stdClass Object ( [id] => 1174403 [title] => Je li strijelka uistinu problem i jesu li učestali povici na tu ribu opravdani? Jer uživanje u njenom lovu je, bez obzira na tehniku, jedinstven doživljaj... [alias] => je-li-strijelka-uistinu-problem-i-jesu-li-ucestali-povici-na-tu-ribu-opravdani [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Strijelka je pošast, riba koja sustavno uništava riblji fond i unosi krajnji debalans u osjetljivi eko sustav našeg mora. To je riba koja ubija iz pukog zadovoljstva, a ne zbog gladi. Nijedna riba u Jadranu nije sigurna pred ovim nezasitnim nemanima. Pitanje je samo trenutka kada će potpuno izdominirati naše podmorje.

Takvi napisi i njima slične izjave sve se češće mogu naći na internetskim stranicama, na društvenim mrežama i tiskovinama čiji autori najčešće s morem imaju doticaja samo kad otvore kakav zemljopisni atlas.

Većina organizama o kojima se malo zna, za sobom povlači cijeli niz priča koje se u zavisnosti od razine neznanja kreću na relaciji od obične trač-rubrike do prave legende. Nažalost, 99 posto podataka iznesenih u takvim pričama nema nikakvu realnu potporu dok znanstvena utemeljenost u pravilu potpuno izostaje.

Dovoljno je sjetiti se priče o šišmišima koji ulijeću u kosu nakon čega kosa postaje potpuno nerazmrsiva. Priča ne govori o tome što bude s nesretnim šišmišom koji tako zaglavi, ali činjenica da i danas mnoge osobe, bez obzira na spol i dužinu kose, kad ugledaju šišmiše u njihovim prvim letovima u sumrak, u panici pomiču glave. Jer, premda je u pitanju samo urbana legenda, nikad se ne zna.

BRIGE BRAĆE GRIMM

Jedno me ljeto prijatelj, koji je s kontinenta došao na desetak dana kupanja, prije prvog ulaska u more, prvo onako izokola pipajući, na kraju upitao potpuno direktno:

- Kaj tu ima onih strelki?

Kad sam ga upitao zašto ga to brine, rekao mi je da je čuo kako su opasne kao pirane i da znaju napasti neoprezne plivače.

Rekao sam mu da on meni izgleda kao vrlo oprezan plivač i da kao takav ne treba imati straha od takvih nemani. Nisam mogao ne sjetiti se sličnih priča koje su se vezivale uz škarma prije više od deset godina kada je ta vrsta u svojim migracijama uzrokovanih globalnim zatopljenjem malo zašla i u sjeverni Jadran.

U trenutku kada se shvatilo da škaram kao vrsta uopće postoji, te da usto postoji i rodbinska povezanost s barakudama o kojima su paranoični Amerikanci tijekom vremena složili toliko priča da su se i braća Grimm s razlogom zabrinuli, nastupila je panika.

Škaram je opasan za ljude, napada kupače, a posebno djecu. Dovoljan je pogled na njegove zube… Naravno da su to su plasirali opet oni s atlasima. Sreća pa nisu čuli za grdobinu.

---

image
Uspješan napad strijelke na cipla završava ovako
---

I tako se moj prijatelj ipak okupao i iz mora izašao nepovrijeđen, s tim da je ozbiljnih problema imao samo na suhom od fermentiranog grožđanog soka, dok su mu strijelke ostale negdje u mutnoj podsvijesti odakle će vjerojatno izroniti ponovo u nekom od idućih posjeta moru.

SOCIO-EKONOMSKI UTJECAJ

Koliko je strijelka uistinu opasna i tko je ili što i na koji način ugroženo njenim postojanjem, pitanje je na koje i stručnjaci ihtiolozi ne daju jasne odgovore.

Postoji nekoliko pokušaja u kojima se nastoji pojasniti negativan utjecaj na autohtone vrste riba, no većina ih se svodi na izjave u kojima se zapravo plače nad činjenicom da još uvijek ne znamo loviti, uloviti i komercijalno iskoristiti ovu ribu. Pritom se žalopojka širi i na činjenicu da se ta ista riba hrani nekim vrstama koje su nama jako važne.

