Jeste li za jednu dobru gregadu, po starom provjerenom receptu? Nudimo vam jedan stvarno dobar, dobili smo ga u splitskoj konobi Hvaranin koja je čuvena po tom starinskom specijalitetu.
Kako je Vinko Radovani (mlađi) objasnio našoj ekipi, gregada se nikad nije spremala s jako skupom ribom i jastozima, već s vrstama poput škarpine, raže, pauka, ugora,grdobine i tabinje, samo uz dodatak kumpira, luka, češnjaka, peršina i dobrog maslinovog ulja.
Hvarska gregada
Sastojci:
2 kg bijele ribe (kovač, raža, škarpina, kokot)
2 kg luka
2 kg krumpira
1 glavica češnjaka
2-3 vezice peršina
300 ml maslinova ulja
1 l vode ili ribljeg temeljca
sol, papar
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko 2 cm, luk oljuštite i narežite ga na polumjesece. Češnjak očistite i ostavite režnjeve cijele, a peršin podijelite u manje vezice. Očišćenu ribu izrežite na veće komade. Širok metalni lonac podlijte s malo maslinova ulja i poslažite luk da prekrije dno, stavite dio ribe da prekrije luk, malo posolite i popaprite, poslažite ploške krumpira i opet začinite.
Dodajte nekoliko režnjeva češnjaka (ugurajte ih između ribe) i vezicu, dvije peršina te podlijte s malo maslinova ulja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal slažući redove, a na vrhu treba biti krumpir. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem (najbolji je od glave gofa), tek toliko da prekrije sastojke. Stavite kuhati na jaku vatru (mora se pjeniti) i kuhajte između 20 i 30 minuta, dok krumpir ne omekša. Poslužite u loncu, uz domaći kruh.