StoryEditorOCM
ŽivotNIJE ŠALA

Pripazite! Ove stvari ni slučajno nemojte stavljati u mikrovalnu, mogle bi vas koštati života

Piše MOZAIK SD
20. rujna 2023. - 12:19

Jutarnja užurbanost i želja za brzim obrokom zvuče kao dovoljno dobar razlog da u mikrovalnu pećnicu "utrpamo" gotovo sve što se nađe pred nama, no valja pripaziti, jer postoji čitava lista namirnica, ali i stvari koje nemaju što tražiti u mikrovalnoj, bolje rečeno, tamo ne smiju završiti jer mogu izazvati niz kaotičnih situacija poput eksplozije, a neke se mogu zapaliti, ili pustiti štetne kemikalije u hranu.

image

CHICAGO, ILLINOIS - APRIL 10: Tupperware products are offered for sale at a retail store on April 10, 2023 in Chicago, Illinois. Tupperware stock closed down nearly 50 percent today after the company warned that it may go out of business. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)

Scott Olson/Getty Images Via Afp

Spremnici za van

Tjestenina koju smo zaboravili ponijeti na posao, a sada bi nam baš prijala, zvuči kao super ideja i brz obrok, u mikrovalnu na minutu, dvije, i eto ručka. No spremnici za hranu koji nisu izrađeni posebno za mikrovalnu pećnicu, poput onih sa spajalicama koje drže poklopac na kineskim posudama, ili jeftinih plastičnih posuda, ne bi se smjeli stavljati u mikrovalnu pećnicu. Valjalo bi dakle, izdvojiti minutu, i svoje jelo premijestiti u prikladniji tanjur, ili neku drugu posudu.

Tvrdo kuhana jaja

Internet vrvi od interesantnih, inovativnih i obećavajućih recepata, stoga ste zasigurno barem jednom, u potrazi za brzim doručkom, nabasali na tvrdo kuhana jaja iz mikrovalne. Nažalost, za doručak će trebati smisliti nešto drugo, jer kuhana jaja, posebice u ljusci nikako ne smiju u mikrovalnu. Tlak koji bi se zagrijavanjem jaja, unutar njega stvorio, može izazvati ozbiljnu eksploziju.

image
/Shutterstock

Voće u komadu

I voće, posebice ono prepuno vode, može izazvati problem. Naime, kad se stavi cijela voćka koja obiluje vodom, plod bi mogao eksplodirati na visokoj temperaturi i tako stvoriti nered. Ali ljubitelje grijanog voća trebala bi utješiti činjenica da je grijanje u mikrovalnoj ipak moguće,samo ga treba narezati na manje komade prije stavljanja u mikrovalnu. Ipak, treba znati da ne mogu sve voćke izdržati visoke temperature.

image

fresh peaches (nectarines) in a basket on a wooden background

/Shutterstock

Ambalaža od stiropora

Baš poput plastičnih posudica, i ambalaža od stiropora neprijatelj je mikrovalne pećnice.Stiropor je vrsta plastike, te se zagrijavanjem hrane u takvoj ambalaži, na visokim temperaturama otpuštaju kemikalije u hranu, a učestalim konzumiranjem hrane na takav način, riskiramo zdravlje.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:45