stdClass Object ( [id] => 1226146 [title] => Strijelku kroti samo sajla: za uspješan lov ovog zubatog predatora potrebno je poštovati nekoliko osnovnih pravila, a najvažnija je konstrukcija predveza [alias] => strijelku-kroti-samo-sajla-za-uspjesan-lov-ovog-zubatog-predatora-potrebno-je-postovati-nekoliko-osnovnih-pravila [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Padanjem sumraka u lučicama i na rivama koje koliko-toliko zatvaraju more formirajući makar polu-valu, sve se češće mogu čuti specifična pljuskanja po površini. Nije to ni zvuk cipla u skoku, ni ušate u lovu, već nekakav čudan zvuk najviše nalik dužem paranju površine mora, često popraćen još čudnijim pljuskanjem koji jasno odaje ribu u bijegu. A to pljuskanje i ne bi bilo toliko čudno da riba koja bježi očito nije mala i da ne bježi pred nečim još znatno većim.

Prije nekih desetak godina takvi su se zvukovi mogli čuti samo na južnom Jadranu, no sada su već nekoliko godina prisutni i na krajnjem sjeveru što potvrđuju i sve brojniji ulovi ribe koja je za to kriva.

Najprije se mislilo da su u pitanju veliki brancini no kada su se počeli izvlačiti pregriženi sistemi čak i s predvezima debljim od 0,45 milimetara, svima je bilo jasno da imaju posla s nečim zubatim. Postavljanje sajle na kraj predveza razbilo je sve fame i nagađana i nasukalo jednog od najuspješnijih predatora Jadrana, strijelku skakušu.

Ova je riba lovac koji nikada ne propušta priliku za napad pri čemu je napad uvijek eksplozivan, dramatičan i za žrtvu u preko 90 posto slučajeva poguban.

Strijelka skakuša je izvrstan i neumoran plivač i svoj je plijen u stanju progoniti do krajnjih granica vlastite izdržljivosti. Pritom je brzina plijena za nju sporedan detalj čemu svjedoči i činjenica da su joj posebno draga hrana cipli, ribe poznate po svojoj okretnosti, brzini i strelovitim bjegovima.

---

image

Velika usta i oštri zubi ne poznaju milost

---

Osim što je izuzetno brza i spretna, strijelka skakuša je naoružana cijelim arsenalom oštrih zuba smještenih u vrlo snažnom čeljusnom aparatu s kojim bez teškoća kirurškom preciznošću odgriza krupne zalogaje i presijeca monofilnu strunu kao da je najobičnija pamučna nit. Takvoj kombinaciji brzine i ugriza podgrijanima stalno izraženim lovačkim nagonom teško je pobjeći, tako da ni jedna riba u podmorju nije sigurna.

OSOBNA KARTA

Strijelka skakuša (Pomatomus saltator, Linnaeus, 1766) pripada obitelji strijelki (Pomatomidae). S leđne je strane zelenkasto-modrikasto-siva, s bokova svjetlija, a po trbušnoj strani srebrnobijela. Može narasti do 85 cm dužine i težiti 8 kilograma no to su ipak rekordne dimenzije. Puno su češći primjerci težine od jednog do tri kilograma.

Kao tipični predator ima izduženo, bočno spljošteno tijelo s dobro razvijenim perajama. Glava je u odnosu na tijelo velika dok je donja čeljust u odnosu na gornju malo isturena. Ima dvije leđne peraja, prvu nižu od druge. Repna je peraja velika i dobro razvijena tako da s lakoćom može ostvariti eksplozivna ubrzanja uz maksimalnu kontrolu pokreta.

Premda se smatra pelagičkom vrstom koja je neovisna o morskom dnu i koja se kao takva hrani i ribama i glavonošcima i rakovima od površine do dna, najčešće se ipak zadržava u samom površinskom sloju gdje krstari u potrazi za plijenom.

Niži salinitet joj ne smeta tako da je u potrazi za ciplima koji su joj omiljena hrana vrlo brojna u blizini riječnih ušća, vrulja ili gradskih luka.

POPPERI NA PRVOME MJESTU

Strijelku skakušu se može uloviti raznim ribolovnim alatima i tehnikama od kojih je najatraktivniji lov varalicama i to s obale, površinskim spinning tehnikama.