- Kako ribari još uvijek nemaju odgovarajuće alate za uspješan ulov strijelke skakuše, tradicionalno ribarstvo cipla bataša danas se nalazi na rubu propasti, a potencijalna ekonomska prednost izlova strijelke skakuše još uvijek nije ostvarena – izjava je iz prezentacije pod naslovom Potencijalni socio-ekonomski utjecaji nekih novih vrsta u Jadranskoj ihtiofauni na Hrvatsko morsko ribarstvo nastale u Laboratoriju za ihtiologiju i priobalni ribolov.

E sad, ne osporavajući kvalitetu struke i stručnost odgovornih osoba koje su radile na tom projektu, ne mogu ne postaviti pitanje je li se u formiranju takvih razmišljanja ikada možda pojavila primisao o ljudskom negativnom utjecaju na autohtone vrste.

Vjerojatno ne, jer smo mi ipak na vrhu svih mogućih evolucijskih i inih ljestvica, pa se posljedice naših postupaka u pravilu ne preispituju.

Kako i na koji način je strijelka skakuša ekspandirala i kakav je njezin utjecaj na zatečeno stanje u podmorju, te kakve su moguće prognoze, konkretna su pitanja na koja se prečesto dobivaju dvosmisleni i nedefinirani odgovori.

STANDARDNE MIGRACIJE

Činjenica je da se pojavom globalnog zatopljenja situacija na cijeloj zemlji, pa tako i u našem moru promijenila. Na nekim su razinama te promjene gotovo pa nevidljive dok su na drugim razinama opet jasno uočljive. Jedna od tako jasno uočljivih, osim evidentnih temperaturnih promjena mora i klimatoloških oscilacija, svakako je i pojava novih vrsta koje ulaze u Jadran kao i stalnih vrsta koje su upravo zbog temperaturnih promjena migrirale u dijelove u kojima ih prije nije bilo.

Od ovih vrsta koje u Jadran povremeno ulaze, jedan se mali dio u Jadranu i zadrži. Od toga dijela koji se zadrži, veći se dio ne uspije potpuno prilagoditi pa egzistira dok ih netko ne ulovi ili dok ne uginu bez potomstva. Preostali manji dio se uspješno smjesti, pronađe svoju životnu nišu i u njoj ostvari mrijest, te tako uđe na popis stalnih vrsta. To je ciklus koji se oduvijek i posvuda događa, ne samo s ribama već i sa brojnim drugim organizmima, kako pod morem tako i na kopnu.

Jedino ozbiljnije pitanje koje se možda po tom pitanju treba postaviti vezano je uz način na koji te vrste pristižu u naše more.

Ukoliko je u pitanju standardna migracija, poput one kojom u naše more dospijevaju tzv. lesepsijske vrste, tada se može govoriti o nekakvom prirodnom procesu, no ako je riječ o vrstama koje su u naše more dospjele, primjerice, balastnim vodama, tada se može govoriti o čovjeku kao direktnom uzročniku. No, pritom možda ne bi trebalo smetnuti s uma da su i lesepsijske vrste putnici zahvaljujući upravo ljudskom projektu prokopavanja Sueskog kanala.

---

image
Strijelka se ponekad počasti ribom u izvlačenju
---

Osim toga, budući da je i čovjek aktivni dio života ovog planeta, sve ljudske projekte možemo gledati kao dio evolucijskih procesa koji se zapravo nikada nisu zaustavili. Naravno, to nikako ne znači da su svi ti projekti ispravni i pozitivno produktivni, već samo da je život na Zemlji, pa tako i pod morem, podložan promjenama koje su različitih razmjera, sve u zavisnosti o razini grubosti kojima se zadire u sustave.

PUŠKAMA I SKAKALIMA

Dakle, zahvaljujući ponajprije globalnom zatopljenju, strijelka se postepeno proširila po cijelom Jadranu, tako da su za tu ribu u kratkom vremenu saznali svi ribolovci, pa i većina ostalih koji to nisu. A šteta koju strijelka radi je zapravo sporadična.

