stdClass Object ( [id] => 1191762 [title] => Beluga i Biograd obavijeni velom tajne, Kutina krši sankcije protiv Rusije, Mokošica u crnoj kronici... Doznajemo i što se dogodilo s tankerom Pomer [alias] => kutina-krsi-sankcije-protiv-rusije-mokosica-u-crnoj-kronici-beluga-i-biograd-obavijeni-velom-tajne [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekako s proljeća 2006. godine pojavio se u Šibeniku neveliki putnički brod Beluga. Vezan u jednome od zakutaka Mandaline malo je kome bio na oku, a rijetki znatiželjnici nisu u njemu nalazili ništa osobito.

Samo su dobri znalci u Belugi odmah prepoznali blizanca Jadrolinijinoga broda Lara i Garbinove Anamarije, pa se nagađalo da će i on zaploviti na nekoj od linija za otoke. No, to se nije dogodilo. Ime njegova vlasnika, Beluga Ronilac, govorilo je da ga čekaju neke druge rute.

I doista, u proljeće 2007. godine zaplovila je posve nova Beluga, dojmljivi mini-krstaš s deset dvokrevetnih kabina visoke klase. Malo je tko tada mogao i misliti da ga ne čeka nimalo dojmljiva budućnost i da će češće biti na mrtvome vezu nego u plovidbi.

Teško je reći što se sve okrenulo protiv broda upisanoga u Šibeniku i njegova vlasnika sa zagrebačkom adresom. Nije prošlo dugo, a tvrtka Beluga Ronilac našla se u problemima, doskora i u stečaju. Već do ljeta 2014. brod je šest puta nuđen na sudskim dražbama, ali kupaca nije bilo. Tada je Beluga već bila opremljena i uređena sukladno nazivu brodara, kao krstaš po mjeri ronilaca.

Novi gospodar

Konačno je 2016. godine brod dobio novoga gospodara i nove nade. Kupila ga je tvrtka Cruise Line Split iza koje se krije švedska kompanija zvučna imena Croatia Cruise Line International AB iz predgrađa Malmöa. Njezini su pak vlasnici Jan-Inge Nilsson i Rudolf Šokić.

No, čini se da ni njima posao nije išao, pa ni Beluga nije plovila. Doskora je i ponuđena na prodaju, a kupac se konačno pojavio 2018. godine. Tko je to bio možda nikada nećemo saznati!

Kako bi se napisalo u policijskim izvješćima, Beluga je posljednji put viđena u Splitu. Točnije 2. siječnja 2019. ukrcana je u Sjevernoj luci na nizozemski brod za teške terete Jumbo Vision koji ju je trebao dopremiti u luku Cristobal na ulazu u Panamski kanal. I od tada – muk.

---

image

Beluga – mali brod za veliki misterij

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

O sudbini Beluge nigdje ni slova. Sigurno je da brod i dalje plovi, samo gdje, pod kojim imenom i zastavom, je li možda upisan kao jahta u nekoj egzotičnoj zemlji? Nijedan od naših pouzdanih inozemnih izvora nije mu ušao u trag...

Na kraju priče vratimo se na početak, na 1990. godinu kada je brod izgrađen u ukrajinskome Iljičevsku, u brodogradilištu začudnoga imena Iljičevskij sudostroitelno-remontni zavod imeni 50-letija SSSR!

Bio je putnički brod tipa Evpatoria ili po sovjetskoj klasifikaciji Projekt 10110. Dug 39,8 i širok 6,9 metara, mogao je ukrcati 250 putnika. Prvi brod toga tipa isporučen je 1985., a do sredine devedesetih izgrađen je ukupno 51, od koji su čak 19 kupili grčki brodari.

Beluga je izvorno građena pod imenom Iveriya za Gruzijsku plovidbu iz Batumija. Godine 2005. prodali su je Grcima, koji joj daju ime Ai Nikolas, ali je vrlo brzo preprodaju Zagrepčanima.

Brodovi blizanci

Da tako mali brod nestane negdje u bespućima plavih putova nije nikakva rijetkost. Dapače, za pomorske kroničare to je svakodnevna jadikovka.