Iako je prilično sumnjičava, u trenucima kada proradi lovački nagon, svi drugi podražaji padaju u drugi plan tako da je zapravo i nije tako teško uloviti. No isto tako ni izdaleka nije dovoljno baciti bilo što u more, dva puta povući i očekivati da će se strijelka bezglavo zaletjeti i progutati ponuđeno.

---

image

Na ljestvici lovnih varalica, popperi su na prvom mjestu

---

Odabir varalica i tehnika povlačenja su unatoč njenom izraženom predatorskom nagonu bitni detalji kojima se ne treba pristupati površno. Budući da je površinski lovac, idealna varalica je popper koji treba povlačiti brzo uz povremene zastoje koji su u pravilu okidač za napad.

Naime, popper je varalica koja se povlači isključivo površinom, uz puno buke i prskanja što je strijelkama svakako privlačno. Svaki zastoj pa naglo pokretanje varalice, one doživljavaju kao moguć gubitak obroka zbog čega se zapravo i odlučuju za napad, najčešće upravo u trenutku kada se varalica nakon kratkog zastoja ponovo pokrene.

Slična je situacija i sa sliderima, runnerima i stickerima koji zapravo ne uranjaju već se povlače u površinskom sloju pravolinijski, a koji su u određenim situacijama zbog veće težine i boljih balističkih performasi možda kvalitetniji izbor pogotovo kada se riba drži dalje od obale.

---

image

Rollo varalice imaju integriranu sajlu

---

Wobbleri su također dobar izbor, ali samo modeli koji podnose veliku brzinu povlačenja. Naime, strijelka će se teško zaletjeti za varalicom ukoliko se povlači sporo. Preduvjet za uspješan lov je velika brzina povlačenja, baš poput cipla u bijegu.

Naravno, u igri su i sve silikonske inačice, od realističnih imitacija do onih crvoliko-apstraktnih. No, isto tako, ako strijelka lovi, tehnika walk the dog može polučiti izvrsne rezultate.

MONOFIL ISPRED UPREDENICE

Budući da je opremljena vrlo efikasnim čeljusnim aparatom, strijelka skakuša će s lakoćom pregristi najveći broj monofilnih predveza zbog čega je sajla na kraju sistema imperativ. Sajla se s osnovom može lako spojiti ili direktno pomoću, cat‘s paw čvora ili preko zogulina. Bez obzira za kakav se spoj odlučili, sajla ne bi trebala biti kraća od 15 centimetara, nosivosti adekvatne ostatku pribora i očekivanoj lovini.

---

image

Sajla na predvezu je imperativ

---

Od udica se mogu odabrati ili jednokuki ili trokuki modeli, sve u zavisnosti od odabrane varalice i tehnike povlačenja. Tako primjerice u plitkom moru prednost treba dati in-line modelima dok se na silikonskim varalica mogu kombinirati klasične udice i trokuke pri čemu je jako važno da udice budu dovoljno nosive budući da je lovina i više nego temperamentna.

Naime, u trenutku kačenja, strijelka će uložiti sav mogući napor ne bi li s oslobodila udice pri čemu su spektakularni skokovi kojim i duguje svoj naziv, tek dio borbenog spektakla. Upravo zato i ostatak pribora mora biti usklađen s očekivanim naporom i otporom.

Premda većina spinnera koristi upredenicu, najlonski monofil je u lovu ove ribe zbog naglih i snažnih trzaja i bacanja, u velikoj prednosti nad upredenicom.

Štap mora biti dovoljno snažan i istovremeno dovoljno elastičan kako bi odreagirao na svaki trzaj. Poželjno je da provodnici budu iz KR produkcije kako bi se spriječilo eventualno mršenje oko provodnika što je u borbi sa strijelkom vrlo lako moguć ishod.

Rola, bez obzira bio to baitcaster ili stacionarka, mora imati savršenu kočnicu koja će proklizavati upravo u točki koju ribolovac odredi. I na kraju, bez podmetača će prihvat biti izuzetno težak, zbog čega se taj dio opreme nipošto ne može smatrati suvišnim teretom.

---

image

Popper i tanka sajla, ubitačna kombinacija

---

Strijelka skakuša ima vrlo ukusno bijelo meso koje se odlikuje malim postotkom masnoće, zbog čega je uvijek i svuda tražena i cijenjena.