Povremeno se dogodi da u ribolovu kančanicom ili nekom drugom udičarskom tehnikom, zakačena riba na površinu izađe prepolovljena, jer ju je strijelka pregrizla. Takve su situacije u morima u kojima su morski psi dovoljno brojni standardne i nitko oko toga ne diže neku paniku.

Svojevremeno su se u 19. i 20 stoljeću dupini našli na crnoj listi jer su, eto nevolje, jeli ribu. Drznuli su se posegnuti za ribom koju i mi lovimo i koja je za nas od velike važnosti, zbog čega je zakonom bilo dopušteno pa i preporučeno ubijanje dupina, ni manje ni više nego klasičnim vojnim puškama za što je isplaćivana i novčana nagrada sve do pedesetih godina prošlog stoljeća. Srećom, taj se običaj na kraju ipak ugasio.

Svi morski predatori će u nekom trenutku posegnuti za nekim plijenom. Na kraju krajeva, kada se spina ili lovi panulom upravo se takva situacija i nastoji isprovocirati, jer je u naravi predatora da love. Tako se i strijelka u svom okruženju ponaša sasvim prirodno. Omiljena su joj hrana cipli, također ribe jata, koji se u principu zadržavaju najviše u blizini riječnih ušća i luka.

A što je najljepše, strijelke nisu nimalo zahtjevne kad je u pitanju ribolov. Jedina stavka koja se mora ispoštovati je sajlica neposredno uz udicu, što čuva pribor od njenih oštrih zuba. A trenutak kačenja te izvlačenje ove ribe pravi je spektakl, bez obzira na koji je način ulovili.

Možda je jedini pravi problem, koji je i Institut istaknuo, činjenica što se strijelka ne iskorištava komercijalno. Vodoravne mreže ciplare, tzv. skakala, su na Jadranu alati koji spadaju u ribarsku etno-baštinu i koje skoro više nitko ne koristi, a one bi s obzirom na temperament skakuše za njihov lov bile vjerojatno najprimjereniji ribolovni alat.

