Najpunije i najukusnije su upravo u ožujku. Malostonske kamenice kraljevska su delicija, iznimne gastronomske i nutritivne vrijednosti. Iako će mnogi reći da su najbolje sirove, svježe i pokapane s nekoliko kapi limuna, evo i drugih načina kako u njima uživati.
Ovo su recepti obitelji Šare, poznatih malostonskih uzgajivača i restoratera.
Kamenice žar
Sastojci:
· maslinovo ulje
· peršin
· papar
· bijelo vino
Priprema:
· otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske
· napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina
· jušnom žlicom preliti školjku
· složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.
Kamenice u tempuri
Sastojci:
· brašno glatko 100 g
· prašak za pecivo 5 g
· 1 bjelanjak
· gazirana voda (hladna)
· sol/prstohvat
· ulje za prženje (suncokretovo)
Priprema:
· otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske
· zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol
· dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru
· ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.
Juha od kamenica
Sastojci:
· kamenice 12 kom
· maslinovo ulje 0,5 dcl
· češnjak 1 česan
· peršin
· glatko brašno 2 jušne žlice
· riblji temeljac 1l
· sol
· papar
· bijelo vino 0.5 dcl
· muškatni orašćić
Priprema:
· otvorite kamenice, izvadite meso i po želji ga usitnite
· na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna
· zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji
· ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina
· kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.