StoryEditorOCM
ZdravljeOprezno

Ne igrajte se sa zdravljem: ova ulja za prženje svakako biste trebali izbjegavati u kuhinji!

Piše Nina Čića
6. ožujka 2017. - 19:46

Neka su ulja na tržištu namijenjena posebno za prženje i navodno jamče izuzetnu hrskavost i aromu pržene hrane, no pitanje je što sadrže i jesu li baš najbolji izbor, piše portal Živim.hr.

To su mješavine različitih vrsta ulja, odabranih po kriteriju stabilnosti na oksidaciju, što znači da ne otpuštaju (ili otpuštaju u minimalnoj količini) potencijalno štetne i toksične tvari kad se zagrijavaju na visokoj temperaturi. Unatoč tome, bilo bi ih bolje izbjegavati, a evo i zašto.

Neuvjerljive mješavine

Velika većina ulja za prženje sadrži, među ostalim, palmino ulje koje je najstabilnije na oksidaciju. Ta se masnoća, koja je prirodno u krutom stanju, frakcionira i miješa s drugim vrstama ulja kako bi se dobila tekuća mješavina. Ako već kupujete ulja za prženje, bilo bi pam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 12:28