Premda se može spravljati kao i veći dio predatora Jadrana na sve moguće načine, najukusnija je čitava pečena na žaru i naravno, dobro zalivena maslinovim uljem i kvalitetnim vinom. A ako do sada niste probali, krajnje je vrijeme da to učinite.

---

image

Dokovi modeli su za strijelke pogubni

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BORBENA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BORBENA META 2 0 7116 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-21 12:27:20 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-22 05:51:10 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-09-22 05:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 56 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380513.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380517.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380521.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380520.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380519.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380518.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/21\/6380516.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Manje se strijelke dr\u017ee u jatu, tako da ovakvi ulovi nisu rijetkost<\/p>","

Velika usta i o\u0161tri zubi ne poznaju milost<\/p>","

Rollo varalice imaju integriranu sajlu<\/p>","

Na ljestvici lovnih varalica, popperi su na prvom mjestu<\/p>","

Sajla na predvezu je imperativ<\/p>","

Dokovi modeli su za strijelke pogubni<\/p>","

Popper i tanka sajla, ubita\u010dna kombinacija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6380513_1920.jpg":"1920x1080","k_6380513_1280.jpg":"1280x1280","k_6380513_1024.jpg":"1024x1024","k_6380513_640.jpg":"640x640","k_6380513_480.jpg":"480x480","k_6380513_340.jpg":"340x340","k_6380513_220.jpg":"220x220","o_6380513_1280.jpg":"1280x960","o_6380513_1024.jpg":"1024x768","o_6380513_640.jpg":"640x480","o_6380513_480.jpg":"480x360","o_6380513_340.jpg":"340x255","o_6380513_220.jpg":"220x165","h_6380513_1280.jpg":"1280x854","h_6380513_1024.jpg":"1024x683","h_6380513_640.jpg":"640x427","h_6380513_480.jpg":"480x320","h_6380513_340.jpg":"340x227","h_6380513_220.jpg":"220x147","pp_6380513_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380513_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380513_640.jpg":"640x814","pp_6380513_480.jpg":"480x611","pp_6380513_340.jpg":"340x432","pp_6380513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6380517_1920.jpg":"1920x1080","k_6380517_1280.jpg":"1280x1280","k_6380517_1024.jpg":"1024x1024","k_6380517_640.jpg":"640x640","k_6380517_480.jpg":"480x480","k_6380517_340.jpg":"340x340","k_6380517_220.jpg":"220x220","o_6380517_1280.jpg":"1280x960","o_6380517_1024.jpg":"1024x768","o_6380517_640.jpg":"640x480","o_6380517_480.jpg":"480x360","o_6380517_340.jpg":"340x255","o_6380517_220.jpg":"220x165","h_6380517_1280.jpg":"1280x854","h_6380517_1024.jpg":"1024x683","h_6380517_640.jpg":"640x427","h_6380517_480.jpg":"480x320","h_6380517_340.jpg":"340x227","h_6380517_220.jpg":"220x147","pp_6380517_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380517_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380517_640.jpg":"640x814","pp_6380517_480.jpg":"480x611","pp_6380517_340.jpg":"340x432","pp_6380517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6380521_1920.jpg":"1920x1080","k_6380521_1280.jpg":"1280x1280","k_6380521_1024.jpg":"1024x1024","k_6380521_640.jpg":"640x640","k_6380521_480.jpg":"480x480","k_6380521_340.jpg":"340x340","k_6380521_220.jpg":"220x220","o_6380521_1280.jpg":"1280x960","o_6380521_1024.jpg":"1024x768","o_6380521_640.jpg":"640x480","o_6380521_480.jpg":"480x360","o_6380521_340.jpg":"340x255","o_6380521_220.jpg":"220x165","h_6380521_1280.jpg":"1280x854","h_6380521_1024.jpg":"1024x683","h_6380521_640.jpg":"640x427","h_6380521_480.jpg":"480x320","h_6380521_340.jpg":"340x227","h_6380521_220.jpg":"220x147","pp_6380521_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380521_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380521_640.jpg":"640x814","pp_6380521_480.jpg":"480x611","pp_6380521_340.jpg":"340x432","pp_6380521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6380520_1920.jpg":"1920x1080","k_6380520_1280.jpg":"1280x1280","k_6380520_1024.jpg":"1024x1024","k_6380520_640.jpg":"640x640","k_6380520_480.jpg":"480x480","k_6380520_340.jpg":"340x340","k_6380520_220.jpg":"220x220","o_6380520_1280.jpg":"1280x960","o_6380520_1024.jpg":"1024x768","o_6380520_640.jpg":"640x480","o_6380520_480.jpg":"480x360","o_6380520_340.jpg":"340x255","o_6380520_220.jpg":"220x165","h_6380520_1280.jpg":"1280x854","h_6380520_1024.jpg":"1024x683","h_6380520_640.jpg":"640x427","h_6380520_480.jpg":"480x320","h_6380520_340.jpg":"340x227","h_6380520_220.jpg":"220x147","pp_6380520_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380520_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