Jede vam se grah, ali ostali ukućani se opiru toj ideji? Dosadio im je, grintaju. Nema veze, imamo rješenje. Pripremite ga na novi način: skuhajte grah na mletački.
Grah na mletački tipično je jelo venecijanske kuhinje. Riječ je o jelu s grahom - po mogućnosti sorte cannellini, no moguće je koristiti i druge mahunarke, primjerice bob - koje je više nalik salati nego varivu, a ono što ga čini posebnim su dodaci za bolji okus.
Umjesto suhog mesa i kobasica, u ovo se jelo dodaju slani inćuni, češnjak, bijeli ocat i peršin.
{embed_photo}6883705{/embed_photo}
Grah na mletački
Sastojci
250 g graha
2 žlice bijelog octa
1 žličica peršina
3 slana inćuna
2 češnja češnjaka
1 čaša bijelog octa
voda
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Grah namočite u hladnoj, blago posoljenoj vodi, a zatim ga ocijedite pa ga kuhajte dok ne omekša i ocijedite. Ne smije se raskuhati.
Na zagrijano maslinovo ulje dodajte zgnječeni češnjak zajedno s ljuskom i pržite ga nekoliko minuta. Dodajte grah pa ga pirjajte par minuta na laganoj vatri, zatim dodajte nasjeckane inućune i pirjajte uz miješanje dok se inćuni ne otope.
Dodajte ocat i kuhajte uz miješanje dok potpuno ne ispari, začinite paprom, dodajte sitno sjeckani peršin i smanjite vatru. Promiješajte, ugasite vatru i ostavite da odstoji najmanje sat vremena prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....