stdClass Object ( [id] => 1199357 [title] => Na lice i strijelke topwater tehnikom: kraljevska disciplina spinninga traži i kraljevske pripreme [alias] => na-lice-i-strijelke-topwater-tehnikom-kraljevska-disciplina-spinninga-trazi-i-kraljevske-pripreme [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kroz dugogodišnju aktivnost u brdskom biciklizmu stekao sam naviku discipline redovitih treninga, što je okosnica temeljitog pristupa sportu kojim se bavim. Ribolov je savršena opcija bijega od svakodnevice, a posebno topwater spinning, disciplina u kojoj posebno dolazi do izražaja pojačana fizička aktivnost.

Kao i svaki drugi sport, i ribolov zahtijeva treninge i održavanje fizičke spreme. Jako je bitno upoznati se s opremom i njezinim mogućnostima kako bi iz te opreme mogli izvući 100 posto. Naravno, bez temeljitog treninga, čak, i prilikom pojačane aktivnosti ribe uspjeh može lako izostati.

Svake sezone se na ribolovnom tržištu pojavi pregršt novih proizvoda koje je, premda su često vrlo slični, zapravo teško svrstati u isti koš. Svaki od tih proizvoda ima neke svoje posebnosti, poput, primjerice, akcije štapa ili akcije varalice, zahvaljujući kojima se ostvaruju različite prezentacije, tako da su za maksimalnu iskoristivost potencijala neophodni ciljani treninzi.

Ja sam ribolov shvatio i prihvatio upravo kao sport, tako da mu uvijek pristupam ozbiljno i temeljito, što je zapravo jedini način ako želim biti u vrhu.

Kada dođem u posjed novog komada pribora, poput štapa, role ili špage, uvijek biram pozicije s različitim uvjetima. To ne moraju nužno biti izdašne i posebno lovne ribolovne pozicije, jer je zapravo cilj takvog izlaska upoznavanje s opremom u različitim uvjetima.

Rad s varalicama je posebna priča. Svaku varalicu temeljito testiram, posebno na mirnom moru, posebno u jakim kurentima, posebno u raznim uvjetima valovitog mora…

Kod testiranja varalica uvijek nastojim prezentirati varalicu kako bi što vjernije oponašala ranjenu i dezorijentiranu ribicu na površini, odnosno kako bi bila poželjan plijen ribi. Cilj je što više oživjeti taj komad plastike da bi ga lovljena riba percipirala kao lak plijen.

Velika je greška prezentirati varalice tako da se njihova akcija sviđa nama ribolovcima, ne razmišljajući kako će lovina reagirati. U takvim situacijama lov ostaje samo na tome, demonstraciji zabačaja i neučinkovitog povlačenja.

Kod većine predatora koji plijen napadaju na površini, bilo da su to lice ili strijelke, pristup je isti. Bilo da je u pitanju pojačana aktivnost u kojoj se očekuju učestali napadi predatora ili da je u pitanju pokušaj provokacije one jedne ribe koja brani svoj teritorij, pristup uvijek mora biti temeljit i taktički isplaniran.

---

image

Izbor prave varalice bio je ključan detalj

---

LICA JE DNEVNI PREDATOR

Jedna od omiljenih lovina koje lovim topwater tehnikom je lica. Ova riba ima pojačanu aktivnost dva puta godišnje – u proljeće, kad se uglavnom drži pučine, i u jesen kada prilazi tik uz obalu.

To je posebna riba, meni jedan od najatraktivnijih predatora, posebno kad su u pitanju primjerci teži od pet kilograma. Njezini su napadi uvijek siloviti i krajnje dinamični. Posebno je zanimljivo kada joj je aktivnost pojačana, jer tada nerijetko dolazi i do uzastopnih ulova, čime lov svakako dobiva na atraktivnost.

Licu najčešće nalazimo na ušćima rijeka, isturenim puntama, a posebno je aktivna na pješčanim predjelima s naglim prelascima k dubini gdje svoj plijen vreba na samome brijegu.

Veliki primjerci teži od deset kilograma su većinom samice, a za isprovocirati takvu ribu treba puno truda i strpljenja. Manji primjerci su u jatima, što se može vidjeti kad napadaju varalicu.

