StoryEditorOCM

umjetnička akcijaSve za osnivanje muzeja: Korčulani prizivali slavnu brodograditeljsku prošlost - čekićima!

Piše M. I.
10. listopada 2023. - 12:40

U gradu Korčuli je održanla umjetnička akcija "Svako uzimanje alata u ruke čin je poštenja", izvještava južni.hr.

Pozivu umjetnice Matee Šabić Sabljić da donesu čekiće ili kako to Korčulani kažu koraće, odazvali su se brojni građani koji su sa svojim mališanima zakucavali imena korčulanskih brodograditelja na daske i ostatke barki, prizivajući tako slavnu korčulansku prošlost brodogradnje. Naime, cilj ove akcije bio je potaknuti osnivanje korčulanskog muzeja brodogradnje.

Umjetničku akciju "Svako uzimanje alata u ruke čine je poštenja" suorganizirali su korčulanska Udruga za promicanje ljudskih prava i građanskog aktivizma KAP i zagrebačka Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) uz podršku Grada Korčule, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba, ureda za kulturu i razvoj civilnog društva.

Kustosica projekta je antropologinja kulture Sonja Leboš. Ime akcije je parafraziran moto čuvenog konceptualnog umjetnika Vlade Marteka ("Svako uzimanje pisaljke u ruku čin je poštenja").

image

Akcija za muzej brodogradnje

Umjetnički koncept Matee Šabić Sabljić razvija se dalje: umjetnica će nastaviti s akcijom za osnivanje korčulanskog muzeja brodogradnje na dan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca 6. prosinca, a u 2024. priprema se izložba pod imenom "Bila je jedna..." kao i performativna akcija porinuća barke. Također, planira se i obimniji katalog izložbe koji će prenijeti rezultate umjetničkog i kustoskog istraživanja na temu uloge žena u korčulanskoj brodogradnji.

28. travanj 2024 07:04