A dok se tako nešto ne dogodi, nakon čega će se neizbježno početi pričati o ugroženosti strijelke zbog prelova, sportski ribolovci mogu uživati u njenom lovu što je, bez obzira na lovnu tehniku, uvijek neponovljiv i jedinstven doživljaj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I STVARNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MITOVI I STVARNOST 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-10 13:02:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-11 06:55:37 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-11 06:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/10\/9726812.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/10\/9726801.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/10\/9726802.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kome i za\u0161to stijelka zapravo smeta?","Uspje\u0161an napad strijelke na cipla zavr\u0161ava ovako","Strijelka se ponekad po\u010dasti ribom u izvla\u010denju"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9726812_1920.jpg":"1920x1080","k_9726812_1280.jpg":"1280x1280","k_9726812_1024.jpg":"1024x1024","k_9726812_640.jpg":"640x640","k_9726812_480.jpg":"480x480","k_9726812_340.jpg":"340x340","k_9726812_220.jpg":"220x220","o_9726812_1280.jpg":"1280x960","o_9726812_1024.jpg":"1024x768","o_9726812_640.jpg":"640x480","o_9726812_480.jpg":"480x360","o_9726812_340.jpg":"340x255","o_9726812_220.jpg":"220x165","h_9726812_1280.jpg":"1280x854","h_9726812_1024.jpg":"1024x683","h_9726812_640.jpg":"640x427","h_9726812_480.jpg":"480x320","h_9726812_340.jpg":"340x227","h_9726812_220.jpg":"220x147","pp_9726812_1280.jpg":"1006x1280","pp_9726812_1024.jpg":"805x1024","pp_9726812_640.jpg":"503x640","pp_9726812_480.jpg":"377x480","pp_9726812_340.jpg":"267x340","pp_9726812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_9726801_1920.jpg":"1920x1080","k_9726801_1280.jpg":"1280x1280","k_9726801_1024.jpg":"1024x1024","k_9726801_640.jpg":"640x640","k_9726801_480.jpg":"480x480","k_9726801_340.jpg":"340x340","k_9726801_220.jpg":"220x220","o_9726801_1280.jpg":"1280x850","o_9726801_1024.jpg":"1024x680","o_9726801_640.jpg":"640x425","o_9726801_480.jpg":"480x318","o_9726801_340.jpg":"340x225","o_9726801_220.jpg":"220x146","h_9726801_1280.jpg":"1280x854","h_9726801_1024.jpg":"1024x683","h_9726801_640.jpg":"640x427","h_9726801_480.jpg":"480x320","h_9726801_340.jpg":"340x227","h_9726801_220.jpg":"220x147","pp_9726801_1280.jpg":"1006x1280","pp_9726801_1024.jpg":"805x1024","pp_9726801_640.jpg":"503x640","pp_9726801_480.jpg":"377x480","pp_9726801_340.jpg":"267x340","pp_9726801_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x2667","hd_9726802_1920.jpg":"1920x1080","k_9726802_1280.jpg":"1280x1280","k_9726802_1024.jpg":"1024x1024","k_9726802_640.jpg":"640x640","k_9726802_480.jpg":"480x480","k_9726802_340.jpg":"340x340","k_9726802_220.jpg":"220x220","o_9726802_1280.jpg":"1280x2275","o_9726802_1024.jpg":"1024x1820","o_9726802_640.jpg":"640x1137","o_9726802_480.jpg":"480x853","o_9726802_340.jpg":"340x604","o_9726802_220.jpg":"220x391","h_9726802_1280.jpg":"1280x854","h_9726802_1024.jpg":"1024x683","h_9726802_640.jpg":"640x427","h_9726802_480.jpg":"480x320","h_9726802_340.jpg":"340x227","h_9726802_220.jpg":"220x147","pp_9726802_1280.jpg":"1006x1280","pp_9726802_1024.jpg":"805x1024","pp_9726802_640.jpg":"503x640","pp_9726802_480.jpg":"377x480","pp_9726802_340.jpg":"267x340","pp_9726802_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7540094 Threads: 3 Questions: 1542537789 Slow queries: 4694173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110984879 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/je-li-strijelka-uistinu-problem-i-jesu-li-ucestali-povici-na-tu-ribu-opravdani-1174403 [printLink] => /om/ribolov/je-li-strijelka-uistinu-problem-i-jesu-li-ucestali-povici-na-tu-ribu-opravdani-1174403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351011 [name] => strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka [link] => /tag/strijelka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658566 [name] => strijelka ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-02 15:22:26 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka-ribolov [link] => /tag/strijelka-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 670026 [name] => riba strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-10 14:27:55 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-strijelka [link] => /tag/riba-strijelka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650536 [name] => kako loviti strijelke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:22:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-strijelke [link] => /tag/kako-loviti-strijelke ) [4] => stdClass Object ( [id] => 670027 [name] => strijelka mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-10 14:27:55 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka-mamac [link] => /tag/strijelka-mamac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 670028 [name] => ješka za strijelku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-10 14:27:55 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska-za-strijelku [link] => /tag/jeska-za-strijelku ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I STVARNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li strijelka uistinu problem i jesu li učestali povici na tu ribu opravdani? Jer uživanje u njenom lovu je, bez obzira na tehniku, jedinstven doživljaj... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-13-43-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/10/9726812.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] => Kome i zašto stijelka zapravo smeta? [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/10/9726812.jpg [title] => Kome i zašto stijelka zapravo smeta? Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/10/9726801.jpg [title] => Uspješan napad strijelke na cipla završava ovako ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/10/9726802.jpg [title] => Strijelka se ponekad počasti ribom u izvlačenju ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Strijelka je pošast, riba koja sustavno uništava riblji fond i unosi krajnji debalans u osjetljivi eko sustav našeg mora. To je riba koja ubija iz pukog zadovoljstva, a ne zbog gladi. Nijedna riba u Jadranu nije sigurna pred ovim nezasitnim nemanima. Pitanje je samo trenutka kada će potpuno izdominirati naše podmorje.

