Jeste li ikad čuli za "ribarski gulaš od srdela"? Naziv stavljamo navodnike jer je riječ o slobodnom prijevodu, zna se što je gulaš i kako ga se priprema te da pritom nema ni govora o srdelama. Ipak, ovo jelo postoji, itekako, i pritom je specijalitet. Kuhinja koja ga je iznjedrila je galicijska, gdje se gulaš naziva "guiso", a srdele "xoubas" pa se jelo izvorno zove "Guiso marinero de xoubas".
To je sve manje bitno, ali ipak smo vam prepričali jer vjerujemo da ste se začudili na ideju o gulašu od srdela. Mogli smo ga možda nazvati i brujetom, ali nekako ni tome nismo skloni jer na popisu sastojaka su paprike, a znamo da njima nema mjesta u brujetu. Hm, a je li ovo zapravo nekakav galicijski fiš-paprikaš...?
Ostavimo klasifikacijske nedoumice po strani, jer ono što je bitno kod ovog jela koje je negdje na po‘ puta između gulaša i brujeta, a malo baca i na fiš-paprikaš je to da se priprema lako, da je vrlo izdašno te je, kako tvrde oni koji ga vole, vrlo ukusno. Nudimo vam recept pa provjerite.
Gulaš od srdela
Sastojci:
500 g manjih, očišćenih srdela (bez glave i središnje kosti)
330 ml riblje juhe
200 ml bijelog vina
200 ml umaka od rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica mljevene paprike
5 krumpira
4 češnja češnjaka
2 luka
2 lista lovora
1 crvena paprika
sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite nasjeckani luk i češnjak dok ne porumene. Dodajte im papriku narezanu na trakice te kratko pirjajte uz miješanje.
Dodajte vino i ostavite da kuha oko 5 minuta, dok alkohol ne ispari. Posolite, popaprite, dodajte lovorov list i mljevenu papriku pa ulijte riblju juhu i umak od rajčice. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri, dok krumpir nije potpuno gotov i dok gulaš ne izgleda lijepo.