Imamo novi najdraži slatki recept. Slatku gibanicu. Kako sad gibanica, pa slatka, možda se netko pita, ali mi ćemo ga samo podsjetiti da postoji, na primjer, vrlo poznata prekmurska gibanica koja je slatka za prste polizat‘.
Moramo vam priznati da je nikad nismo pekli, jer je priprema pomalo gnjavaža, no zato s ovom našom gibanicom nema gotovo nikakvog posla. Tato je i volimo. I zato što je mekana i nježna toliko da se topi u ustima, niti jedan štrudel od sira s njom se ne može mjeriti. A tek kad cijela kuća zamiriše...
Zaista je morate probati.
Gibanica s narančom i jogurtom
Sastojci:
1/2 pakiranja kora za pite
1/2 l jogurta
180 g šećera
100 ml ulja
5 jaja
3 naranče
2 šake oraha
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
cimet
korica naranče
mao maslaca
šećer u prahu
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dvije kore sačuvajte, a ostale narežite na tanke trake.
Naribajte koricu jedne naranče pa sve naranče iscijedite. Stavite sok u veću zdjelu, dodajte mu sve sastojke osim oraha, šećera u prahu i kora pa dobro izmiješajte.
Na kraju dodajte orahe i kore narezane trake, ali tek nakon što ste ih malo rastresli prstima.
Stavite jednu koru na dno posude za pečenje, ostavite da joj krajevi vise preko ruba posude. Na nju stavite pola druge kore, a na to izlijte nadjev. Prekrijte ga polovicom druge kore pa preko nje preklopite rubove prve kore. Po kolaču rasporedite listiće maslaca pa ga stavite u pećnicu na oko pola sata.
Kad se malo ohladi pospite gibanicu šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....