U pravilu se za varalicom kreće više takvih riba koje se međusobno bore za plijen, zbog čega su manje oprezne. Važno je napomenuti da je lica dnevni predator, tako da njezina aktivnost prestaje dolaskom noći.

Da bi lov bio uspješan, odnosno da bi na pravi način iskoristili danu situaciju u određenom trenutku, kod ribolova ovog predatora treba poštovati neka temeljna pravila.

Prvo i osnovno pravilo je ne približavati se previše području aktivnosti ribe. Budući da licu lovim većinom iz usidrene brodice trudim se ostati što je moguće dalje od zone njezine aktivnosti, što je minimalno nekih stotinjak metara. Približavanjem se aktivnost smanjuje ili se konstantno udaljuje. Ako bi se kojim slučajem nastavili približavati, dolaskom na samu poziciju lica će jednostavno nestati.

Isto tako je potrebno pustiti predatora da se neometano hrani. Važno je paziti da se licin plijen ne rastjera našim prisustvom, što sigurno bitno smanjuje šanse za ulov ili ih sasvim ruši, tako da će u konačnici i potpuno izostati.

---

image

Lica je dnevni lovac koji lovi u površinskom sloju mora

---

LICA DVAPUT UDARA

Kod situacija u kojima lica doprati varalicu do obale ili broda, ali konačni napad izostane, potrebno je trenutno mijenjati pristup. Ili varalica nije pogođena, ili nije vođena i prezentirana kako treba, ili je vaša aktivnost na brodu ili obali takva da predatoru odvraćate pozornost.

Često se dogodi da je varalica ribi kao plijen vrlo zanimljiva, no u zadnji tren odustaje, jer joj se fokus odvrati lupanjem, mahanjem, odjećom u kričavim bojama…

Tu dolazimo do discipline i treninga… Samo se disciplinom postiže suptilnost u pokretima, i to pogotovo na brodu gdje nijedno lupanje ne prolazi nezapaženo. Predatorima svaki neželjeni zvuk može odvući pozornost od plijena.

Tu dolazi do izražaja i obvezna utreniranost, jer ribolovac katkad mora biti spreman i dva do tri sata, nerijetko velike i vrlo teške varalice, lansirati do maksimalnog dometa. Za razliku od mnogih drugih predatora koji svoj plijen čekaju u zasjedi, lica voli svoj plijen proganjati, zbog čega joj je varalicu poželjno prezentirati energično.

Svoj plijen lica generalno prvo udara tijelom da ga destabilizira, te se odmah vraća kako bi ga tako destabiliziranog pokupila.

Zato je prilikom napada lice obvezno varalicom pokušati odraditi upravo taj trenutak destabilizacije, imitirajući tako prirodni plijen. Važno je neposredno nakon prvog udara zaustaviti varalicu na mjestu napada s nekim minimalnim sitnim pokretima koje će lica pročitati kao pokrete lakog plijena koji je upravo onesposobila.

---

image

Važno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen

---

FLUOROKARBONOM PO STRIJELKU

Strijelka je relativno nova riba u našem moru. Zahvaljujući njezinoj ekspanziji imamo i iznenađujuće velik interes ribolovaca kojima je upravo ona temeljni cilj. Kad je u velikim jatima na ishrani, tada vrlo lako svoj plijen zamijeni varalicom. Te su situacije vrlo česte, zbog čega je i postigla tako veliku popularnost kod velike većine spinnera.

Strijelka se može loviti širokom paletom varalica, no u zadnje su vrijeme najpopularnije varalice oblika iglice, čime su doslovno zatrpane grupe i na društvenim mrežama koje prate takve i slične sadržaje.

Ali kao što sam rekao, ribolov strijelki moguć je širokom paletom varalica različitih vrstom, oblikom, volumenom, akcijom… Moji favoriti su popperi i velike zare. To su modeli s kojima uz duge wobblere dobivam najveće primjerke.

Poppere i velike zare prezentiram generalno jako sporo, s dugim pauzama, čak i do 10 sekundi, što strijelke protumače kao lak plijen, čak i kad im nije vrijeme hranjenja. Tako prezentirani plijen često zagrize čisto da provjeri o čemu se radi, što naravno rezultira kačenjem i ulovom.

