StoryEditorOCM

morske igračkeNožna propela za brzo plivanje: francuska tvrtka Seabike razvila zanimljiv gadget

Piše M.Š.
16. lipnja 2024. - 11:50

Mnogo je ljudi koji vole bicikle i bicikliranje kao praktičnu prijevoznu alternativu, koja je istodobno vrlo zdrava i ekološki potpuno čista. Na tim se osnovama u razvijenim zapadnim zemljama stvaraju cijeli pokreti, a sve više i u Hrvatskoj. A kad jednom počnu biciklirati po gradu, pobornici ovog načina rekreativnog prijevoza počnu tražiti sličan način kretanja i na drugim podlogama osim cesta i livada.

image

Postiže se brzina od 8 km/h

Tako su prije desetak godina razvijeni i morski bicikli, kojima se pedalira površinom mora na plutajućim plovcima ili foil krilima, uz pomoć propelera na nožni pogon. No francuskoj tvrtki Seabike ni to nije bilo dovoljno cool. Zašto ne pedalirati plivajući i roneći, upitali su se njihovi konstruktori, pa su sjeli za crtaći stol i stvorili ono što su zamislili. Jednostavan i zabavan bicikl za plivanje i ronjenje. Naravno, nazvali su ga Seabike.

U naravi, tu je riječ o biciklu na dugom štapu, bez prenesenog značenja. Naime, to i jest štap koji se s jedne strane može produživati i skraćivati, a s druge ima zadebljani dio s pedalama i sustavom prijenosa sile na poveći propeler na samome kraju.

Dakle, štap se stavi između nogu, s tim da izlazi prema trbuhu, tu se regulira na optimalnu dužinu i priloženim pojasom pričvrsti se oko struka. Nakon toga potrebno je samo noge staviti na pedale i početi ih okretati. U tom trenutku postajete plivač na propelerski pogon, proizvođač kaže s osam kilometara na sat brži nego da plivate s perajama. Uz to se i dobro zabavljate. Možete plivati s ispruženim rukama koje miruju, normalno zamahivati njima, držati ih uz tijelo... Što god želite, jer potisak je dovoljno jak da vas stabilno održava na površini.

image

Zgodna naprava

Naravno, možete i staviti masku pa promatrati podmorje, ali i zaroniti u njega pedalirajući. Dakle, mala naprava s velikim mogućnostima koja će, po svemu sudeći, postati popularna među svima koji vole morski odmor upotpuniti dodatnom zabavom i aktivnostima. To osobito vrijedi za ovisnike o pedaliranju, jer u vrijeme ljetnih vrućina sada mogu nastaviti uživati u svojoj aktivnosti u osvježavajućem moru, bez prekomjernog znojenja i dahtanja pod zvizdanom.

Cijena je osnovnog modela ovog simpatičnog morskog bicikla oko 300 eura, a proizvođač nudi i niz skupljih i naprednijih modela.

21. lipanj 2024 10:49