Neki kažu da Božić nije Božić ako u kući nema orahnjače i makovnjače, drugi će isto reći za fritule, treći za linzere i londonere, a ima i onih koji blagdane jednostavno ne mogu zamisliti bez sočnog, mekanog biskvita pažljivo namočenog čokoladnim umakom pa uvaljanog u kokos. Čupavci su mnogima jedan od neizostavnih božićnih kolača, dok ih drugi uopće ne povezuju s tim blagdanom. Ma, ti samo još uvijek nisu naišli na recept toliko dobar da čupavce učini dostojnima blagdanskog stola. Idemo to ispraviti...
Prema našem receptu čupavci su osobito sočni i mekani, a tajna je tome da se žumanjci i bjelanjci obavezno mute odvojeno te da se u smjesu za boskvit umjesto maslaca ili margarina stavi ulje. Još jedna mala tajna za najbolje čupavce krije se u sastojku kojeg mnogi nikad ne ubacuju u tijesto, a trebali bi - u sasvim običnom jogurtu.
Ispecite čupavce po ovom receptu i nećete pogriješiti, savršeno će vam ispasti i baš lijepo upotpuniti izbor slastica koje ste pripremili za blagdane.
Čupavci
Sastojci:
Biskvit:
250 g brašna
200 g šećera
120 ml jogurta
100 ml ulja
80 ml mlijeka
3 jaja
1 prašak za pecivo
Preljev:
200 g čokolade
200 ml mlijeka
100 g maslaca
2-3 žlice šećera
Dodatno:
200 g kokosa
Priprema:
Kuhajte maslac, mlijeko i šećer za preljev dok se maslac ne otopi, a zatim smjesu maknite s vatre i dodajte joj čokoladu natrganu na kockice. Dobro izmiješajte pa pustite da se polako hladi dok ispečete biskvit.
Za biskvit miksajte žumanjke i pola količine šećera dok smjesa na posvijetli i ne naraste, zatim uz miksanje dodajte ulje, a kad se smjesa ujednači dodajte jogurt. Umiješajte brašno i prašak za pecivo.
Istucite bjelanjke i ostatak šećera u čvrsti snijeg pa ga umiješajte u smjesu s brašnom i žumanjcima. Prebacite biskvit u posudu za pečenje koju ste namastili i pobrašnili pa pecite biskvit 20 minuta na 175 stupnjeva Celzija.
NArežite kolač na kocke i svaku uronite u čokoladni umak pa uvaljajte u kokos.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....