StoryEditorOCM

projekt INVESTINFISHDirektor prodaje Kali tune: Galebovi nam godišnje ‘pojedu‘ i do 200 tisuća eura. Problem ćemo pokušati riješiti - jastrebovima

Piše HRT Radio Zadar/Zadarski.hr
26. lipnja 2021. - 11:13

Korištenje biopredacije u odmicanju galeba kukavca u uzgoju plave ribe u cilju smanjenja troškova - jedan je od sedam inovativnih projekata zadarskih tvrtki sa šireg zadarskog područja koje su za usavršavanje svojih rješenja dobile po 60 tisuća kuna iz projekta INVESTINFISH.

Direktor prodaje Kali tune Marko Jurin za Radio Zadar rekao je kako se jastrebovima u tjeranju galebova već koriste zračne luke, ali je rješenje inovativno u akvakulturi:

- Na našim farmama za uzgoj tuna imamo već dugo problem s galebovima: od 150 – do čak 200 tisuća eura hrane pojedu nam u jednoj proizvodnoj godini, a to su ogromni troškovi. S uvođenjem treniranih jastrebova nadamo se da ćemo odstraniti taj problem, jastrebovi ih ne ubijaju nego samo tjeraju, nadamo se da će oni potražiti lovišta na otvorenom moru kao što je to i bilo prije - rekao je za Radio Zadar.

Isti problem uočen je i na Mrđini i na Fuliji i kod Lavdare, na sva tri uzgajališta Kali tune: 

- Probali smo s konopima, s pirotehnikom koja je kasnije bila zabranjena, vikanjem, to nije urodilo plodom pa ćemo pokušati s ovom inovacijom. Surađujemo s Veterinarskom stanicom Zadar, oni su u kontaktu sa Sokolarskim društvom, oni će nam donirati jastrebove jer se jedna vrsta jastreba da istrenirati da ne ubija galeba nego ga samo potjera. Galebovi se brzo rastjeraju ali se stalno vraćaju, zato ćemo imati dva jastreba stalno na farmama - kazao je Jurin za program Radio Zadra

image
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

Jurin se nada kako će jastrebovi biti nad kavezima za uzgoj tune za otprilike godinu dana. 

Na konferenciji, koja je održana u petak, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije predstavila je sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije koje su za pokretanje inovativnih procesa u svom poslovanju osvojili sredstva u ukupnom iznosu od 420.000,00 kn.

Softver za određivanje veličine ribe i za povećanje higijene u prostorima za preradu ribe, eksperimantalni uzgoj kamenica u Novigradskom moru, treniranje jastrebova za tjeranje galebova nad kavezima za uzgoj tuna samo su neki od inovativnih projekata u ribarstvu.

18. travanj 2024 04:05