380520_640.jpg":"640x814","pp_6380520_480.jpg":"480x611","pp_6380520_340.jpg":"340x432","pp_6380520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6380519_1920.jpg":"1920x1080","k_6380519_1280.jpg":"1280x1280","k_6380519_1024.jpg":"1024x1024","k_6380519_640.jpg":"640x640","k_6380519_480.jpg":"480x480","k_6380519_340.jpg":"340x340","k_6380519_220.jpg":"220x220","o_6380519_1280.jpg":"1280x853","o_6380519_1024.jpg":"1024x682","o_6380519_640.jpg":"640x426","o_6380519_480.jpg":"480x320","o_6380519_340.jpg":"340x226","o_6380519_220.jpg":"220x146","h_6380519_1280.jpg":"1280x854","h_6380519_1024.jpg":"1024x683","h_6380519_640.jpg":"640x427","h_6380519_480.jpg":"480x320","h_6380519_340.jpg":"340x227","h_6380519_220.jpg":"220x147","pp_6380519_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380519_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380519_640.jpg":"640x814","pp_6380519_480.jpg":"480x611","pp_6380519_340.jpg":"340x432","pp_6380519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1622","hd_6380518_1920.jpg":"1920x1080","k_6380518_1280.jpg":"1280x1280","k_6380518_1024.jpg":"1024x1024","k_6380518_640.jpg":"640x640","k_6380518_480.jpg":"480x480","k_6380518_340.jpg":"340x340","k_6380518_220.jpg":"220x220","o_6380518_1280.jpg":"1280x1081","o_6380518_1024.jpg":"1024x865","o_6380518_640.jpg":"640x540","o_6380518_480.jpg":"480x405","o_6380518_340.jpg":"340x287","o_6380518_220.jpg":"220x185","h_6380518_1280.jpg":"1280x854","h_6380518_1024.jpg":"1024x683","h_6380518_640.jpg":"640x427","h_6380518_480.jpg":"480x320","h_6380518_340.jpg":"340x227","h_6380518_220.jpg":"220x147","pp_6380518_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380518_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380518_640.jpg":"640x814","pp_6380518_480.jpg":"480x611","pp_6380518_340.jpg":"340x432","pp_6380518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_6380516_1920.jpg":"1920x1080","k_6380516_1280.jpg":"1280x1280","k_6380516_1024.jpg":"1024x1024","k_6380516_640.jpg":"640x640","k_6380516_480.jpg":"480x480","k_6380516_340.jpg":"340x340","k_6380516_220.jpg":"220x220","o_6380516_1280.jpg":"1280x960","o_6380516_1024.jpg":"1024x768","o_6380516_640.jpg":"640x480","o_6380516_480.jpg":"480x360","o_6380516_340.jpg":"340x255","o_6380516_220.jpg":"220x165","h_6380516_1280.jpg":"1280x854","h_6380516_1024.jpg":"1024x683","h_6380516_640.jpg":"640x427","h_6380516_480.jpg":"480x320","h_6380516_340.jpg":"340x227","h_6380516_220.jpg":"220x147","pp_6380516_1280.jpg":"1280x1628","pp_6380516_1024.jpg":"1024x1303","pp_6380516_640.jpg":"640x814","pp_6380516_480.jpg":"480x611","pp_6380516_340.jpg":"340x432","pp_6380516_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38528174 Threads: 4 Questions: 7106638265 Slow queries: 3303180 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608575958 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/strijelku-kroti-samo-sajla-za-uspjesan-lov-ovog-zubatog-predatora-potrebno-je-postovati-nekoliko-osnovnih-pravila-1226146 [printLink] => /om/ribolov/strijelku-kroti-samo-sajla-za-uspjesan-lov-ovog-zubatog-predatora-potrebno-je-postovati-nekoliko-osnovnih-pravila-1226146?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350984 [name] => strijelka skakuša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka-skakusa [link] => /tag/strijelka-skakusa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351011 [name] => strijelka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka [link] => /tag/strijelka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691539 [name] => kada loviti strijelke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-21 15:02:24 [main_article_id] => 0 [alias] => kada-loviti-strijelke [link] => /tag/kada-loviti-strijelke ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650536 [name] => kako loviti strijelke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:22:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-strijelke [link] => /tag/kako-loviti-strijelke ) [4] => stdClass Object ( [id] => 691540 [name] => strijelka spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-21 15:02:24 [main_article_id] => 0 [alias] => strijelka-spinning [link] => /tag/strijelka-spinning ) [5] => stdClass Object ( [id] => 691541 [name] => tehnika walk the dog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-21 15:02:24 [main_article_id] => 0 [alias] => tehnika-walk-the-dog [link] => /tag/tehnika-walk-the-dog ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BORBENA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strijelku kroti samo sajla: za uspješan lov ovog zubatog predatora potrebno je poštovati nekoliko osnovnih pravila, a najvažnija je konstrukcija predveza [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380513.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Manje se strijelke drže u jatu, tako da ovakvi ulovi nisu rijetkost

