Želite li nešto zaista posebno za božićni doručak, potrudite se pripremiti kolač koji nosi naziv torta Angelica. Zahvaljujući mekanom, mirisnom tijestu i nadjevu sa suhim voćem, kandiranim koricama naranče i komadićima čokolade savršen je zimski desert koji je osobito omiljen u dane blagdana.
Osmišljen je u Bolonji, točnije u pekari Sorelle Simili, čiji su posjetitelji bili toliko oduševljeni ovom vrstom peciva da je uskoro postala popularna u cijelom gradu, a zatim i u cijeloj zemlji.
Da biste napravili tortu Angelica, trebat će vam malo vremena i strpljenja,ali svaka će se sekunda truda itekako isplatiti.
Torta Angelica
Sastojci:
Za kvasac:
135 g glatkog brašna
1 kockica kvasca ili 5 g suhog kvasca
1 dl mlijeka (ili vode zagrijane na 75°)
1 žličica šećera
Tijesto:
20 dag glatkog i 20 oštrog brašna
8 dag šećera
1 žličica cimeta
3 žumanjka
12,5 dag omekšalog maslaca
1 dl mlijeka i 1/2 dl vode
Nadjev:
dvije šake očišćenih višanja
šaka sušenih marelica (isjeckati)
šaka grožđica (namočiti ih u rum)
10 dag grubo sjeckanih badema
10 dag grubo sjeckane čokolade
Premaz:
šećer u prahu ili šećer u prahu/limunov sok/1 bjelanjak
Priprema:
Kvasac s brašnom i šećerom dignite u malo mlakog mlijeka ili tople vode. Sve sastojke za tijesto pomiješajte u zdjeli, dodajte uzdignuti kvasac i mikserom ili kuhačom brzo tucite kako biste dobili kompaktno tijesto. Ostavite da se diže.
Kad je udvostručilo volumen, tanko ga razvaljajte u veliki pravokutnik. Pospite ga svim sastojcima za nadjev i lijepo ih rasporedite.
Nadjeveno tijesto zamotajte u čvrstu dugačku roladu i prenesite je na papir za pečenje.
Razrežite roladu oštrim nožem po sredini i oblikujte vijenac. Ako vam koji komadić voća izleti van, lagano ga utisnite nazad.
Ostavite vijenac da se diže oko pola sata do 45 minuta. Stavite ga na pleh i pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata do 45 min, na 180°C.
Angelicu pospite šećerom u prahu ili premažite limunovim premazom.
SAVJET:
Višnje ili marelice možete zamijeniti arancinima, orasima, pekmezom, marmeladom...