StoryEditorOCM
Slatkoolakšajte si život

Jedno tijesto za hrpu prekrasnih božićnih kolačića: Melita ima rješenje za one koji blagdanske slastice rade u zadnji čas

Piše T. S. M.
23. prosinca 2024. - 17:30

Svi pričaju o kiflićima, keksima, londonerima i mađaricama koje su napekli za Božić što nam se smiješi iza ugla, a vi još niste ni brašno kupili? Nema problema, imamo rješenje, zamutite jedno tijesto i od njega napravite sve što vam srce zaželi: od husarskih kolačića, preko linzera i cimet zvjezdica do kiflića s orasima.

Recept i ideju dala nam je Melita Matičević Vukasović koju obožavamo pratiti na Instagramu Kuhaš, Melita. Ako ga još niste otkrili, trebali biste! Slijedi recept - i to u dvije varijante pa ožete birati -  a u nastavku ćete pronaći i video. Melita nam poručuje da su obje dobre i da u svaku možete dodati dodatke po željite dodajte kako se isto tijesto može napraviti i od pirovog brašna.

image
Privatni album

Univerzalno tijesto

Sastojci:

500 g mekog brašna
250 g masti
4 žlice šećera
1 žlica kiselog vrhnja
2 manja jaja
1 limun sok
1 prašak za pecivo

Prirema:

Sve sastojke, osim brašna, izmiksajte mikserom pa dodajte brašno, opet kratko izmiksajte, a onda rukom mijesite par minuta dok se tijesto prestane lijepiti za posudu. 

Oblikujte kolačiće po želji (na nekima napravite rupice, za linzere, a na nekima udubljenja koja ćete nadjenuti džemom) i pecite ih 10-ak minuta na 170 do 180 stupnjeva Celzija.

Gotove lijepite pekmezom po dva (jedan puni a jedan šuplji), dio umočite u bijelu čokoladu i pospite pistacijama i liofiliziranim malinama. Kolačiće također možete umočiti u tamnu čokoladu otopljenu na pari uz žličicu kokos ulja i posuti šarenim bombonima, mrvicama, ekspandiranim žitaricama, liofiliziranim malinama...

image
Privatni album

Univerzalno tijesto druga opcija

Sastojci:

250-270 g glatkog brašna
150 g hladnog maslaca
2 žumanjka
80 g šećera u prahu
1 vanilin šećer ili 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Postupak je isti, a kako sve to izgleda u praksi pogledajte u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 17:30