Punjene lignje jedno su od onih jela koje čuvamo za vikende, kad imamo malo više vremena za posvetiti se pripremi hrane i polaganom uživanju u njoj, po mogućnosti u dobrom društvu. U Dalmaciji ih svi manje-više radimo po istom principu, punimo ih krakovima i mješavinom češnjaka i peršina, no oni malo hrabriji prihvatit će i sugestije sa strane pa provjerenom receptu dodati još koji sastojak za zanimljiv rezultat. Blogerica Matejka, koju pratimo na Like chocolate i na istoimenom Instagramu, ima jedan jako interesantan recept za punjene lignje pa vam ga uz njenu suglasnost prenosimo.
Matejka kaže kako su lignje spremljene po ovom receptu sočne, aromatične i lagane. Iskušajmo ga!
Punjene lignje
Sastojci:
400 g očišćenih lignji te krakova može i smrznuto
2 češnja češnjaka
3 žlice ribanog parmezana
3 žlice krušnih mrvica
100 g mozzarelle
1 žličica peršina
50 ml maslinovog ulja
50 ml bijelog vina
sol papar
Za umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 konzerva sjeckane rajčice
1 manji luk
100 ml bijelog vina
1 žlica svježeg bosiljka ili 1 žličica sušenog bosiljka
sol papar
Priprema:
Ako koristite svježe lignje, očistite ih i odvojite krakove. Smrznute odmrznite.
Nasjeckajte krakove lignji i pomiješajte ih sa mozzarellom narezanom na kockice, parmezanom, krušnim mrvicama, sjeckanim peršinom, sjeckanim češnjakom, vinom i uljem. Dodajte soli i papra po želji.
Punite lignje do 2/3 (najlakše je prstima) i zatvorite svaku na vrhu čačkalicom.
U tavu ulijte 2 žlice maslinovog ulja pa prepecite lignje na jakoj vatri dok ne dobiju boju sa svih strana, vrlo kratko. Lignje posložite u vatrostalnu posudu, a pećnicu zagrijte na 180°C.
Zatim na preostalom ulju popržite luk i dinstajte ga 2-3 min dok malo ne omekša. Dodajte sjeckanu rajčicu, vino, bosiljak te sol i papar pa kuhajte sve zajedno oko 5 minuta.
Prelijte umak preko lignji i pecite oko 25 min.
Poslužite uz pire-krumpir, rižu ili njoke te zelenu salatu.
Napomena: U umak možete dodati i narezane crne masline.