Danas spremamo gregadu. To što je post ne znači da ne možemo uživati u finim zalogajima, zar ne? A bit će itekako fini, u to smo sigurni, jer ovu ćemo gregadu pripremiti po receptu Ivana Pažanina, poznatog splitskog chefa.
"Za dobru gregadu treba biti kvalitetna bijela riba. Za poseban gušt volim dodati par kapi domaće kvasine odležane 5-6 godina" - napomenuo je popularni Splićanin, čiji savjet svakako valja poslušati.
Gregada
Sastojci
1 kg bijele ribe (orada, brancin)
škamp
crne masline
cvijet kapara
maslinovo ulje
riblji temeljac
bijelo vino
luk
česnjak
svježi peršin
cherry rajčice
Priprema:
Propirjajte luk na maslinovom ulju, pa dodajte češnjak. Narežite krumpir na ploške te ih posložite u posudu, a zatim dodajte narezanu ribu (pripazite da su riba i krumpiri slične debljine) te zalijte temeljcem i sve zajedno pustite da se reducira.
Kada je krumpir na 70 posto kuhan dodajte mu bijelo vino, masline i cherry rajčice te po želji začinite i dodajte malo kapara i motara. Pri kraju dodajte škampe kako se ne bi prekuhali.