---

image

Strijelke često love u grupama

---

U ljetnim mjesecima kad se priprema za mrijest često joj ishranu čini sitna plava riba, dok u jesen radije poseže za nešto krupnijim plijenom, pa je u skladu s tim potrebno prilagoditi vrstu i veličinu varalica.

Veliki problem u ribolovu strijelke čine njezini oštri zubi zbog kojih nerijetko dolazi do kidanja fluorokarbonskih predveza. Osobno nisam ljubitelj raznih sajli i sličnih sustava, jer mi sve osim kvalitetnog fluorokarbona narušava idealnu akciju varalica. Katkad problem zna raditi i odabir predebelog predveza, zbog čega uvijek koristim fluorokarbon od 20 do 25, no nikad jači od 30 libri.

Uživajte u ovom sportu koji je uzeo maha na našim prostorima. Uz malo truda možete postati dobar ribolovac i provesti slobodno vrijeme na najkvalitetniji mogući način.

---

image

Pribor za lov ovakvih riba mora biti krajnje ozbiljan

------
image

Zara je odradila svoj posao već u prvom kontaktu

------
image

Bijela zara bila je kobna

------
image

Važno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZUBI POD POVRŠINOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZUBI POD POVRŠINOM 2 0 7912 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-09 07:07:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Miro Jovica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-09 09:15:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-09 09:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11269644.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11269640.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11269641.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11269642.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11269651.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11270861.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11270862.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/11270863.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Miro Jovica","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lica je sna\u017ean predator i ne treba podcjenjivati njezinu snagu<\/p>","

Izbor prave varalice bio je klju\u010dan detalj<\/p>","

Pribor za lov ovakvih riba mora biti krajnje ozbiljan<\/p>","

Strijelke \u010desto love u grupama<\/p>","

Zara <\/em>je odradila svoj posao ve\u0107 u prvom kontaktu<\/p>","

Bijela zara <\/em>bila je kobna<\/p>","

Va\u017eno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen<\/p>","

