StoryEditorOCM
Zdravljezeleni čarobnjak

Evo zašto bi svakoga dana trebali pojesti barem jedan kivi

Piše prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac
4. svibnja 2016. - 21:14
kivi00

Kivi je voće mekane teksture, izrazite nutritivne vrijednosti i senzorskih svojstava. Plod kivija ima harmoničan okus zbog izbalansiranog omjera šećera i kiselina, te je kao takav poželjan za konzumaciju kod svih dobnih skupina. Sadrži fitonutrijente među kojima se ističu polifenolni spojevi te vitamine i minerale koji su važni za održavanje zdravlja našeg organizma.

Sadrži značajan udio prehrambenih vlakana koja utječu na smanjenje razine LDL kolesterola te rizik od kardiovaskularnih oboljenja i srčanog udara. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u regulaciji probave, čemu dodatno pridonosi i probavni enzim aktinidin. Aktinidin ima važnu ulogu u razgradnji proteina i probavi hrane, a kivi je rijetki prirodni izvor ovog enzima.

Osim navedenih benefita, prehrambena vlakna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 00:47