Trešnjevac, putrek ili zelenček možda za naše podneblje najpoznatije vrste graha kojeg koristimo za kuhanje tradicionalnog variva pa sve do makedonske gravče na tavče verzije, ima još mnogo vrsta među kojima izdvajamo onaj crni koji je u 16. stoljeću stigao iz Amerike u Europu s krumpirom i kukuruzom, piše Živim.
Nutritivne činjenice
Crni grah je dobar izvor željeza i folata, dva mikronutrijenta važna za rast i razvoj. Osim toga, jedenje crnog graha povezano je sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i dobrim balansom šećera u krvi.
Oko 90 grama neslanog crnog graha sadrži:
114 kalorija
8 g proteina
0 g masti
20 g ugljikohidrata
8 g vlakana
2 mg željeza
128 mcg folata
PREDNOSTI CRNOG GRAHA
Osim spomenutih visokih doza željeza i folata, crni grah obiluje proteinima i vlaknima. Poslj...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....