Lica je dnevni lovac koji lovi u povr\u0161inskom sloju mora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_11269644_1920.jpg":"1920x1080","k_11269644_1280.jpg":"1280x1280","k_11269644_1024.jpg":"1024x1024","k_11269644_640.jpg":"640x640","k_11269644_480.jpg":"480x480","k_11269644_340.jpg":"340x340","k_11269644_220.jpg":"220x220","o_11269644_1280.jpg":"1280x720","o_11269644_1024.jpg":"1024x576","o_11269644_640.jpg":"640x360","o_11269644_480.jpg":"480x270","o_11269644_340.jpg":"340x191","o_11269644_220.jpg":"220x123","h_11269644_1280.jpg":"1280x854","h_11269644_1024.jpg":"1024x683","h_11269644_640.jpg":"640x427","h_11269644_480.jpg":"480x320","h_11269644_340.jpg":"340x227","h_11269644_220.jpg":"220x147","pp_11269644_1280.jpg":"1280x1628","pp_11269644_1024.jpg":"1024x1303","pp_11269644_640.jpg":"640x814","pp_11269644_480.jpg":"480x611","pp_11269644_340.jpg":"340x432","pp_11269644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_11269640_1920.jpg":"1920x1080","k_11269640_1280.jpg":"1280x1280","k_11269640_1024.jpg":"1024x1024","k_11269640_640.jpg":"640x640","k_11269640_480.jpg":"480x480","k_11269640_340.jpg":"340x340","k_11269640_220.jpg":"220x220","o_11269640_1280.jpg":"1280x720","o_11269640_1024.jpg":"1024x576","o_11269640_640.jpg":"640x360","o_11269640_480.jpg":"480x270","o_11269640_340.jpg":"340x191","o_11269640_220.jpg":"220x123","h_11269640_1280.jpg":"1280x854","h_11269640_1024.jpg":"1024x683","h_11269640_640.jpg":"640x427","h_11269640_480.jpg":"480x320","h_11269640_340.jpg":"340x227","h_11269640_220.jpg":"220x147","pp_11269640_1280.jpg":"1280x1628","pp_11269640_1024.jpg":"1024x1303","pp_11269640_640.jpg":"640x814","pp_11269640_480.jpg":"480x611","pp_11269640_340.jpg":"340x432","pp_11269640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_11269641_1920.jpg":"1920x1080","k_11269641_1280.jpg":"1280x1280","k_11269641_1024.jpg":"1024x1024","k_11269641_640.jpg":"640x640","k_11269641_480.jpg":"480x480","k_11269641_340.jpg":"340x340","k_11269641_220.jpg":"220x220","o_11269641_1280.jpg":"1280x720","o_11269641_1024.jpg":"1024x576","o_11269641_640.jpg":"640x360","o_11269641_480.jpg":"480x270","o_11269641_340.jpg":"340x191","o_11269641_220.jpg":"220x123","h_11269641_1280.jpg":"1280x854","h_11269641_1024.jpg":"1024x683","h_11269641_640.jpg":"640x427","h_11269641_480.jpg":"480x320","h_11269641_340.jpg":"340x227","h_11269641_220.jpg":"220x147","pp_11269641_1280.jpg":"1280x1628","pp_11269641_1024.jpg":"1024x1303","pp_11269641_640.jpg":"640x814","pp_11269641_480.jpg":"480x611","pp_11269641_340.jpg":"340x432","pp_11269641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_11269642_1920.jpg":"1920x1080","k_11269642_1280.jpg":"1280x1280","k_11269642_1024.jpg":"1024x1024","k_11269642_640.jpg":"640x640","k_11269642_480.jpg":"480x480","k_11269642_340.jpg":"340x340","k_11269642_220.jpg":"220x220","o_11269642_1280.jpg":"1280x768","o_11269642_1024.jpg":"1024x614","o_11269642_640.jpg":"640x384","o_11269642_480.jpg":"480x288","o_11269642_340.jpg":"340x204","o_11269642_220.jpg":"220x132","h_11269642_1280.jpg":"1280x854","h_11269642_1024.jpg":"1024x683","h_11269642_640.jpg":"640x427","h_11269642_480.jpg":"480x320","h_11269642_340.jpg":"340x227","h_11269642_220.jpg":"220x147","pp_11269642_1280.jpg":"1280x1628","pp_11269642_1024.jpg":"1024x1303","pp_11269642_640.jpg":"640x814","pp_11269642_480.jpg":"480x611","pp_11269642_340.jpg":"340x432","pp_11269642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_11269651_1920.jpg":"1920x1080","k_11269651_1280.jpg":"1280x1280","k_11269651_1024.jpg":"1024x1024","k_11269651_640.jpg":"640x640","k_11269651_480.jpg":"480x480","k_11269651_340.jpg":"340x340","k_11269651_220.jpg":"220x220","o_11269651_1280.jpg":"1280x720","o_11269651_1024.jpg":"1024x576","o_11269651_640.jpg":"640x360","o_11269651_480.jpg":"480x270","o_11269651_340.jpg":"340x191","o_11269651_220.jpg":"220x123","h_11269651_1280.jpg":"1280x854","h_11269651_1024.jpg":"1024x683","h_11269651_640.jpg":"640x427","h_11269651_480.jpg":"480x320","h_11269651_340.jpg":"340x227","h_11269651_220.jpg":"220x147","pp_11269651_1280.jpg":"1280x1628","pp_11269651_1024.jpg":"1024x1303","pp_11269651_640.jpg":"640x814","pp_11269651_480.jpg":"480x611","pp_11269651_340.jpg":"340x432","pp_11269651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x933","hd_11270861_1920.jpg":"1920x1080","k_11270861_1280.jpg":"1280x1280","k_11270861_1024.jpg":"1024x1024","k_11270861_640.jpg":"640x640","k_11270861_480.jpg":"480x480","k_11270861_340.jpg":"340x340","k_11270861_220.jpg":"220x220","o_11270861_1280