StoryEditorOCM
ZdravljeODLIČAN IZBOR

Jeftina mahunarka koja može smanjiti rizik od srčanih bolesti, raka i demencije. Dovoljno je samo pola šalice

Piše Ana Špoljarić/Živim
25. studenog 2023. - 10:52

Trešnjevac, putrek ili zelenček možda za naše podneblje najpoznatije vrste graha kojeg koristimo za kuhanje tradicionalnog variva pa sve do makedonske gravče na tavče verzije, ima još mnogo vrsta među kojima izdvajamo onaj crni koji je u 16. stoljeću stigao iz Amerike u Europu s krumpirom i kukuruzom, piše Živim.

Nutritivne činjenice

Crni grah je dobar izvor željeza i folata, dva mikronutrijenta važna za rast i razvoj. Osim toga, jedenje crnog graha povezano je sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i dobrim balansom šećera u krvi.

Oko 90 grama neslanog crnog graha sadrži:

114 kalorija

8 g proteina

0 g masti

20 g ugljikohidrata

8 g vlakana

2 mg željeza

128 mcg folata

PREDNOSTI CRNOG GRAHA

Osim spomenutih visokih doza željeza i folata, crni grah obiluje proteinima i vlaknima. Poslj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 10:04