No, to se sigurno ne bi moglo reći za ono što se zbilo s nekadašnjim Biogradom zadarske Tankerske plovidbe. Jer to je veliki brod, bulk carrier dug 190 i širok 28,5 metara, nosivosti 37.728 tona. I još kao nov! Zaplovio je 2010. godine, u danima zadarskoga proljeća, kad se brodovlje obnavljalo i jačalo novogradnjama s Dalekoga istoka.

Tada su u kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Heavy Industries u Shiwei-Jiangsu izgrađeni blizanci Ugljan i Biograd. Prvi je isporučen 8. veljače, a naš junak već 29. travnja 2010. I plovili su uspješno i sretno gotovo cijelo desetljeće, a onda su u Tankerskoj plovidbi prosudili da je došlo vrijeme za rastanak s Biogradom.

---

image

Biograd se zagubio negdje u Kini

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Koncem studenoga 2019. pomorski su portali objavili da je prodan Kinezima za 7,9 milijuna dolara. U prosincu je predan novome vlasniku u luci Taizhou i tako je stavljena točka na hrvatski dio njegova životopisa.

Što je bilo dalje? I tako Biograd postaje kroničarska noćna mora, no to znači da za njega možda nikad više nećemo čuti. Veličinu pomorskoga prijevoza između kineskih luka je teško i zamisliti, a kako se radi o kabotaži, ma koliko brodovi bili veliki, Kinezi ih vrlo često ne prijavljuju međunarodnim institucijama. Provjerili smo i podatke kineskoga registra CCS (China Classification Society), ali nema traga da bi za nekadašnji Biograd u tijeku bilo izdavanje svjedodžbi.

Zlokobni fortunal

Zato znamo što se zbilo s tankerom Pomer pulske tvrtke Alpha Adriatic, pod čijim se novijim imenom krije stara Uljanik plovidba. Postao je prva žrtva zlokobnoga poslovnoga fortunala koji je pogodio Puljane i nije više u njihovu vlasništvu.

U Singapuru se pridružio dugome popisu našijenaca, nekadašnjih hrvatskih brodova na svjetskim morima, sada se zove Champion Pomer i vije zastavu Marshallovih otoka. No, u svoj toj tjeskobnoj priči o Uljanik plovidbi je dobro što je Pomer ostao pod njezinim upravljanjem, te i dalje imao našu posadu.

Pisali smo već o nevoljama Puljana, a najveće su krenule u rujnu 2019. kada je sindikat inozemnih banaka, predvođen bankom Credit Suisse, prekinuo pregovore o restrukturiranju obveza Uljanik plovidbe, te u malezijskoj luci Tanjung Pelepas zaustavio Pomera.

---

image

I Pomer je na popisu našijenaca

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pokrenut je predstečajni postupak, a s bankarima je postignut dogovor: Pomer je prodan norveškoj kompaniji Champion Tankers, a tim su novcem plaćeni dugovi prema družini Credit Suisse

Kad je riječ o našijencima, sigurno je da nijedan nije pritisnut tolikim dubiozama kao prastari teretnjak General. Nekim čudom plovi i nakon 50 godina i, kako bi rekli naši stari, nitko mu ne može staviti soli na rep. A zapravo je to časna starica Kutina dubrovačke Atlantske plovidbe.

Otišla je ona iz Grada prije tri desetljeća, ali ostaje trajno zapamćena kao prvi brod za prijevoz teških tereta na Jadranu. Za današnja poimanja bio je to mali teškaš, dug samo 80 metara, nosivosti 3510 tona, no dičio se samaricom od 122 tone. Izgrađen je u jesen 1972. u njemačkome Büsümu pod imenom Super Scan za dansku tvrtku Bjaesbjerg iz Aarhusa.

Flota teškaša

Sedam godina poslije stigao je na Jadran. U ljeto 1978. godine započela je gradnja goleme tvornice umjetnih gnojiva u Kutini, za koju je iz Velike Britanije i Nizozemske trebalo dopremiti mnoštvo teške i glomazne opreme.

Naši brodari, pa tako ni Atlantska plovidba, nisu imala ni brodova ni iskustava s teškim teretima, no gospari su odmah prepoznali dobru priliku. Kupili su Super Scan, dali mu ime Kutina i krenuli s poslom. Išlo im je tako dobro da je tragom Kutine nastala cijela flota teškaša, dobro znani Atlant Heavy Lift.

