StoryEditorOCM
ZdravljeDOBRO ODVAŽITE

Dugogodišnje istraživanje pokazalo je da povremeni post dovodi do gubitka kila samo ako pratite jedno pravilo

Piše Ana Špoljarić/Živim
29. siječnja 2024. - 07:31

Dijeta koja se ne bavi toliko količinom i kvalitetom unesene hrane u tijelo već se bazira na vremenske okvire, povremeni post ili intermittent fasting još je uvijek popularan trend mnogih koji žele mršaviti bez da se odriču hrane. Međutim, novo istraživanje objavljeno u Trends in Endocrinology and Metabolism došlo je do dodatnih spoznaja.

Istraživači sa Sveučilišta u Danskoj i Nizozemskoj saželi su postojeće znanje koje imamo o praksi posta. Podaci prikupljeni tijekom godina doveli su do zaključka da će gubitak težine prilikom povremenog posta biti učinkovitiji ako se uz to smanji i kalorijski unos hrane. Dakle, razliku čini smanjenje ukupnih kalorija, a ne duge pauze između obroka, piše Živim.

- Kada postite s prekidima i dalje vrijedi temeljno pravilo da bismo trebali unositi manje kalorija nego što ih trošimo, ako želimo smršaviti - rekao je molekularni biolog Philip Ruppert objašnjavajući da to znači da povremeni post ne daje mogućnost da jedete neograničene količine hrane.

image
Shutterstock

Kemijski procesi

Osim fizičkih gledani su učinci koje povremeni post ima na molekularnoj razini. To uključuje oslobađanje razgradnje tjelesnih zaliha masnih kiselina radi dobivanja energije i ketogeneze (proces u kojem visoke stope razgradnje masnih kiselina dovode do proizvodnje ketona u jetri). Istraživanje se također dotiče osjećaja euforije koju neki imaju nakon nekoliko dana posta, jer ta reakcija počinje zamjenjivati osjećaj gladi kao odgovor na promjenjive kemijske procese koji se odvijaju u tijelu i mozgu. Njega je iskusio i Ruppert dok je postio. Za sada znanstvenici nisu sigurni zašto se to događa, ali jedna je mogućnost da ketoni učinkovitije opskrbljuju mozak energijom, pa on uživa u sretnijem stanju.

- Mozak se hrani ketonima tijekom posta - kaže Ruppert i zaključuje da možda zato možemo doživjeti ovu jasnoću.

Individualizam

Postoje različiti pristupi povremenom postu, pri čemu neki, među kojima mnoge osobe iz javnog života ne jedu određene sate u danu ili ne jedu određene dane u tjednu. Istraživački tim ukazuje na brojne zdravstvene dobrobiti posta osim gubitka težine koje su zabilježene, uključujući niži krvni tlak. Ono što je jasno jest da svi različito reagiraju na post i važno je posavjetovati se s liječnikom ako razmišljate o smanjenju unosa hrane, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:38