StoryEditorOCM
Zdravljenužni oprez

Ova biljka nalazi se posvuda, a jako je zdrava, smanjuje šećer i masne naslage; ipak neki ljudi ne smiju je konzumirati

Piše mozaik sd
10. travnja 2024. - 13:58

Maslačak, simbol proljeća, sa sobom nosi bogatstvo ljekovitosti za organizam. Ova biljka, poznata i kao Taraxacum officinale, nije samo ukras prirode već je i izuzetno korisna za čišćenje organizma.

Njegovo korijenje prije cvatnje krije obilje kalija, a u jesen sadrži inulin, vlakno koje regulira crijevnu mikrofloru i hrani dobre bakterije. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji učinkovito čisti organizam.

Listovi maslačka imaju jako diuretičko djelovanje, blago gorkog okusa, te se mogu dodavati salatama. Poznato je da potiču proizvodnju žuči i pomažu eliminirati toksine iz tijela, kao i probavne probleme, nadutost, plinove i zatvor.

Maslačak smanjuje upalu, regulira razinu šećera u krvi i koristan je za osobe s dijabetesom. Također može pomoći kod mršavljenja stimulirajući metabolizam i potičući izbacivanje viška tekućine, piše Krstarica.

Maslačak se također koristi u prirodnim melemima. Ulje se dobiva kuhanjem cvjetova maslačka u biljnom ulju, a može se koristiti kao melem za kožu.

image

Korijenje maslačka prije cvatnje krije obilje kalija, a u jesen sadrži inulin, koji regulira crijevnu mikrofloru. Od cvjetova pravi se sirup koji učinkovito čisti organizam

/Shutterstock

Čaj od maslačka pije se tri puta dnevno prije jela, a za pripremu se koriste i cvjetovi ili listovi maslačka.

Stabljike maslačka koriste se za uklanjanje virusnih bradavica, dok se "mlijeko" iz središta stabljike utrljava na bradavicu dok se ne osuši i otpadne.

Listovi maslačka rano u proljeće koriste se za pripremu salata i variva, a preporučuju se u prehrani trudnica, dojilja i žena u menopauzi. Cvjetovi maslačka također su jestivi, a najbolje ih je brati u podne, na mjestima koja nisu zagađena ispušnim plinovima.

Od cvjetova maslačka često se pravi sirup ili "med" koji se može dodavati raznim slasticama ili piti samostalno, posebno kao lijek protiv kašlja kod djece.

Važno je napomenuti da se maslačak ne preporučuje osobama koje imaju žučni kamenac, upalu žučnog mjehura, čir na želucu ili dvanaesniku. Također, osobe koje koriste terapiju litijem ne bi trebale konzumirati maslačak.

image

Cvjetovi maslačka također su jestivi, a najbolje ih je brati u podne, na mjestima koja nisu zagađena ispušnim plinovima

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:12