Baš je lijepo ušuškati se na mekanom kauču, pokriti noge dekicom i uživati u dobrom društvu ili barem u dobrom programu. No još nešto fali, zar ne? Neki fini zalogajčić. Što kažete na jabuke i to punjene?
Punjene pečene jabuke divna su jesenska slastica od koje cijela kuća neodoljivo toplo zamiriše. Idealan su desert za one koji se vole igrati okusima jer dopuštaju slastičarskoj mašti da se razmaše - možete ih obogatiti začinima, možete ih natopiti rumom ili jabukovačom, možete ih nadjenuti orasima, mljevenim keksima, suhim voćem... kako god vam je drago. No jedna stvar ih može učiniti puno boljim, mekšim i ukusnijim, a to je omotač od lisnatog tijesta.
Ako jabuke prije pečenja omotate lisnatim tijestom, pružit ćete im zaštitu od najgoreg neprijatelja pečenih jabuka, a to je isušivanje koje ih čini spužvastima. Na ovaj način istovremeno će se peći i kuhati pa će na kraju pripreme biti neodoljivo nježne.
Još je jedna mala caka dobra u ovom receptu, koji smo pronašli na TikToku iza kojeg stoji na društvenim mrežama vrlo popularni Achim Oecal, a to je da se izdubljeni dio jabuke pirja sa začinima i zatim koristi kao nadjev. Isprobajte ga već danas i s guštom ćete otkazati sve planove za izlazak iz kuće.
Punjene jabuke u tijestu
Sastojci:
3 jabuke
1 lisnato tijesto
30 g maslaca
1 šaka oraha
1 žlica meda ili šećera
1/2 žličice cimeta
1 jaje
sladoled od vanilije
Priprema:
Ogulite jabuke i izdubite im sredinu. Izdubljenom mesu uklonite sjemenke pa ga nasjeckajte. Nasjeckajte većinu oraha, a nekoliko ih ostavite za ukras.
U tavi rastopite maslac, dodajte nasjeckane jabuke i malo ih popržite. Dodajte im nasjeckane orahe, med ili šećer i cimet i sve malo karamelizirajte. Smjesom napunite jabuke. Razvaljajte lisnato tijesto, na njega stavite jabuke pa prema veličini jabuka izrežite krugove za donju stranu svake. Od ostatka izrežite trake širine 1-2 cm.
Svaku jabuku stavite na njen krug, a zatim je omotajte trakicama te ih tako zamotane stavite u posudu za pečenje i premažite razmućenim jajem.
Pecite jabuke oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija. Pečene malo ohladite pa ih pospite šećerom u prahu i poslužite sa sladoledom od vanilije i preostalim orasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....