Takvi napisi i njima slične izjave sve se češće mogu naći na internetskim stranicama, na društvenim mrežama i tiskovinama čiji autori najčešće s morem imaju doticaja samo kad otvore kakav zemljopisni atlas.

Većina organizama o kojima se malo zna, za sobom povlači cijeli niz priča koje se u zavisnosti od razine neznanja kreću na relaciji od obične trač-rubrike do prave legende. Nažalost, 99 posto podataka iznesenih u takvim pričama nema nikakvu realnu potporu dok znanstvena utemeljenost u pravilu potpuno izostaje.

Dovoljno je sjetiti se priče o šišmišima koji ulijeću u kosu nakon čega kosa postaje potpuno nerazmrsiva. Priča ne govori o tome što bude s nesretnim šišmišom koji tako zaglavi, ali činjenica da i danas mnoge osobe, bez obzira na spol i dužinu kose, kad ugledaju šišmiše u njihovim prvim letovima u sumrak, u panici pomiču glave. Jer, premda je u pitanju samo urbana legenda, nikad se ne zna.

BRIGE BRAĆE GRIMM

Jedno me ljeto prijatelj, koji je s kontinenta došao na desetak dana kupanja, prije prvog ulaska u more, prvo onako izokola pipajući, na kraju upitao potpuno direktno:

- Kaj tu ima onih strelki?

Kad sam ga upitao zašto ga to brine, rekao mi je da je čuo kako su opasne kao pirane i da znaju napasti neoprezne plivače.

Rekao sam mu da on meni izgleda kao vrlo oprezan plivač i da kao takav ne treba imati straha od takvih nemani. Nisam mogao ne sjetiti se sličnih priča koje su se vezivale uz škarma prije više od deset godina kada je ta vrsta u svojim migracijama uzrokovanih globalnim zatopljenjem malo zašla i u sjeverni Jadran.

U trenutku kada se shvatilo da škaram kao vrsta uopće postoji, te da usto postoji i rodbinska povezanost s barakudama o kojima su paranoični Amerikanci tijekom vremena složili toliko priča da su se i braća Grimm s razlogom zabrinuli, nastupila je panika.

Škaram je opasan za ljude, napada kupače, a posebno djecu. Dovoljan je pogled na njegove zube… Naravno da su to su plasirali opet oni s atlasima. Sreća pa nisu čuli za grdobinu.

---

image
Uspješan napad strijelke na cipla završava ovako
---

I tako se moj prijatelj ipak okupao i iz mora izašao nepovrijeđen, s tim da je ozbiljnih problema imao samo na suhom od fermentiranog grožđanog soka, dok su mu strijelke ostale negdje u mutnoj podsvijesti odakle će vjerojatno izroniti ponovo u nekom od idućih posjeta moru.

SOCIO-EKONOMSKI UTJECAJ

Koliko je strijelka uistinu opasna i tko je ili što i na koji način ugroženo njenim postojanjem, pitanje je na koje i stručnjaci ihtiolozi ne daju jasne odgovore.

Postoji nekoliko pokušaja u kojima se nastoji pojasniti negativan utjecaj na autohtone vrste riba, no većina ih se svodi na izjave u kojima se zapravo plače nad činjenicom da još uvijek ne znamo loviti, uloviti i komercijalno iskoristiti ovu ribu. Pritom se žalopojka širi i na činjenicu da se ta ista riba hrani nekim vrstama koje su nama jako važne.

- Kako ribari još uvijek nemaju odgovarajuće alate za uspješan ulov strijelke skakuše, tradicionalno ribarstvo cipla bataša danas se nalazi na rubu propasti, a potencijalna ekonomska prednost izlova strijelke skakuše još uvijek nije ostvarena – izjava je iz prezentacije pod naslovom Potencijalni socio-ekonomski utjecaji nekih novih vrsta u Jadranskoj ihtiofauni na Hrvatsko morsko ribarstvo nastale u Laboratoriju za ihtiologiju i priobalni ribolov.

