StoryEditorOCM
Zdravljeprirodna kozmetika

Bacate li i vi koru od naranče? Kada čujete za što je sve korisna, to više nikada nećete napraviti

Piše mozaik sd
9. travnja 2024. - 12:51

Često lakomisleno iz doma bacamo neke stvari za koje ne znamo koliko su korisne. Takva je svakako narančina kora, odnosno prah koji se dobiva usitnjavanjem dehidriranih kora, a koji je važni sastojak preparata za njegu kože.

Važno je znati da narančina kora sadrži tri puta više vitamina C nego plod, ali i više vlakana, kalcija, vitamina A... Bogata je raznim biljnim spojevima koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Učinkovito i nježno čisti kožu, a budući da ima moć skupljanja pora i kontrole masnoća, posebno se pokazala korisnim za osobe s masnom kožom jer s nje "skida" višak sebuma, piše Krstarica.

Osim toga, prah od narančine kore izvrstan je za prirodni piling, jer ima blago zrnastu teksturu. Može pomoći u odčepljenju i pročišćavanju pora, čineći površinu kože glatkijom.

image

Naranča, užitak za nepce i za kožu

Duje Klaric/Cropix

Puder od narančine kore, prepun vitamina C, izvrsno je sredstvo za uklanjanje pigmentacije. Koristi se i kao blago sredstvo za izbjeljivanje. Njegovom redovitom upotrebom posvijetlit ćete sve tragove pigmentacije, mrlje i ožiljke od akni.

Kontrolira sebum, odnosno njegovu proizvodnju na koži, čime se smanjuje mogućnost pojave akni i mitesera. Stoga postaje neophodan sastojak rutine njege svake osobe s masnom kožom.

Puder od narančine kore ima svojstva protiv starenja. Sadrži kemijske spojeve (limonen, linalol, citronelol...) koji mu daju antioksidativna svojstva, što ga čini odličnim sredstvom za usporavanje i sprječavanje starenja. Osim toga, poboljšava cirkulaciju krvi i povećava proizvodnju kolagena, dajući koži mladenački izgled i sjaj.

Prema tome, kada sljedeći put poželite baciti narančinu koru, posebno onu neprskanu u netretiranu, sjetite se čemu može poslužiti i zašto ona zaslužuje važno mjesto u vašoj svakodnevnoj rutini.

image

Dobro promislite prije nego bacite narančinu koru (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:41