Dubrovčani su ga prodali tek 1990., punih devet godina plovio je kao Conti Blue, a onda ga kupuju Libanonci. Tako mu često mijenjaju imena da to ni Lloyd'su nije bilo lako pratiti. Najprije je dvije godine bio Miriam, pa godinu dana Lady Queen, pa još jednu godinu Asya I. Onda se tri ljeta zove Admiral, da bi 2006. postao General.

Od tada ne mijenja imena nego – zastave. Najprije Kambodža, pa pacifička državice Palau, od 2016. Tanzanija. Sve su te zastave na pomorskim crnim listama, brod je prava crvena krpa za inspektore, pa ga kontroliraju u svakoj luci i uvijek imaju što naći.

---

image

Kutina iz slavnih dana

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Konačno se činilo da su Libanoncima stali na kraj kad je General u listopadu 2016. zadržan u grčkoj luci Volos. Bio je to već treći put, pa mu zemlje potpisnice Pariškoga memoranduma, a to je cijela Europa i Kanada, zabranjuju ulazak u svoje luke.

Ali starac tada odlazi u Crno more, plovi između libanonskih, sirijskih, ruskih i turskih luka. Libanonci ga 2018. upisuju u Siriji, ali od tada na njega posebno motre Ukrajinci.

Brod otvoreno krši sankcije protiv Rusije plovidbom do luka na Krimu, pa ga vrebaju ukrajinski portali. Javljaju da je stigao u tursku luku Eregli s teretom žita ukrcanim u Sevastopolju, pa da je uplovio u Kerč, da je bio tamo, pa amo. I što mu mogu? Soli na rep!

---

image

Generala prate Ukrajinci: jedan od naslova

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Brod u plamenu

Jedan drugi dubrovački brod, mnogo manji i mlađi od Kutine, pojavio se u crnoj kronici norveških novina Nordlys koje u Tromsou izlaze još od 1902. godine. Riječ je o Mokošici, teretnjaku dugom 67 metara i nosivosti 1810 tona, izgrađenom u Kraljevici u prosincu 2006.

Kad je prodan Norvežanima šest godina poslije, zadržali su mu naše ime, dakako bez kvačica. Poslije se zvao Halsvik I, a početkom 2020. plovio je kao Framfjord. I gdje je vijest?

U noći 20. siječnja 2020., dok je brod bio na vezu u četvrti Skattora u Tromsou, izbila je vatra na bageru koji je montiran na palubi Framfjorda, malo ulja je kapnulo na vruću cijev. Požar je ugašen u dvadesetak minuta, štete nije ni bilo, ali je ostala fotografija broda u plamenu...

---

image

Mokošica – malo vatre za crnu kroniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 2 0 8645 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-24 10:04:45 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-23 08:06:38 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-05-12 05:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/24\/13035998.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/24\/13035990.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/24\/13035992.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/24\/13035994.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/24\/13035996.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/24\/13036000.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kutina<\/em> <\/em>iz slavnih dana<\/p>","

Beluga \u2013 mali brod za veliki misterij<\/p>","

Biograd se zagubio negdje u Kini<\/p>","

Moko\u0161ica \u2013 malo vatre za crnu kroniku<\/p>","

Generala<\/em> <\/em>prate Ukrajinci: jedan od naslova<\/p>","