E sad, ne osporavajući kvalitetu struke i stručnost odgovornih osoba koje su radile na tom projektu, ne mogu ne postaviti pitanje je li se u formiranju takvih razmišljanja ikada možda pojavila primisao o ljudskom negativnom utjecaju na autohtone vrste.

Vjerojatno ne, jer smo mi ipak na vrhu svih mogućih evolucijskih i inih ljestvica, pa se posljedice naših postupaka u pravilu ne preispituju.

Kako i na koji način je strijelka skakuša ekspandirala i kakav je njezin utjecaj na zatečeno stanje u podmorju, te kakve su moguće prognoze, konkretna su pitanja na koja se prečesto dobivaju dvosmisleni i nedefinirani odgovori.

STANDARDNE MIGRACIJE

Činjenica je da se pojavom globalnog zatopljenja situacija na cijeloj zemlji, pa tako i u našem moru promijenila. Na nekim su razinama te promjene gotovo pa nevidljive dok su na drugim razinama opet jasno uočljive. Jedna od tako jasno uočljivih, osim evidentnih temperaturnih promjena mora i klimatoloških oscilacija, svakako je i pojava novih vrsta koje ulaze u Jadran kao i stalnih vrsta koje su upravo zbog temperaturnih promjena migrirale u dijelove u kojima ih prije nije bilo.

Od ovih vrsta koje u Jadran povremeno ulaze, jedan se mali dio u Jadranu i zadrži. Od toga dijela koji se zadrži, veći se dio ne uspije potpuno prilagoditi pa egzistira dok ih netko ne ulovi ili dok ne uginu bez potomstva. Preostali manji dio se uspješno smjesti, pronađe svoju životnu nišu i u njoj ostvari mrijest, te tako uđe na popis stalnih vrsta. To je ciklus koji se oduvijek i posvuda događa, ne samo s ribama već i sa brojnim drugim organizmima, kako pod morem tako i na kopnu.

Jedino ozbiljnije pitanje koje se možda po tom pitanju treba postaviti vezano je uz način na koji te vrste pristižu u naše more.

Ukoliko je u pitanju standardna migracija, poput one kojom u naše more dospijevaju tzv. lesepsijske vrste, tada se može govoriti o nekakvom prirodnom procesu, no ako je riječ o vrstama koje su u naše more dospjele, primjerice, balastnim vodama, tada se može govoriti o čovjeku kao direktnom uzročniku. No, pritom možda ne bi trebalo smetnuti s uma da su i lesepsijske vrste putnici zahvaljujući upravo ljudskom projektu prokopavanja Sueskog kanala.

---

image
Strijelka se ponekad počasti ribom u izvlačenju
---

Osim toga, budući da je i čovjek aktivni dio života ovog planeta, sve ljudske projekte možemo gledati kao dio evolucijskih procesa koji se zapravo nikada nisu zaustavili. Naravno, to nikako ne znači da su svi ti projekti ispravni i pozitivno produktivni, već samo da je život na Zemlji, pa tako i pod morem, podložan promjenama koje su različitih razmjera, sve u zavisnosti o razini grubosti kojima se zadire u sustave.

PUŠKAMA I SKAKALIMA

Dakle, zahvaljujući ponajprije globalnom zatopljenju, strijelka se postepeno proširila po cijelom Jadranu, tako da su za tu ribu u kratkom vremenu saznali svi ribolovci, pa i većina ostalih koji to nisu. A šteta koju strijelka radi je zapravo sporadična.

Povremeno se dogodi da u ribolovu kančanicom ili nekom drugom udičarskom tehnikom, zakačena riba na površinu izađe prepolovljena, jer ju je strijelka pregrizla. Takve su situacije u morima u kojima su morski psi dovoljno brojni standardne i nitko oko toga ne diže neku paniku.