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380513.jpg [title] => Boris Bulić

Manje se strijelke drže u jatu, tako da ovakvi ulovi nisu rijetkost

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380517.jpg [title] =>

Velika usta i oštri zubi ne poznaju milost

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380521.jpg [title] =>

Rollo varalice imaju integriranu sajlu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380520.jpg [title] =>

Na ljestvici lovnih varalica, popperi su na prvom mjestu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380519.jpg [title] =>

Sajla na predvezu je imperativ

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380518.jpg [title] =>

Dokovi modeli su za strijelke pogubni

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/21/6380516.jpg [title] =>

Popper i tanka sajla, ubitačna kombinacija

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Padanjem sumraka u lučicama i na rivama koje koliko-toliko zatvaraju more formirajući makar polu-valu, sve se češće mogu čuti specifična pljuskanja po površini. Nije to ni zvuk cipla u skoku, ni ušate u lovu, već nekakav čudan zvuk najviše nalik dužem paranju površine mora, često popraćen još čudnijim pljuskanjem koji jasno odaje ribu u bijegu. A to pljuskanje i ne bi bilo toliko čudno da riba koja bježi očito nije mala i da ne bježi pred nečim još znatno većim.

Prije nekih desetak godina takvi su se zvukovi mogli čuti samo na južnom Jadranu, no sada su već nekoliko godina prisutni i na krajnjem sjeveru što potvrđuju i sve brojniji ulovi ribe koja je za to kriva.

Najprije se mislilo da su u pitanju veliki brancini no kada su se počeli izvlačiti pregriženi sistemi čak i s predvezima debljim od 0,45 milimetara, svima je bilo jasno da imaju posla s nečim zubatim. Postavljanje sajle na kraj predveza razbilo je sve fame i nagađana i nasukalo jednog od najuspješnijih predatora Jadrana, strijelku skakušu.

Ova je riba lovac koji nikada ne propušta priliku za napad pri čemu je napad uvijek eksplozivan, dramatičan i za žrtvu u preko 90 posto slučajeva poguban.

Strijelka skakuša je izvrstan i neumoran plivač i svoj je plijen u stanju progoniti do krajnjih granica vlastite izdržljivosti. Pritom je brzina plijena za nju sporedan detalj čemu svjedoči i činjenica da su joj posebno draga hrana cipli, ribe poznate po svojoj okretnosti, brzini i strelovitim bjegovima.

---

image

Velika usta i oštri zubi ne poznaju milost

---

Osim što je izuzetno brza i spretna, strijelka skakuša je naoružana cijelim arsenalom oštrih zuba smještenih u vrlo snažnom čeljusnom aparatu s kojim bez teškoća kirurškom preciznošću odgriza krupne zalogaje i presijeca monofilnu strunu kao da je najobičnija pamučna nit. Takvoj kombinaciji brzine i ugriza podgrijanima stalno izraženim lovačkim nagonom teško je pobjeći, tako da ni jedna riba u podmorju nije sigurna.

