StoryEditorOCM

SHELL BEACHVolite školjke? Na ovoj plaži ima ih na milijarde, a lokalci su s njima čak gradili i kuće

Piše V. V.
5. srpnja 2024. - 10:09

Oko 800 kilometara sjeverno od Pertha, na najzapadnijoj točki australskog kontinenta, nalazi se Shark Bay. Taj zaljev, upisan u UNESCO-ovu listu svjetske baštine, obiluje bogatom florom i faunom.

U njemu živi oko 10.000 morskih krava (oko 12,5 posto svjetske populacije), a tu je još i 25 vrsta drugih morskih sisavaca, 230 vrsta ptica i 150 vrsta reptila. Evidentirane su i 323 vrste riba, a kao što se iz imena da zaključiti, tu u velikom broju plivaju i morski psi.

U zaljevu se, u dužini od 60 kilometara, prostire i Shell Beach, plaža načinjena od od sedam do 10 metara debelih nanosa školjki. Unatoč bogatstvu životinjskog i biljnog svijeta u ostatku zaljeva, more pred plažom školjki nije toliko bogato životinjskim vrstama.

Zbog geomorfoloških i klimatskih posebnosti na tom dijelu zaljeva povećana je slanost mora i to je rezultiralo činjenicom da su se školjke namnožile u enormnom broju, jer tako slano more nije odgovaralo njihovim predatorima. Dok zaljev nije došao pod zaštitu UNESCO-a, stanovništvo je ljušture školjki, zbog količine vapnenca u njima, koristilo kao građevinski materijal.

05. srpanj 2024 10:12