I Pomer<\/em> <\/em>je na popisu na\u0161ijenaca<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1644x1186","hd_13035998_1920.jpg":"1920x1080","k_13035998_1280.jpg":"1280x1280","k_13035998_1024.jpg":"1024x1024","k_13035998_640.jpg":"640x640","k_13035998_480.jpg":"480x480","k_13035998_340.jpg":"340x340","k_13035998_220.jpg":"220x220","o_13035998_1280.jpg":"1280x923","o_13035998_1024.jpg":"1024x738","o_13035998_640.jpg":"640x461","o_13035998_480.jpg":"480x346","o_13035998_340.jpg":"340x245","o_13035998_220.jpg":"220x158","h_13035998_1280.jpg":"1280x854","h_13035998_1024.jpg":"1024x683","h_13035998_640.jpg":"640x427","h_13035998_480.jpg":"480x320","h_13035998_340.jpg":"340x227","h_13035998_220.jpg":"220x147","pp_13035998_1280.jpg":"1006x1280","pp_13035998_1024.jpg":"805x1024","pp_13035998_640.jpg":"503x640","pp_13035998_480.jpg":"377x480","pp_13035998_340.jpg":"267x340","pp_13035998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13035990_1920.jpg":"1920x1080","k_13035990_1280.jpg":"1280x1280","k_13035990_1024.jpg":"1024x1024","k_13035990_640.jpg":"640x640","k_13035990_480.jpg":"480x480","k_13035990_340.jpg":"340x340","k_13035990_220.jpg":"220x220","o_13035990_1280.jpg":"1280x960","o_13035990_1024.jpg":"1024x768","o_13035990_640.jpg":"640x480","o_13035990_480.jpg":"480x360","o_13035990_340.jpg":"340x255","o_13035990_220.jpg":"220x165","h_13035990_1280.jpg":"1280x854","h_13035990_1024.jpg":"1024x683","h_13035990_640.jpg":"640x427","h_13035990_480.jpg":"480x320","h_13035990_340.jpg":"340x227","h_13035990_220.jpg":"220x147","pp_13035990_1280.jpg":"1006x1280","pp_13035990_1024.jpg":"805x1024","pp_13035990_640.jpg":"503x640","pp_13035990_480.jpg":"377x480","pp_13035990_340.jpg":"267x340","pp_13035990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3892","hd_13035992_1920.jpg":"1920x1080","k_13035992_1280.jpg":"1280x1280","k_13035992_1024.jpg":"1024x1024","k_13035992_640.jpg":"640x640","k_13035992_480.jpg":"480x480","k_13035992_340.jpg":"340x340","k_13035992_220.jpg":"220x220","o_13035992_1280.jpg":"1280x2594","o_13035992_1024.jpg":"1024x2075","o_13035992_640.jpg":"640x1297","o_13035992_480.jpg":"480x973","o_13035992_340.jpg":"340x689","o_13035992_220.jpg":"220x445","h_13035992_1280.jpg":"1280x854","h_13035992_1024.jpg":"1024x683","h_13035992_640.jpg":"640x427","h_13035992_480.jpg":"480x320","h_13035992_340.jpg":"340x227","h_13035992_220.jpg":"220x147","pp_13035992_1280.jpg":"1006x1280","pp_13035992_1024.jpg":"805x1024","pp_13035992_640.jpg":"503x640","pp_13035992_480.jpg":"377x480","pp_13035992_340.jpg":"267x340","pp_13035992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1450x1933","hd_13035994_1920.jpg":"1920x1080","k_13035994_1280.jpg":"1280x1280","k_13035994_1024.jpg":"1024x1024","k_13035994_640.jpg":"640x640","k_13035994_480.jpg":"480x480","k_13035994_340.jpg":"340x340","k_13035994_220.jpg":"220x220","o_13035994_1280.jpg":"1280x1706","o_13035994_1024.jpg":"1024x1365","o_13035994_640.jpg":"640x853","o_13035994_480.jpg":"480x639","o_13035994_340.jpg":"340x453","o_13035994_220.jpg":"220x293","h_13035994_1280.jpg":"1280x854","h_13035994_1024.jpg":"1024x683","h_13035994_640.jpg":"640x427","h_13035994_480.jpg":"480x320","h_13035994_340.jpg":"340x227","h_13035994_220.jpg":"220x147","pp_13035994_1280.jpg":"1006x1280","pp_13035994_1024.jpg":"805x1024","pp_13035994_640.jpg":"503x640","pp_13035994_480.jpg":"377x480","pp_13035994_340.jpg":"267x340","pp_13035994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1750x1314","hd_13035996_1920.jpg":"1920x1080","k_13035996_1280.jpg":"1280x1280","k_13035996_1024.jpg":"1024x1024","k_13035996_640.jpg":"640x640","k_13035996_480.jpg":"480x480","k_13035996_340.jpg":"340x340","k_13035996_220.jpg":"220x220","o_13035996_1280.jpg":"1280x961","o_13035996_1024.jpg":"1024x768","o_13035996_640.jpg":"640x480","o_13035996_480.jpg":"480x360","o_13035996_340.jpg":"340x255","o_13035996_220.jpg":"220x165","h_13035996_1280.jpg":"1280x854","h_13035996_1024.jpg":"1024x683","h_13035996_640.jpg":"640x427","h_13035996_480.jpg":"480x320","h_13035996_340.jpg":"340x227","h_13035996_220.jpg":"220x147","pp_13035996_1280.jpg":"1006x1280","pp_13035996_1024.jpg":"805x1024","pp_13035996_640.jpg":"503x640","pp_13035996_480.jpg":"377x480","pp_13035996_340.jpg":"267x340","pp_13035996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1206","hd_13036000_1920.jpg":"1920x1080","k_13036000_1280.jpg":"1280x1280","k_13036000_1024.jpg":"1024x1024","k_13036000_640.jpg":"640x640","k_13036000_480.jpg":"480x480","k_13036000_340.jpg":"340x340","k_13036000_220.jpg":"220x220","o_13036000_1280.jpg":"1280x804","o_13036000_1024.jpg":"1024x643","o_13036000_640.jpg":"640x402","o_13036000_480.jpg":"480x301","o_13036000_340.jpg":"340x213","o_13036000_220.jpg":"220x138","h_13036000_1280.jpg":"1280x854","h_13036000_1024.jpg":"1024x683","h_13036000_640.jpg":"640x427","h_13036000_480.jpg":"480x320","h_13036000_340.jpg":"340x227","h_13036000_220.jpg":"220x147","pp_13036000_1280.jpg":"1006x1280","pp_13036000_1024.jpg":"805x1024","pp_13036000_640.jpg":"503x640","pp_13036000_480.jpg":"377x480","pp_13036000_340.jpg":"267x340","pp_13036000_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38603947 Threads: 4 Questions: 7111588463 Slow queries: 3304993 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608711408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kutina-krsi-sankcije-protiv-rusije-mokosica-u-crnoj-kronici-beluga-i-biograd-obavijeni-velom-tajne-1191762 [printLink] => /om/nautika/kutina-krsi-sankcije-protiv-rusije-mokosica-u-crnoj-kronici-beluga-i-biograd-obavijeni-velom-tajne-1191762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677196 [name] => brod beluga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-beluga [link] => /tag/brod-beluga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677197 [name] => brod biograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-biograd [link] => /tag/brod-biograd ) [2] => stdClass Object ( [id] => 328056 [name] => tankerska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tankerska-plovidba [link] => /tag/tankerska-plovidba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 677198 [name] => tankerska plovidba biograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tankerska-plovidba-biograd [link] => /tag/tankerska-plovidba-biograd ) [4] => stdClass Object ( [id] => 677199 [name] => brod kutina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-kutina [link] => /tag/brod-kutina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 376232 [name] => atlantska plovidba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atlantska-plovidba [link] => /tag/atlantska-plovidba ) [6] => stdClass Object ( [id] => 677200 [name] => atlantska plovidba kutina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => atlantska-plovidba-kutina [link] => /tag/atlantska-plovidba-kutina ) [7] => stdClass Object ( [id] => 677201 [name] => brod mokošica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-mokosica [link] => /tag/brod-mokosica ) [8] => stdClass Object ( [id] => 677202 [name] => atlantska plovidba mokošica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => atlantska-plovidba-mokosica [link] => /tag/atlantska-plovidba-mokosica ) [9] => stdClass Object ( [id] => 677203 [name] => tanker pomer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 14:32:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tanker-pomer [link] => /tag/tanker-pomer ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Beluga i Biograd obavijeni velom tajne, Kutina krši sankcije protiv Rusije, Mokošica u crnoj kronici... Doznajemo i što se dogodilo s tankerom Pomer [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13035998.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Kutina iz slavnih dana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13035998.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kutina iz slavnih dana