OSOBNA KARTA

Strijelka skakuša (Pomatomus saltator, Linnaeus, 1766) pripada obitelji strijelki (Pomatomidae). S leđne je strane zelenkasto-modrikasto-siva, s bokova svjetlija, a po trbušnoj strani srebrnobijela. Može narasti do 85 cm dužine i težiti 8 kilograma no to su ipak rekordne dimenzije. Puno su češći primjerci težine od jednog do tri kilograma.

Kao tipični predator ima izduženo, bočno spljošteno tijelo s dobro razvijenim perajama. Glava je u odnosu na tijelo velika dok je donja čeljust u odnosu na gornju malo isturena. Ima dvije leđne peraja, prvu nižu od druge. Repna je peraja velika i dobro razvijena tako da s lakoćom može ostvariti eksplozivna ubrzanja uz maksimalnu kontrolu pokreta.

Premda se smatra pelagičkom vrstom koja je neovisna o morskom dnu i koja se kao takva hrani i ribama i glavonošcima i rakovima od površine do dna, najčešće se ipak zadržava u samom površinskom sloju gdje krstari u potrazi za plijenom.

Niži salinitet joj ne smeta tako da je u potrazi za ciplima koji su joj omiljena hrana vrlo brojna u blizini riječnih ušća, vrulja ili gradskih luka.

POPPERI NA PRVOME MJESTU

Strijelku skakušu se može uloviti raznim ribolovnim alatima i tehnikama od kojih je najatraktivniji lov varalicama i to s obale, površinskim spinning tehnikama.

Iako je prilično sumnjičava, u trenucima kada proradi lovački nagon, svi drugi podražaji padaju u drugi plan tako da je zapravo i nije tako teško uloviti. No isto tako ni izdaleka nije dovoljno baciti bilo što u more, dva puta povući i očekivati da će se strijelka bezglavo zaletjeti i progutati ponuđeno.

---

image

Na ljestvici lovnih varalica, popperi su na prvom mjestu

---

Odabir varalica i tehnika povlačenja su unatoč njenom izraženom predatorskom nagonu bitni detalji kojima se ne treba pristupati površno. Budući da je površinski lovac, idealna varalica je popper koji treba povlačiti brzo uz povremene zastoje koji su u pravilu okidač za napad.

Naime, popper je varalica koja se povlači isključivo površinom, uz puno buke i prskanja što je strijelkama svakako privlačno. Svaki zastoj pa naglo pokretanje varalice, one doživljavaju kao moguć gubitak obroka zbog čega se zapravo i odlučuju za napad, najčešće upravo u trenutku kada se varalica nakon kratkog zastoja ponovo pokrene.

Slična je situacija i sa sliderima, runnerima i stickerima koji zapravo ne uranjaju već se povlače u površinskom sloju pravolinijski, a koji su u određenim situacijama zbog veće težine i boljih balističkih performasi možda kvalitetniji izbor pogotovo kada se riba drži dalje od obale.

---

image

Rollo varalice imaju integriranu sajlu

---

Wobbleri su također dobar izbor, ali samo modeli koji podnose veliku brzinu povlačenja. Naime, strijelka će se teško zaletjeti za varalicom ukoliko se povlači sporo. Preduvjet za uspješan lov je velika brzina povlačenja, baš poput cipla u bijegu.

Naravno, u igri su i sve silikonske inačice, od realističnih imitacija do onih crvoliko-apstraktnih. No, isto tako, ako strijelka lovi, tehnika walk the dog može polučiti izvrsne rezultate.

MONOFIL ISPRED UPREDENICE

Budući da je opremljena vrlo efikasnim čeljusnim aparatom, strijelka skakuša će s lakoćom pregristi najveći broj monofilnih predveza zbog čega je sajla na kraju sistema imperativ. Sajla se s osnovom može lako spojiti ili direktno pomoću, cat‘s paw čvora ili preko zogulina. Bez obzira za kakav se spoj odlučili, sajla ne bi trebala biti kraća od 15 centimetara, nosivosti adekvatne ostatku pribora i očekivanoj lovini.

---

image

Sajla na predvezu je imperativ

---

Od udica se mogu odabrati ili jednokuki ili trokuki modeli, sve u zavisnosti od odabrane varalice i tehnike povlačenja. Tako primjerice u plitkom moru prednost treba dati in-line modelima dok se na silikonskim varalica mogu kombinirati klasične udice i trokuke pri čemu je jako važno da udice budu dovoljno nosive budući da je lovina i više nego temperamentna.

