Već ste, vjerojatno, zaključili da smo ludi za salatom od krumpira - pišemo vam o njoj skoro na tjednoj bazi. Nakon recepta koji ćemo vam ovog puta otkriti, vi ćete je početi raditi na tjednoj bazi. Jamčimo vam.
Posebnost salate o kojoj je ovog puta riječ je u tome što se pravi s mladim krumpirima i to, vjerovali ili ne, pečenim mladim krumpirima. Najbolje je odabrati neku crvenu sortu i probrati sitnije primjerke koji u zalogaj stanu u jednom komadu ili ih je dovoljno prepoloviti.
Ostali sastojci uklapaju se u ono na što prvo pomislimo kad se sjetimo talijanske spize: pome, bosiljak, kapari, masline, a te su, u ovom slučaju sorte taggiasca, crne, sitne i punog okusa - zamijeniti ih možete kalamata maslinama, ako ih ne uspijete pronaći. U ovom receptu koriste se sušene rajčice, ali možete ih zamijeniti svježim cherrycama.
Salatu možete poslužiti kao toplu, a ako vam više prija hladna, pričekajte da se krumpiri potpuno ohlade prije nego što ih pomiješate s ostalim sastojcima.
Talijanska salata od krumpira
Sastojci:
1 kg mladog krumpira
75 g sušenih rajčica u ulju
75 g taggiasca maslina
25 g kapara
25 g svježeg peršina
25 g svježeg bosiljka
25 g ribanog parmezana
60 ml vinskog octa
80 ml maslinovog ulja
1 luk
sol, papar
Priprema:
Operite krumpire, manje ostavite u komadu, veće prepolovite. Neka vam budu podjsdnake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Prelijte ih maslinovim uljem i pecite na 210 stupnjeva dok ne postanu hrskavi izvana, a mekani iznutra. Pustite ih da se hlade dok pripremite ostale sastojke.
Nasjeckajte luk na polumjesece, masline na kolutiće, a sušene rajčice na kockice. Sitno nasjeckajte peršin i dio bosiljka, a par listića ostavite za ukras.
Pomiješajte ocat, maslinovo ulje, parmezan, sol i papar te im dodajte sjeckano začinsko bilje. Dobro izmiješajte.
Krumpirima dodajte ostale sastojke, prelijte sve preljevom i promiješajte pa ostavite da malo odstoji kako bi se okusi proželi. Prije posluživanja ukrasite listićima bosiljka.