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13035990.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Beluga – mali brod za veliki misterij

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13035992.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Biograd se zagubio negdje u Kini

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13035994.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Mokošica – malo vatre za crnu kroniku

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13035996.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

Generala prate Ukrajinci: jedan od naslova

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/24/13036000.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića

I Pomer je na popisu našijenaca

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nekako s proljeća 2006. godine pojavio se u Šibeniku neveliki putnički brod Beluga. Vezan u jednome od zakutaka Mandaline malo je kome bio na oku, a rijetki znatiželjnici nisu u njemu nalazili ništa osobito.

Samo su dobri znalci u Belugi odmah prepoznali blizanca Jadrolinijinoga broda Lara i Garbinove Anamarije, pa se nagađalo da će i on zaploviti na nekoj od linija za otoke. No, to se nije dogodilo. Ime njegova vlasnika, Beluga Ronilac, govorilo je da ga čekaju neke druge rute.

I doista, u proljeće 2007. godine zaplovila je posve nova Beluga, dojmljivi mini-krstaš s deset dvokrevetnih kabina visoke klase. Malo je tko tada mogao i misliti da ga ne čeka nimalo dojmljiva budućnost i da će češće biti na mrtvome vezu nego u plovidbi.

Teško je reći što se sve okrenulo protiv broda upisanoga u Šibeniku i njegova vlasnika sa zagrebačkom adresom. Nije prošlo dugo, a tvrtka Beluga Ronilac našla se u problemima, doskora i u stečaju. Već do ljeta 2014. brod je šest puta nuđen na sudskim dražbama, ali kupaca nije bilo. Tada je Beluga već bila opremljena i uređena sukladno nazivu brodara, kao krstaš po mjeri ronilaca.

Novi gospodar

Konačno je 2016. godine brod dobio novoga gospodara i nove nade. Kupila ga je tvrtka Cruise Line Split iza koje se krije švedska kompanija zvučna imena Croatia Cruise Line International AB iz predgrađa Malmöa. Njezini su pak vlasnici Jan-Inge Nilsson i Rudolf Šokić.

No, čini se da ni njima posao nije išao, pa ni Beluga nije plovila. Doskora je i ponuđena na prodaju, a kupac se konačno pojavio 2018. godine. Tko je to bio možda nikada nećemo saznati!

Kako bi se napisalo u policijskim izvješćima, Beluga je posljednji put viđena u Splitu. Točnije 2. siječnja 2019. ukrcana je u Sjevernoj luci na nizozemski brod za teške terete Jumbo Vision koji ju je trebao dopremiti u luku Cristobal na ulazu u Panamski kanal. I od tada – muk.

---

image

Beluga – mali brod za veliki misterij

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

O sudbini Beluge nigdje ni slova. Sigurno je da brod i dalje plovi, samo gdje, pod kojim imenom i zastavom, je li možda upisan kao jahta u nekoj egzotičnoj zemlji? Nijedan od naših pouzdanih inozemnih izvora nije mu ušao u trag...

Na kraju priče vratimo se na početak, na 1990. godinu kada je brod izgrađen u ukrajinskome Iljičevsku, u brodogradilištu začudnoga imena Iljičevskij sudostroitelno-remontni zavod imeni 50-letija SSSR!

Bio je putnički brod tipa Evpatoria ili po sovjetskoj klasifikaciji Projekt 10110. Dug 39,8 i širok 6,9 metara, mogao je ukrcati 250 putnika. Prvi brod toga tipa isporučen je 1985., a do sredine devedesetih izgrađen je ukupno 51, od koji su čak 19 kupili grčki brodari.

Beluga je izvorno građena pod imenom Iveriya za Gruzijsku plovidbu iz Batumija. Godine 2005. prodali su je Grcima, koji joj daju ime Ai Nikolas, ali je vrlo brzo preprodaju Zagrepčanima.

Brodovi blizanci

Da tako mali brod nestane negdje u bespućima plavih putova nije nikakva rijetkost. Dapače, za pomorske kroničare to je svakodnevna jadikovka.

No, to se sigurno ne bi moglo reći za ono što se zbilo s nekadašnjim Biogradom zadarske Tankerske plovidbe. Jer to je veliki brod, bulk carrier dug 190 i širok 28,5 metara, nosivosti 37.728 tona. I još kao nov! Zaplovio je 2010. godine, u danima zadarskoga proljeća, kad se brodovlje obnavljalo i jačalo novogradnjama s Dalekoga istoka.

Tada su u kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Heavy Industries u Shiwei-Jiangsu izgrađeni blizanci Ugljan i Biograd. Prvi je isporučen 8. veljače, a naš junak već 29. travnja 2010. I plovili su uspješno i sretno gotovo cijelo desetljeće, a onda su u Tankerskoj plovidbi prosudili da je došlo vrijeme za rastanak s Biogradom.