Naime, u trenutku kačenja, strijelka će uložiti sav mogući napor ne bi li s oslobodila udice pri čemu su spektakularni skokovi kojim i duguje svoj naziv, tek dio borbenog spektakla. Upravo zato i ostatak pribora mora biti usklađen s očekivanim naporom i otporom.

Premda većina spinnera koristi upredenicu, najlonski monofil je u lovu ove ribe zbog naglih i snažnih trzaja i bacanja, u velikoj prednosti nad upredenicom.

Štap mora biti dovoljno snažan i istovremeno dovoljno elastičan kako bi odreagirao na svaki trzaj. Poželjno je da provodnici budu iz KR produkcije kako bi se spriječilo eventualno mršenje oko provodnika što je u borbi sa strijelkom vrlo lako moguć ishod.

Rola, bez obzira bio to baitcaster ili stacionarka, mora imati savršenu kočnicu koja će proklizavati upravo u točki koju ribolovac odredi. I na kraju, bez podmetača će prihvat biti izuzetno težak, zbog čega se taj dio opreme nipošto ne može smatrati suvišnim teretom.

---

image

Popper i tanka sajla, ubitačna kombinacija

---

Strijelka skakuša ima vrlo ukusno bijelo meso koje se odlikuje malim postotkom masnoće, zbog čega je uvijek i svuda tražena i cijenjena.

Premda se može spravljati kao i veći dio predatora Jadrana na sve moguće načine, najukusnija je čitava pečena na žaru i naravno, dobro zalivena maslinovim uljem i kvalitetnim vinom. A ako do sada niste probali, krajnje je vrijeme da to učinite.

---

image

Dokovi modeli su za strijelke pogubni

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Manje se strijelke drže u jatu, tako da ovakvi ulovi nisu rijetkost


Velika usta i oštri zubi ne poznaju milost


Rollo varalice imaju integriranu sajlu


Na ljestvici lovnih varalica, popperi su na prvom mjestu


Sajla na predvezu je imperativ


Dokovi modeli su za strijelke pogubni


Popper i tanka sajla, ubitačna kombinacija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/strijelku-kroti-samo-sajla-za-uspjesan-lov-ovog-zubatog-predatora-potrebno-je-postovati-nekoliko-osnovnih-pravila-1226146 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=285ae020eb53cb02f692dd22d05a1e6ff48f38e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strijelku+kroti+samo+sajla%3A+za+uspje%C5%A1an+lov+ovog+zubatog+predatora+potrebno+je+po%C5%A1tovati+nekoliko+osnovnih+pravila%2C+a+najva%C5%BEnija+je+konstrukcija+predveza&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fstrijelku-kroti-samo-sajla-za-uspjesan-lov-ovog-zubatog-predatora-potrebno-je-postovati-nekoliko-osnovnih-pravila-1226146 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fstrijelku-kroti-samo-sajla-za-uspjesan-lov-ovog-zubatog-predatora-potrebno-je-postovati-nekoliko-osnovnih-pravila-1226146 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BORBENA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BORBENA METAStrijelku kroti samo sajla: za uspješan lov ovog zubatog predatora potrebno je poštovati nekoliko osnovnih pravila, a najvažnija je konstrukcija predveza

Piše Boris Bulić
22. rujna 2022. - 07:32

Padanjem sumraka u lučicama i na rivama koje koliko-toliko zatvaraju more formirajući makar polu-valu, sve se češće mogu čuti specifična pljuskanja po površini. Nije to ni zvuk cipla u skoku, ni ušate u lovu, već nekakav čudan zvuk najviše nalik dužem paranju površine mora, često popraćen još čudnijim pljuskanjem koji jasno odaje ribu u bijegu. A to pljuskanje i ne bi bilo toliko čudno da riba koja bježi očito nije mala i da ne bježi pred nečim još znatno većim.

Prije nekih desetak godina takvi su se zvukovi mogli čuti samo na južnom Jadranu, no sada su već nekoliko godina prisutni i na krajnjem sjeveru što potvrđuju i sve brojniji ulovi ribe koja je za to kriva.

Najprije se mislilo da su u pitanju veliki brancini no kada su se počeli izvlačiti pregriženi...

16. svibanj 2024 11:48