Neki vole krafne, neki kroasane, a nekima su u svakoj pekari ili slastičarnici u koju uđu u potrazi za svježim jutarnjim pecivom uvijek najzanimljivije bur kifle. Tradicionalne mađarske kiflice s orasima omiljene su zbog lisnate teksture i bogatog nadjeva začinjenog rumom, no mnogi sladokusci nisu svjesni koliko ih je lako pripremiti kod kuće. Oprostite nam, pekari, ali morat ćemo objaviti ovbaj recept...
Dobili smo ga od Katarine koju pratimo na Instagramu Mama Aleni, a ona nas uvjerava da su po ovom receptu bur kifle gotove za samo pola sata. Nama se njen recept sviđa ne samo zbog toga što je vrlo praktičan i brzinski, nego i zbog jednog malog, ali slatkog detelja: Katarina svoje bur kifle ne posipa samo orasima, nego još i ribanom tamnom čokoladom.
Bur kifle
Sastojci:
1 lisnato tijesto (koristila sam već razvaljano)
1 jaje
50 g šećera
1 vanilin šećer
150 g mljevenih oraha
1 žlica ruma
malo ribane čokolade za ukras
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Odvojite žumanjak od bjelanjka.
Bjelanjak sobne temperature i prstohvat soli izmiksajte pa im postupno dodajte 3 žlice šećera i vanilin šećer. Istucite ih u snijeg pa snjegu dodajte orahe, žlicu ruma i lagano promiješajte žlicom.
Lisnato tijesto podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki dio nadjenite pa zamotajte kiflice i premažite ih žumanjkom razmućenim sa žlicom mlijeka. Pospite ih mljevenim orasima i naribanom čokoladom.
Pecite na 180 °C oko 20 minuta, a kad su gotove po želji ih pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....