StoryEditorOCM
ŽivotMože, ne može

Stručnjaci objasnili zašto bananu nikad ne biste trebali jesti natašte, ali u ovoj kombinaciji je prava blagodat

Piše Mozaik SD
8. lipnja 2023. - 16:00

Kada jutrom žurite, u školu, na posao, najjednostavnije vam je onako, "u trku", uzeti bananu i pojesti je. Putem, najčešće. Time ste stavili "viđeno" na doručak. Brzinski doručak.

Ali, nije vam to dobar odabir! Neki bi čak rekli kako je banana za doručak prilično loša ideja.

image
/Shutterstock

- Ne jedite banane ujutro - tvrdi to britanski stručnjak za prehranu dr. Daryl Gioffre.

Razlozi tome, pojasnio je stručnjak, je u visokom udjelu šećera od 25 posto i činjenici kako je banana umjereno kisela, što nepovoljno utječe na šećer u krvi i acidobaznu ravnotežu. Taj stručni dio nismo u potpunosti razumjeli, ali smo shvatili dr. Gioffreja kada je kazao kako se banane trebaju jesti u kombinaciji s drugom zdravom hranom.

image
/Shutterstock

- Doručak s bananom trebate uravnotežiti zdravim masnoćama, jer ako to ne uradite mnoge dobrobiti banane se gube, pa šećer u krvi i kiseline rastu - kaže britanac.

Njemački nutricionist, internist i dijabetolog dr. Matthias Riedl vjeruje kako u ničemu ne valja pretjerivati, pa ni u - zabranama. Banana natašte je štetna, veli, samo ukoliko ih pojedete previše.

- Činjenica je da banane sadrže puno fruktoze, pa pretjerana konzumacija može biti loša po zdravlje. Ako je jedete previše imate problem: fruktoza naime potiče masnu jetru, dijabetes i pretilost - kaže dr. Riedl dodajući lakonski kako je još gore od banane pojesti kakvu slatku roladu ili mješavina muslija s 25 posto šećera.

image
/Shutterstock

- Banana sadrži i vrijedna dijetalna vlakna koja su dobra za crijevnu floru - podsjeća.

I on se slaže kako banane valja spariti s drugom hranom bogatom hranjivim tvarima kako biste dobro započeli dan. Umješajte je u shake ili u muesli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 10:57