.jpg":"1280x622","o_11270861_1024.jpg":"1024x497","o_11270861_640.jpg":"640x311","o_11270861_480.jpg":"480x233","o_11270861_340.jpg":"340x165","o_11270861_220.jpg":"220x106","h_11270861_1280.jpg":"1280x854","h_11270861_1024.jpg":"1024x683","h_11270861_640.jpg":"640x427","h_11270861_480.jpg":"480x320","h_11270861_340.jpg":"340x227","h_11270861_220.jpg":"220x147","pp_11270861_1280.jpg":"1280x1628","pp_11270861_1024.jpg":"1024x1303","pp_11270861_640.jpg":"640x814","pp_11270861_480.jpg":"480x611","pp_11270861_340.jpg":"340x432","pp_11270861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x933","hd_11270862_1920.jpg":"1920x1080","k_11270862_1280.jpg":"1280x1280","k_11270862_1024.jpg":"1024x1024","k_11270862_640.jpg":"640x640","k_11270862_480.jpg":"480x480","k_11270862_340.jpg":"340x340","k_11270862_220.jpg":"220x220","o_11270862_1280.jpg":"1280x622","o_11270862_1024.jpg":"1024x497","o_11270862_640.jpg":"640x311","o_11270862_480.jpg":"480x233","o_11270862_340.jpg":"340x165","o_11270862_220.jpg":"220x106","h_11270862_1280.jpg":"1280x854","h_11270862_1024.jpg":"1024x683","h_11270862_640.jpg":"640x427","h_11270862_480.jpg":"480x320","h_11270862_340.jpg":"340x227","h_11270862_220.jpg":"220x147","pp_11270862_1280.jpg":"1280x1628","pp_11270862_1024.jpg":"1024x1303","pp_11270862_640.jpg":"640x814","pp_11270862_480.jpg":"480x611","pp_11270862_340.jpg":"340x432","pp_11270862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x933","hd_11270863_1920.jpg":"1920x1080","k_11270863_1280.jpg":"1280x1280","k_11270863_1024.jpg":"1024x1024","k_11270863_640.jpg":"640x640","k_11270863_480.jpg":"480x480","k_11270863_340.jpg":"340x340","k_11270863_220.jpg":"220x220","o_11270863_1280.jpg":"1280x622","o_11270863_1024.jpg":"1024x497","o_11270863_640.jpg":"640x311","o_11270863_480.jpg":"480x233","o_11270863_340.jpg":"340x165","o_11270863_220.jpg":"220x106","h_11270863_1280.jpg":"1280x854","h_11270863_1024.jpg":"1024x683","h_11270863_640.jpg":"640x427","h_11270863_480.jpg":"480x320","h_11270863_340.jpg":"340x227","h_11270863_220.jpg":"220x147","pp_11270863_1280.jpg":"1280x1628","pp_11270863_1024.jpg":"1024x1303","pp_11270863_640.jpg":"640x814","pp_11270863_480.jpg":"480x611","pp_11270863_340.jpg":"340x432","pp_11270863_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38658468 Threads: 3 Questions: 7115705807 Slow queries: 3306225 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608817902 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/na-lice-i-strijelke-topwater-tehnikom-kraljevska-disciplina-spinninga-trazi-i-kraljevske-pripreme-1199357 [printLink] => /om/ribolov/na-lice-i-strijelke-topwater-tehnikom-kraljevska-disciplina-spinninga-trazi-i-kraljevske-pripreme-1199357?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 680530 [name] => Topwater spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-09 09:17:08 [main_article_id] => 0 [alias] => topwater-spinning [link] => /tag/topwater-spinning ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656890 [name] => topwater disciplina brancin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-19 15:15:56 [main_article_id] => 0 [alias] => topwater-disciplina-brancin [link] => /tag/topwater-disciplina-brancin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 680531 [name] => topwater ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-09 09:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => topwater-ribolov [link] => /tag/topwater-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 628516 [name] => spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 13:39:32 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning [link] => /tag/spinning ) [4] => stdClass Object ( [id] => 680532 [name] => strijelke ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-09 09:17:09 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelke-ribolov [link] => /tag/strijelke-ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 665151 [name] => lica ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-30 10:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => lica-ribolov [link] => /tag/lica-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZUBI POD POVRŠINOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na lice i strijelke topwater tehnikom: kraljevska disciplina spinninga traži i kraljevske pripreme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-21-59-47-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11269644.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Miro Jovica [mainImageDesc] =>

