Poznati chef Jamie Oliver velikodušno je sa svijetom podijelio recept za fantastične špagete s vongolama. Ovo jednostavno i ukusno jelo, koje je spremno u samo 30 minuta jako je popularno u Italiji i definitivno ga morate probati. Naravno, pomoću ovog recepta, vaše špagete bit će dobre kao iz restorana - ako ne i bolje.
"Ova ukusna venecijanska tjestenina sa školjkama prvotno je bilo seljačko jelo, a kasnije je postala talijanski klasik“, rekao je Jamie Oliver za ovo jelo.
Špagete s vongolama
Sastojci:
kilogram očišćenih vongola
15 grama svježeg peršina
četiri režnjića češnjaka
deset cherry rajčica
250 mililitara bijelog vina
400 grama špageta
ekstra djevičansko maslinovo ulje
jedan sušeni crveni chilli
Priprema:
Stavite kuhati vodu. Razvrstajte očišćene školjke i one koje nisu dobro zatvorene, zatvorite. Ako se školjke ne mogu zatvoriti, bacite ih.
Na jaku vatru stavite veću tavu s poklopcem. Sitno narežite stabljike peršina, zatim ih odložite sa strane pa nasjeckajte i listiće. Ogulite i sitno nasjeckajte češnjak, narežite rajčice na četvrtine i pripremite vino.
Stavite tjesteninu u kipuću vodu s prstohvatom soli i kuhajte prema uputama - dok ne postane al dente. Otprilike 5 minuta prije nego što tjestenina bude gotova, pripremite se za početak kuhanja.
U vruću tavu nalijte velikodušnu količinu ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa dodajte češnjak, stabljike peršina i dobar prstohvat soli i papra. Smrvite sušeni chilli i dodajte nasjeckane rajčice. Neprestano miješajte i čim češnjak dobije malo boje, ubacite školjke i sve zalijte vinom. Sve dobro protresite pa poklopite tavu.
Nakon tri ili četiri minute školjke će se početi otvarati, nastavite miješati sve dok se sve ne otvore. Maknite tavu s vatre i otklonite sve školjke koje se nisu otvorile. Vaša tjestenina sada bi trebala biti gotovo savršena. Ocijedite je i dodajte u tavu sa školjkama zajedno s lišćem peršina i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Miješajte još minutu ili dvije.
Odmah nakon pripreme poslužite tjesteninu.