Ako vas posluži sreća pa se domognete par dobrih komada bijele ribe, nudimo vam recept koji vrijedi isprobati. Riječ je o jelu koje donekle podsjeća na brujet ili gustu riblju juhu, ali nije ni jedno ni drugo. Riječ je o starinskom jelu iz talijanske kuhinje koje se naziva Pesce all’ Acqua Pazza - riba u "ludoj vodi" - ili kraće Acqua Pazza.
Za pripremu se najčešće koriste arbuni, ali proći će i komarče, ovčice, zubaci, škrpine... odnosno svaka riba s čvrstim bijelim mesom.
Neki ovom jelu vole dodati različite sastojke poput krumpira, plodova mora, zadebljanog dijela koromača ili začinskog bilja, no mi vam donosimo jednostavnu verziju recepta za koju će vam trebati samo riba, rajčice, par začina, vino i, naravno, voda.
Aqua pazza
Sastojci:
500-800 g ribe
400 ml vode
200 ml bijelog vina
15-20 cherry rajčica
2 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
mala šaka kapara
pola vezice peršina
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pola ulje, dodajte očišćenu ribu pa je pecite 4-5 minuta. Preokrenite ribe i pospite ih sjeckanim češnjakom, pustite da češnjak zamiriše pa ubacite prepolovljene rajčice. Zalijte vinom i pustite da iskuha alkohol pa dodajte vodu i posolite te popaprite.
Stavite poklopac i kuhajte 15-ak minuta.
Ribe izvadite, a tavu vratite na vatru. Dodajte kapare i peršin pa kuhajte koju minutu, dok se tekućina malo ne zgusne. Vratite ribu u tavu pa jelo tako poslužite uz prepečeni kruh ili ih servirajte na tanjurima, okružene umakom i pokapane s još malo ulja.