Lica je snažan predator i ne treba podcjenjivati njezinu snagu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11269644.jpg [title] => Miro Jovica

Lica je snažan predator i ne treba podcjenjivati njezinu snagu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11269640.jpg [title] =>

Izbor prave varalice bio je ključan detalj

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11269641.jpg [title] =>

Pribor za lov ovakvih riba mora biti krajnje ozbiljan

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11269642.jpg [title] =>

Strijelke često love u grupama

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11269651.jpg [title] =>

Zara je odradila svoj posao već u prvom kontaktu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11270861.jpg [title] =>

Bijela zara bila je kobna

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11270862.jpg [title] =>

Važno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/11270863.jpg [title] =>

Lica je dnevni lovac koji lovi u površinskom sloju mora

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kroz dugogodišnju aktivnost u brdskom biciklizmu stekao sam naviku discipline redovitih treninga, što je okosnica temeljitog pristupa sportu kojim se bavim. Ribolov je savršena opcija bijega od svakodnevice, a posebno topwater spinning, disciplina u kojoj posebno dolazi do izražaja pojačana fizička aktivnost.

Kao i svaki drugi sport, i ribolov zahtijeva treninge i održavanje fizičke spreme. Jako je bitno upoznati se s opremom i njezinim mogućnostima kako bi iz te opreme mogli izvući 100 posto. Naravno, bez temeljitog treninga, čak, i prilikom pojačane aktivnosti ribe uspjeh može lako izostati.

Svake sezone se na ribolovnom tržištu pojavi pregršt novih proizvoda koje je, premda su često vrlo slični, zapravo teško svrstati u isti koš. Svaki od tih proizvoda ima neke svoje posebnosti, poput, primjerice, akcije štapa ili akcije varalice, zahvaljujući kojima se ostvaruju različite prezentacije, tako da su za maksimalnu iskoristivost potencijala neophodni ciljani treninzi.

Ja sam ribolov shvatio i prihvatio upravo kao sport, tako da mu uvijek pristupam ozbiljno i temeljito, što je zapravo jedini način ako želim biti u vrhu.

Kada dođem u posjed novog komada pribora, poput štapa, role ili špage, uvijek biram pozicije s različitim uvjetima. To ne moraju nužno biti izdašne i posebno lovne ribolovne pozicije, jer je zapravo cilj takvog izlaska upoznavanje s opremom u različitim uvjetima.

Rad s varalicama je posebna priča. Svaku varalicu temeljito testiram, posebno na mirnom moru, posebno u jakim kurentima, posebno u raznim uvjetima valovitog mora…

Kod testiranja varalica uvijek nastojim prezentirati varalicu kako bi što vjernije oponašala ranjenu i dezorijentiranu ribicu na površini, odnosno kako bi bila poželjan plijen ribi. Cilj je što više oživjeti taj komad plastike da bi ga lovljena riba percipirala kao lak plijen.

Velika je greška prezentirati varalice tako da se njihova akcija sviđa nama ribolovcima, ne razmišljajući kako će lovina reagirati. U takvim situacijama lov ostaje samo na tome, demonstraciji zabačaja i neučinkovitog povlačenja.

Kod većine predatora koji plijen napadaju na površini, bilo da su to lice ili strijelke, pristup je isti. Bilo da je u pitanju pojačana aktivnost u kojoj se očekuju učestali napadi predatora ili da je u pitanju pokušaj provokacije one jedne ribe koja brani svoj teritorij, pristup uvijek mora biti temeljit i taktički isplaniran.

---

image

Izbor prave varalice bio je ključan detalj

---

LICA JE DNEVNI PREDATOR

Jedna od omiljenih lovina koje lovim topwater tehnikom je lica. Ova riba ima pojačanu aktivnost dva puta godišnje – u proljeće, kad se uglavnom drži pučine, i u jesen kada prilazi tik uz obalu.

To je posebna riba, meni jedan od najatraktivnijih predatora, posebno kad su u pitanju primjerci teži od pet kilograma. Njezini su napadi uvijek siloviti i krajnje dinamični. Posebno je zanimljivo kada joj je aktivnost pojačana, jer tada nerijetko dolazi i do uzastopnih ulova, čime lov svakako dobiva na atraktivnost.