---

image

Biograd se zagubio negdje u Kini

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Koncem studenoga 2019. pomorski su portali objavili da je prodan Kinezima za 7,9 milijuna dolara. U prosincu je predan novome vlasniku u luci Taizhou i tako je stavljena točka na hrvatski dio njegova životopisa.

Što je bilo dalje? I tako Biograd postaje kroničarska noćna mora, no to znači da za njega možda nikad više nećemo čuti. Veličinu pomorskoga prijevoza između kineskih luka je teško i zamisliti, a kako se radi o kabotaži, ma koliko brodovi bili veliki, Kinezi ih vrlo često ne prijavljuju međunarodnim institucijama. Provjerili smo i podatke kineskoga registra CCS (China Classification Society), ali nema traga da bi za nekadašnji Biograd u tijeku bilo izdavanje svjedodžbi.

Zlokobni fortunal

Zato znamo što se zbilo s tankerom Pomer pulske tvrtke Alpha Adriatic, pod čijim se novijim imenom krije stara Uljanik plovidba. Postao je prva žrtva zlokobnoga poslovnoga fortunala koji je pogodio Puljane i nije više u njihovu vlasništvu.

U Singapuru se pridružio dugome popisu našijenaca, nekadašnjih hrvatskih brodova na svjetskim morima, sada se zove Champion Pomer i vije zastavu Marshallovih otoka. No, u svoj toj tjeskobnoj priči o Uljanik plovidbi je dobro što je Pomer ostao pod njezinim upravljanjem, te i dalje imao našu posadu.

Pisali smo već o nevoljama Puljana, a najveće su krenule u rujnu 2019. kada je sindikat inozemnih banaka, predvođen bankom Credit Suisse, prekinuo pregovore o restrukturiranju obveza Uljanik plovidbe, te u malezijskoj luci Tanjung Pelepas zaustavio Pomera.

---

image

I Pomer je na popisu našijenaca

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pokrenut je predstečajni postupak, a s bankarima je postignut dogovor: Pomer je prodan norveškoj kompaniji Champion Tankers, a tim su novcem plaćeni dugovi prema družini Credit Suisse

Kad je riječ o našijencima, sigurno je da nijedan nije pritisnut tolikim dubiozama kao prastari teretnjak General. Nekim čudom plovi i nakon 50 godina i, kako bi rekli naši stari, nitko mu ne može staviti soli na rep. A zapravo je to časna starica Kutina dubrovačke Atlantske plovidbe.

Otišla je ona iz Grada prije tri desetljeća, ali ostaje trajno zapamćena kao prvi brod za prijevoz teških tereta na Jadranu. Za današnja poimanja bio je to mali teškaš, dug samo 80 metara, nosivosti 3510 tona, no dičio se samaricom od 122 tone. Izgrađen je u jesen 1972. u njemačkome Büsümu pod imenom Super Scan za dansku tvrtku Bjaesbjerg iz Aarhusa.

Flota teškaša

Sedam godina poslije stigao je na Jadran. U ljeto 1978. godine započela je gradnja goleme tvornice umjetnih gnojiva u Kutini, za koju je iz Velike Britanije i Nizozemske trebalo dopremiti mnoštvo teške i glomazne opreme.

Naši brodari, pa tako ni Atlantska plovidba, nisu imala ni brodova ni iskustava s teškim teretima, no gospari su odmah prepoznali dobru priliku. Kupili su Super Scan, dali mu ime Kutina i krenuli s poslom. Išlo im je tako dobro da je tragom Kutine nastala cijela flota teškaša, dobro znani Atlant Heavy Lift.

Dubrovčani su ga prodali tek 1990., punih devet godina plovio je kao Conti Blue, a onda ga kupuju Libanonci. Tako mu često mijenjaju imena da to ni Lloyd'su nije bilo lako pratiti. Najprije je dvije godine bio Miriam, pa godinu dana Lady Queen, pa još jednu godinu Asya I. Onda se tri ljeta zove Admiral, da bi 2006. postao General.

Od tada ne mijenja imena nego – zastave. Najprije Kambodža, pa pacifička državice Palau, od 2016. Tanzanija. Sve su te zastave na pomorskim crnim listama, brod je prava crvena krpa za inspektore, pa ga kontroliraju u svakoj luci i uvijek imaju što naći.

