Bliži nam se Uskrs, što znači da će mnogi od nas uskoro peći sirnice. Želite li da vam ove godine uspiju bolje nego ikad, ispecite ih po receptu koji smo nabavili od Gorane Balov koju pratimo na Instagram profilu Carpe Dulce.
Recept nam se jako sviđa jer u ovom slučaju nema pretjeranog mudrovanja i kompliciranja, ušuškavanja u dekice, čuvanja od propuha i tome slično, a Gorana nas uvjerava da je rezultat odličan i da su joj sirnice, od kad ih radi po njemu, na ponos i diku.
Proučavajući njen recept primijetili smo da sadrži kiselo vrhnje, sastojak koji jamči sočnost, premda u većim količinama može prouzročiti da se dizano tijesto slabo digne. Stoga ga valja dobro dozirati, a u Goraninom ga receptu ima točno koliko treba - jedna žlica.
Isprobajte ovaj recept pa će i vaše sirnice biti na ponos i diku.
Sirnice
Sastojci:
550 g glatkog brašna
2 jaja
75 g rastopljenog margarina
12 žlica šećera
1 žlica kiselog vrhnja (oko 50 g)
Aroma limuna i naranče (ili po žličica korice)
1 žličica ruma
1 žlicica arome sirnice
1 vanilin šećer
1,5 dcl mlakog mlijeka
1/2 kocke svježeg kvasca
1 žličica soli
Priprema:
Rastopite kvasac sa žlicom šećera u 1,5 dcl mlijeka. U to dodajte sve sastojke osim brašna. Pomiješajte pjenjačom. Postupno dodajte brašno i kuhačom zamijesite mekano, glatko tijesto. Ako bude potrebno, dodajte još mrvu brašna.
Tijesto lagano nauljite pa pokrijte plastičnom folijom i krpom te ostavite da odmori 2 sata na toplom mjestu. (Ja sam stavila posudu pokrivenu tanjurom na zdjelu s vrelom vodom.) Idealno bi bilo premijesiti ga jednom nakon sat vremena i ostaviti još sat da miruje, ali nije neophodno.
Potom tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte u lopte te ostavite na plehu još pola sata pokrivene krpom.
Prije pečenja zarežite škarama 3 puta (znak Svetog Trojstva) te pecite na 180°C 15 minuta.
Potom sirnice premažite umućenim jajetom i pospite smjeso od 2-3 žlice šećera pomiješanih s par kapi vode.
Vratite u pećnicu na donju rešetku, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 20 min. Probajte čačkalicom jesu li gotove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....