Licu najčešće nalazimo na ušćima rijeka, isturenim puntama, a posebno je aktivna na pješčanim predjelima s naglim prelascima k dubini gdje svoj plijen vreba na samome brijegu.

Veliki primjerci teži od deset kilograma su većinom samice, a za isprovocirati takvu ribu treba puno truda i strpljenja. Manji primjerci su u jatima, što se može vidjeti kad napadaju varalicu.

U pravilu se za varalicom kreće više takvih riba koje se međusobno bore za plijen, zbog čega su manje oprezne. Važno je napomenuti da je lica dnevni predator, tako da njezina aktivnost prestaje dolaskom noći.

Da bi lov bio uspješan, odnosno da bi na pravi način iskoristili danu situaciju u određenom trenutku, kod ribolova ovog predatora treba poštovati neka temeljna pravila.

Prvo i osnovno pravilo je ne približavati se previše području aktivnosti ribe. Budući da licu lovim većinom iz usidrene brodice trudim se ostati što je moguće dalje od zone njezine aktivnosti, što je minimalno nekih stotinjak metara. Približavanjem se aktivnost smanjuje ili se konstantno udaljuje. Ako bi se kojim slučajem nastavili približavati, dolaskom na samu poziciju lica će jednostavno nestati.

Isto tako je potrebno pustiti predatora da se neometano hrani. Važno je paziti da se licin plijen ne rastjera našim prisustvom, što sigurno bitno smanjuje šanse za ulov ili ih sasvim ruši, tako da će u konačnici i potpuno izostati.

---

image

Lica je dnevni lovac koji lovi u površinskom sloju mora

---

LICA DVAPUT UDARA

Kod situacija u kojima lica doprati varalicu do obale ili broda, ali konačni napad izostane, potrebno je trenutno mijenjati pristup. Ili varalica nije pogođena, ili nije vođena i prezentirana kako treba, ili je vaša aktivnost na brodu ili obali takva da predatoru odvraćate pozornost.

Često se dogodi da je varalica ribi kao plijen vrlo zanimljiva, no u zadnji tren odustaje, jer joj se fokus odvrati lupanjem, mahanjem, odjećom u kričavim bojama…

Tu dolazimo do discipline i treninga… Samo se disciplinom postiže suptilnost u pokretima, i to pogotovo na brodu gdje nijedno lupanje ne prolazi nezapaženo. Predatorima svaki neželjeni zvuk može odvući pozornost od plijena.

Tu dolazi do izražaja i obvezna utreniranost, jer ribolovac katkad mora biti spreman i dva do tri sata, nerijetko velike i vrlo teške varalice, lansirati do maksimalnog dometa. Za razliku od mnogih drugih predatora koji svoj plijen čekaju u zasjedi, lica voli svoj plijen proganjati, zbog čega joj je varalicu poželjno prezentirati energično.

Svoj plijen lica generalno prvo udara tijelom da ga destabilizira, te se odmah vraća kako bi ga tako destabiliziranog pokupila.

Zato je prilikom napada lice obvezno varalicom pokušati odraditi upravo taj trenutak destabilizacije, imitirajući tako prirodni plijen. Važno je neposredno nakon prvog udara zaustaviti varalicu na mjestu napada s nekim minimalnim sitnim pokretima koje će lica pročitati kao pokrete lakog plijena koji je upravo onesposobila.

---

image

Važno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen

---

FLUOROKARBONOM PO STRIJELKU

Strijelka je relativno nova riba u našem moru. Zahvaljujući njezinoj ekspanziji imamo i iznenađujuće velik interes ribolovaca kojima je upravo ona temeljni cilj. Kad je u velikim jatima na ishrani, tada vrlo lako svoj plijen zamijeni varalicom. Te su situacije vrlo česte, zbog čega je i postigla tako veliku popularnost kod velike većine spinnera.

Strijelka se može loviti širokom paletom varalica, no u zadnje su vrijeme najpopularnije varalice oblika iglice, čime su doslovno zatrpane grupe i na društvenim mrežama koje prate takve i slične sadržaje.

