Postoji više od 200 vrsta raka, a rano otkrivanje i pravovremeno liječenje imaju ključnu ulogu u borbi protiv ove bolesti. Što se tiče naše svakodnevne prehrane, ona ne može spriječiti nastanak raka, ali može biti uzročnik zbog kojeg će se u tijelu razviti tumor.
Nadalje, kod već oboljelih osoba, prava kombinacija namirnica može imati pozitivan utjecaj na zdravstveno stanje pacijenta. Stručnjaci ukazuju na to da za svaki obrok treba uspostaviti ravnotežu od najmanje dvije trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina.
Ovakav izgled tanjura predstavlja sredstvo u borbi protiv karcinoma koji propagira American Institute for Cancer Research, navodi bolje i lošije izbore namirnica te njihovih kombinacija.
Grah i mahunarke
Doktorica Amy Morris je stručnjakinja za oporavak od raka kojeg je i sama preboljela, a danas često, preko svojih društvenih mreža, dijeli savjete o zdravlju i borbi protiv ove opake bolesti. Tako je nedavno svojim pratiteljima na TikToku otkrila koje namirnice treba izbjegavati ako ste imali tumor, a koje jesti.
“Ja sam stručnjak za oporavak od raka i prije šest godina sam preživjela rak u trećoj fazi. Prvo, jedite što više graha i mahunarki generalno. Bogate su vlaknima i mogu smanjiti rizik od povrata karcinoma. Druga stvar koju treba pojačati su nemasni proteini”, savjetuje liječnica.
Neke od najboljih namirnica za konzumaciju tijekom kemoterapije ili drugih tretmana raka, su proteini na bazi biljaka. Naime, riječ je o namirnicama koje nude visoku razinu vitamina i minerala. To znači da bolesna osoba treba jesti dosta povrća, graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Ako se pak konzumiraju životinjski proteini, onda se preporučuju nemasne opcije poput piletine i ribe, piše Telegraf.
Alkohol povećava rizik
Nadalje, doktorica Morris savjetuje koje namirnice treba izbjegavati ako je osoba preboljela karcinom.
“Alkohol povećava rizik od raka ili ponovne pojave bolesti. Ako možete, nastojte ga izbjegavati ili bar smanjite konzumaciju. Druga stvar su mesne prerađevine – kobasica, slanina, delikatesno meso, sve ono što je jasno povezano s povećanjem rizika od raka. Zato ih izbjegavajte ili ograničite unos koliko je to moguće”, preporučuje ova liječnica.
Ljudi oboljeli od raka moraju biti svjesni što se događa u njihovom organizmu i često imaju oslabljen imunološki sustav koji bi trebalo osnažiti prehranom i pravilno izabranim namirnicama.
Nadalje, stručnjaci naglašavaju da svatko tko boluje od neke kronične bolesti, čak i ako nije karcinom u pitanju, treba jesti hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima i mineralima. Ako je moguće, svaki oblik prilagodbe novom režimu prehrane trebalo bi provesti prije nego što započne tretman liječenja kako bi pacijent bio što zdraviji tijekom tog procesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....