Svojevremeno su se u 19. i 20 stoljeću dupini našli na crnoj listi jer su, eto nevolje, jeli ribu. Drznuli su se posegnuti za ribom koju i mi lovimo i koja je za nas od velike važnosti, zbog čega je zakonom bilo dopušteno pa i preporučeno ubijanje dupina, ni manje ni više nego klasičnim vojnim puškama za što je isplaćivana i novčana nagrada sve do pedesetih godina prošlog stoljeća. Srećom, taj se običaj na kraju ipak ugasio.

Svi morski predatori će u nekom trenutku posegnuti za nekim plijenom. Na kraju krajeva, kada se spina ili lovi panulom upravo se takva situacija i nastoji isprovocirati, jer je u naravi predatora da love. Tako se i strijelka u svom okruženju ponaša sasvim prirodno. Omiljena su joj hrana cipli, također ribe jata, koji se u principu zadržavaju najviše u blizini riječnih ušća i luka.

A što je najljepše, strijelke nisu nimalo zahtjevne kad je u pitanju ribolov. Jedina stavka koja se mora ispoštovati je sajlica neposredno uz udicu, što čuva pribor od njenih oštrih zuba. A trenutak kačenja te izvlačenje ove ribe pravi je spektakl, bez obzira na koji je način ulovili.

Možda je jedini pravi problem, koji je i Institut istaknuo, činjenica što se strijelka ne iskorištava komercijalno. Vodoravne mreže ciplare, tzv. skakala, su na Jadranu alati koji spadaju u ribarsku etno-baštinu i koje skoro više nitko ne koristi, a one bi s obzirom na temperament skakuše za njihov lov bile vjerojatno najprimjereniji ribolovni alat.

A dok se tako nešto ne dogodi, nakon čega će se neizbježno početi pričati o ugroženosti strijelke zbog prelova, sportski ribolovci mogu uživati u njenom lovu što je, bez obzira na lovnu tehniku, uvijek neponovljiv i jedinstven doživljaj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov
Kome i zašto stijelka zapravo smeta?

Uspješan napad strijelke na cipla završava ovako

Strijelka se ponekad počasti ribom u izvlačenju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/je-li-strijelka-uistinu-problem-i-jesu-li-ucestali-povici-na-tu-ribu-opravdani-1174403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8f6347d17290cb7a53d2645e05822a6aa8632964 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+strijelka+uistinu+problem+i+jesu+li+u%C4%8Destali+povici+na+tu+ribu+opravdani%3F+Jer+u%C5%BEivanje+u+njenom+lovu+je%2C+bez+obzira+na+tehniku%2C+jedinstven+do%C5%BEivljaj...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fje-li-strijelka-uistinu-problem-i-jesu-li-ucestali-povici-na-tu-ribu-opravdani-1174403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fje-li-strijelka-uistinu-problem-i-jesu-li-ucestali-povici-na-tu-ribu-opravdani-1174403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I STVARNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

MITOVI I STVARNOSTJe li strijelka uistinu problem i jesu li učestali povici na tu ribu opravdani? Jer uživanje u njenom lovu je, bez obzira na tehniku, jedinstven doživljaj...

Piše Tomislav Mirkov
11. ožujka 2022. - 07:46

Strijelka je pošast, riba koja sustavno uništava riblji fond i unosi krajnji debalans u osjetljivi eko sustav našeg mora. To je riba koja ubija iz pukog zadovoljstva, a ne zbog gladi. Nijedna riba u Jadranu nije sigurna pred ovim nezasitnim nemanima. Pitanje je samo trenutka kada će potpuno izdominirati naše podmorje.

Takvi napisi i njima slične izjave sve se češće mogu naći na internetskim stranicama, na društvenim mrežama i tiskovinama čiji autori najčešće s morem imaju doticaja samo kad otvore kakav zemljopisni atlas.

Većina organizama o kojima se malo zna, za sobom povlači cijeli niz priča koje se u zavisnosti od razine neznanja kreću na relaciji od obične trač-rubrike do prave legende. Nažalost, 99 posto podataka iznesenih u takvim pričama nema nikakvu realnu potporu ...

13. svibanj 2024 15:43