StoryEditorOCM

borba pod jedrimaPobjednika 25. Fiumanke odlučila žalba, posada broda ‘Prosecco‘ odnijela pobjedu

Piše OM
17. lipnja 2024. - 10:01

Na jedriličarskoj regati Fiumanka, koja ove godine slavi svoju 25. obljetnicu, došlo je do neočekivanog obrata. Iako je brod Ewol prvi prošao ciljnu liniju, pobjeda mu je oduzeta zbog prekršaja pravila. Prosecco je, zahvaljujući žalbi na brod Ewol, proglašen pobjednikom.

Naime, jedrilica Way of Life je penalizirana s 30 posto u realnom vremenu zbog prekršaja pravila 10, čime je ekipa Proseccovaca postala pobjednik. Mitja Kosmina, skiper broda Shockwave, također je zadovoljan rezultatom, naglašavajući tehnički napredak regate svake godine.

- Dobro poznajemo ovaj zaljev, koji je zahtjevan za regatu. Za njih stvarno treba imati živce, jer su kompleksne. Danas je bila teška Fiumanka, već na startu smo imali vjetar sa sjeverozapada, a na prvoj bovi vjetar je nestao. Možda bi bilo interesantnije da je cilj bio više vani, jer kod cilja stvarno nije bilo vjetra. Ali svejedno mislim da smo odvozili jednu vrhunsku regatu - rekao je za Novi list Kosmina.

Generali iz Slovenije, brod koji je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji (Kategorija 0) i četvrto sveukupno, također je imao svoje izazove. Samo Žvan, koji je petnaesti put na Fiumanci, naglasio je koliko su teški uvjeti s malo vjetra i puno sunca.

- Prestigla su nas dva super maxija i mali brod iz Opatije. Sve u svemu, jako smo zadovoljni. Bila je ovo klasična Fiumanka s jako malo vjetra, puno sunca i teške borbe. Teže je po takvim uvjetima jedriti nego po vjetru od 10-15 čvorova. Rado se vraćamo zato što su mi organizatori prijatelji i jer nam se sviđa Rijeka - rekao je Žvan.

Unatoč izazovima, Fiumanka je i ove godine ponovno pokazala svoju važnost u jedriličarskom svijetu, privlačeći brojne sudionike i potvrđujući status jedne od najvažnijih regata u regiji, piše Novi list.

24. lipanj 2024 01:54