovo je nemoguće ograditi dio koji je namijenjen za opskrbu gorivom.  

Ipak, i za takve slučajeve postoji jasan Pravilnik kojeg se opskrbljivači gorivom moraju pridržavati, a on podrazumijeva ograđivanje prostora i protupožarne mjere, odnosno protupožarne aparate. Moram naglasiti da je prekrcavanje goriva direktno iz cisterne u brod najsigurnije,  da se radi o dizelu koji je teško zapaljiv, da svaka cisterna i brod imaju protupožarne aparate samo što ih prolaznici ne vide, da je na rivi u Slanome vezan brod koji je namijenjen za slučajeve onečišćenja mora, te da je 300 metra dalje smješteno DVD Slano.  

S obzirom na to da je mini kruzera iz godine u godine sve više u Dubrovniku, jer bez posjeta našem gradu, Korčuli i Pomeni na Mljetu nemaju interes za krstarenje, uz tolike kruzere i jahte u Gružu ljeti je nemoguće naći mjesto gdje bi se oni opskrbili gorivom. Zato to rade u Slanome. No probat ćemo s njima razgovarati i ukazati im da moraju ograditi prostor dok se to radi, barem trakama, te da na rivu iznesu protupožarne aparate. Ako to ne budu radili, zabranit ćemo im da se opskrbljuju gorivom u Slanome, te će to morati raditi u Dubrovniku, odnosno luci Dubrovnik – poručuje Niko Butigan. 

17. lipanj 2024 20:51