Ali kao što sam rekao, ribolov strijelki moguć je širokom paletom varalica različitih vrstom, oblikom, volumenom, akcijom… Moji favoriti su popperi i velike zare. To su modeli s kojima uz duge wobblere dobivam najveće primjerke.

Poppere i velike zare prezentiram generalno jako sporo, s dugim pauzama, čak i do 10 sekundi, što strijelke protumače kao lak plijen, čak i kad im nije vrijeme hranjenja. Tako prezentirani plijen često zagrize čisto da provjeri o čemu se radi, što naravno rezultira kačenjem i ulovom.

---

image

Strijelke često love u grupama

---

U ljetnim mjesecima kad se priprema za mrijest često joj ishranu čini sitna plava riba, dok u jesen radije poseže za nešto krupnijim plijenom, pa je u skladu s tim potrebno prilagoditi vrstu i veličinu varalica.

Veliki problem u ribolovu strijelke čine njezini oštri zubi zbog kojih nerijetko dolazi do kidanja fluorokarbonskih predveza. Osobno nisam ljubitelj raznih sajli i sličnih sustava, jer mi sve osim kvalitetnog fluorokarbona narušava idealnu akciju varalica. Katkad problem zna raditi i odabir predebelog predveza, zbog čega uvijek koristim fluorokarbon od 20 do 25, no nikad jači od 30 libri.

Uživajte u ovom sportu koji je uzeo maha na našim prostorima. Uz malo truda možete postati dobar ribolovac i provesti slobodno vrijeme na najkvalitetniji mogući način.

---

image

Pribor za lov ovakvih riba mora biti krajnje ozbiljan

------
image

Zara je odradila svoj posao već u prvom kontaktu

------
image

Bijela zara bila je kobna

------
image

Važno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Miro Jovica
Miro Jovica

Lica je snažan predator i ne treba podcjenjivati njezinu snagu


Izbor prave varalice bio je ključan detalj


Pribor za lov ovakvih riba mora biti krajnje ozbiljan


Strijelke često love u grupama


Zara je odradila svoj posao već u prvom kontaktu


Bijela zara bila je kobna


Važno je varalicu voditi kao dezorijentirani plijen


Lica je dnevni lovac koji lovi u površinskom sloju mora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/na-lice-i-strijelke-topwater-tehnikom-kraljevska-disciplina-spinninga-trazi-i-kraljevske-pripreme-1199357 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9bc521a5cf87de3e4217f1e4209567c1af069a85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+lice+i+strijelke+topwater+tehnikom%3A+kraljevska+disciplina+spinninga+tra%C5%BEi+i+kraljevske+pripreme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fna-lice-i-strijelke-topwater-tehnikom-kraljevska-disciplina-spinninga-trazi-i-kraljevske-pripreme-1199357 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fna-lice-i-strijelke-topwater-tehnikom-kraljevska-disciplina-spinninga-trazi-i-kraljevske-pripreme-1199357 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZUBI POD POVRŠINOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ZUBI POD POVRŠINOMNa lice i strijelke topwater tehnikom: kraljevska disciplina spinninga traži i kraljevske pripreme

Piše Miro Jovica
9. lipnja 2022. - 11:15

Kroz dugogodišnju aktivnost u brdskom biciklizmu stekao sam naviku discipline redovitih treninga, što je okosnica temeljitog pristupa sportu kojim se bavim. Ribolov je savršena opcija bijega od svakodnevice, a posebno topwater spinning, disciplina u kojoj posebno dolazi do izražaja pojačana fizička aktivnost.

Kao i svaki drugi sport, i ribolov zahtijeva treninge i održavanje fizičke spreme. Jako je bitno upoznati se s opremom i njezinim mogućnostima kako bi iz te opreme mogli izvući 100 posto. Naravno, bez temeljitog treninga, čak, i prilikom pojačane aktivnosti ribe uspjeh može lako izostati.

Svake sezone se na ribolovnom tržištu pojavi pregršt novih proizvoda koje je, premda su često vrlo slični, zapravo teško svrstati u isti koš. Svaki od tih proizvoda ima neke...

17. svibanj 2024 23:59