---

image

Kutina iz slavnih dana

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Konačno se činilo da su Libanoncima stali na kraj kad je General u listopadu 2016. zadržan u grčkoj luci Volos. Bio je to već treći put, pa mu zemlje potpisnice Pariškoga memoranduma, a to je cijela Europa i Kanada, zabranjuju ulazak u svoje luke.

Ali starac tada odlazi u Crno more, plovi između libanonskih, sirijskih, ruskih i turskih luka. Libanonci ga 2018. upisuju u Siriji, ali od tada na njega posebno motre Ukrajinci.

Brod otvoreno krši sankcije protiv Rusije plovidbom do luka na Krimu, pa ga vrebaju ukrajinski portali. Javljaju da je stigao u tursku luku Eregli s teretom žita ukrcanim u Sevastopolju, pa da je uplovio u Kerč, da je bio tamo, pa amo. I što mu mogu? Soli na rep!

---

image

Generala prate Ukrajinci: jedan od naslova

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Brod u plamenu

Jedan drugi dubrovački brod, mnogo manji i mlađi od Kutine, pojavio se u crnoj kronici norveških novina Nordlys koje u Tromsou izlaze još od 1902. godine. Riječ je o Mokošici, teretnjaku dugom 67 metara i nosivosti 1810 tona, izgrađenom u Kraljevici u prosincu 2006.

Kad je prodan Norvežanima šest godina poslije, zadržali su mu naše ime, dakako bez kvačica. Poslije se zvao Halsvik I, a početkom 2020. plovio je kao Framfjord. I gdje je vijest?

U noći 20. siječnja 2020., dok je brod bio na vezu u četvrti Skattora u Tromsou, izbila je vatra na bageru koji je montiran na palubi Framfjorda, malo ulja je kapnulo na vruću cijev. Požar je ugašen u dvadesetak minuta, štete nije ni bilo, ali je ostala fotografija broda u plamenu...

---

image

Mokošica – malo vatre za crnu kroniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Kutina iz slavnih dana

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Beluga – mali brod za veliki misterij

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Biograd se zagubio negdje u Kini

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Mokošica – malo vatre za crnu kroniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Generala prate Ukrajinci: jedan od naslova

Privatna arhiva Marijana Žuvića

I Pomer je na popisu našijenaca

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kutina-krsi-sankcije-protiv-rusije-mokosica-u-crnoj-kronici-beluga-i-biograd-obavijeni-velom-tajne-1191762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5e91e09847aea7741852cd378c705304d6a396d9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Beluga+i+Biograd+obavijeni+velom+tajne%2C+Kutina+kr%C5%A1i+sankcije+protiv+Rusije%2C+Moko%C5%A1ica+u+crnoj+kronici...+Doznajemo+i+%C5%A1to+se+dogodilo+s+tankerom+Pomer&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkutina-krsi-sankcije-protiv-rusije-mokosica-u-crnoj-kronici-beluga-i-biograd-obavijeni-velom-tajne-1191762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkutina-krsi-sankcije-protiv-rusije-mokosica-u-crnoj-kronici-beluga-i-biograd-obavijeni-velom-tajne-1191762 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineBeluga i Biograd obavijeni velom tajne, Kutina krši sankcije protiv Rusije, Mokošica u crnoj kronici... Doznajemo i što se dogodilo s tankerom Pomer

Piše Marijan Žuvić
12. svibnja 2022. - 07:44

Nekako s proljeća 2006. godine pojavio se u Šibeniku neveliki putnički brod Beluga. Vezan u jednome od zakutaka Mandaline malo je kome bio na oku, a rijetki znatiželjnici nisu u njemu nalazili ništa osobito.

Samo su dobri znalci u Belugi odmah prepoznali blizanca Jadrolinijinoga broda Lara i Garbinove Anamarije, pa se nagađalo da će i on zaploviti na nekoj od linija za otoke. No, to se nije dogodilo. Ime njegova vlasnika, Beluga Ronilac, govorilo je da ga čekaju neke druge rute.

I doista, u proljeće 2007. godine zaplovila je posve nova Beluga, dojmljivi mini-krstaš s deset dvokrevetnih kabina visoke klase. Malo je tko tada mogao i misliti da ga ne čeka nimalo dojmljiva budućnost i da će češće biti na mrtvome vezu nego u plovidbi.

Teško je reći što se sve okrenulo protiv...

17. svibanj 2024 08:51